Kategorier
Begränsade intressen och rutiner

Lyckan att få syssla med specialintressen

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom och autism har ofta specialintressen som kan ta upp väldigt mycket av vår tid. Som flesta av er redan vet är grammatik och blåbärsplockning mina viktigaste specialintressen. Men i år har jag lidit av en fruktansvärd trötthet och har därför inte orkat gå i skogen och plocka blåbär. Själva blåbärsplockningen tar visserligen ingen energi av mig, men däremot tar det energi att ta på mig kläder, promenera in i skogen och förflytta mig i skogen när jag plockat klart på ett ställe. Och därför har jag inte orkat.

Eftersom jag inte har orkat plocka blåbär har jag den senaste tiden sysslat mer med mitt andra specialintresse, nämligen grammatik. Tysk grammatik har alltid varit min favorit den har så många regler och få undantag! När grammatiken i ett språk är uppbyggd på ett komplicerat men logiskt sätt, vilket är fallet med tyskan, blir jag fascinerad. Därför är tyskan mitt favoritspråk, och det var också väldigt enkelt för mig att lära mig.

Men i år har jag fått upp ögonen för ett helt nytt språk, nämligen ungerskan. Det finns hur många regler som helst att lära sig! Tyskan har fyra kasus, ryskan sex, finskan femton men ungerskan har runt trettio! För att kunna bilda meningar på ungerska måste man förutom ordförrådet kunna grammatiken väldigt bra för annars blir meningen konstig. Dessutom har verben i ungerska två slags böjningar, beroende om det är en definitiv eller indefinitiv mening. Med andra ord kommer jag inte bli uttråkad med ungerskan, och jag har redan blivit kär i språket!

Människor frågar mig ofta varför jag tycker att det är så roligt med grammatik men den frågan är för mig omöjlig att svara på. På samma sätt som andra människor kan tycka att det är konstigt att jag tycker att det är avslappnande att läsa grammatik, har jag alltid undrat varför andra människor tycker att det är avslappnande med musik. Men tack vare att det finns en så underbar sak som grammatik, har jag aldrig någonsin tråkigt när jag är hemma. Så länge jag får syssla med grammatik, finns det inte heller någon risk att jag skulle bli deprimerad.

Jag vet att många andra människor blir stressade av att läsa grammatik, precis på samma sätt som jag kan bli stressad av att höra musik. Jag är villig att betala mycket pengar för att köpa bra grammatikböcker, precis på samma sätt som andra människor är beredda att betala för att få lyssna på musik. Vi är alla olika! 🙂

17 svar på ”Lyckan att få syssla med specialintressen”

Jeg tror kanskje du liker språk fordi det er regler som binder alt sammen. Det tenkte i alle fall jeg da jeg leste. Og nå har jeg gitt bok om asperger syndrom også!

Ja så är det säkert. Allt i grammatiken hänger ihop på något sätt 🙂

Wow, har du också gett ut en bok om Asperger nu? Grattis!! Vad heter boken? Tyvärr har jag svårt att läsa långa texter på norska så jag kan tyvärr inte läsa boken. Men du får gärna säga till om den blir publicerad på andra språk i framtiden, isåfall läser jag den gärna 🙂

Svara

Tysk grammatik har alltid varit min favorit – den har så många regler och få undantag!

Det är anledningen till atty jag tyckte bättre om tyska än engelska i skolan.

Du kanske borde söka dig till universitet så du fick forksa om grammatik?

Vad roligt att du också gillar tyska! 🙂 De som jag har träffat av de som har läst tyska har oftast sagt till mig att de hatar tyska, så kul att du också föredrar tyska framför engelska.

Jag skulle jättegärna läsa språk/grammatik på universitet. För länge sedan började jag faktiskt läsa franska, tyska och arabiska på Stockholms universitet, men jag var tvungen att hoppa av efter en termin eftersom man tydligen inte bara kan läsa språk utan man måste även läsa ländernas historia, litteratur, poesi osv. Och den biten klarade jag inte av, och därför fick jag inte gå på fortsättningskurserna. Universitetet kunde tyvärr inte anpassa studierna så att jag skulle kunna hoppa över de andra ämnena och endast koncentrera mig på själva språket, de sa att det var omöjligt.

Svara

Men jag menar att du ska arbeta på universitet med att tex undervisa i grammatik. Med lönebidrag kanske du kan få en tjänst som lärare utan att vara formellt behörig lärare. Jag vet inte hur det fungerar med anställningar på universtiet men det är ju lite synd att samhället inte har användning för dina kunskaper i grammatik.

Det var just regelbundenheten som jag gillade i tyskan. Engelskan hade fler undantag. Åtminstone på den nivån jag läste tyska och engelska. Det kanske blir fler undantag i tyskan på högre nivå.

Jag har faktiskt funderat på något liknande. Jag har tänkt förut att jag kanske skulle kunna jobba som obehörig hemspråkslärare och undervisa finska och finsk grammatik för sverigefinska barn några timmar i veckan och även kanske ha lektioner i tyska/franska på gymnasiet för svenska elever (jag är lite tveksam till att en högskola skulle vara villig att anställa en obehörig lärare). Jag tyckte att det skulle vara perfekt! Tyvärr är jag dålig på att förklara grammatiska regler för andra så jag skulle behöva öva lite på det i början men det skulle säkert funka efter ett tag.

Men sedan hörde jag att man inte får ha en sysselsättning vid sidan om när man har en lönebidragsanställning. Detta betyder alltså i praktiken att jag inte skulle få föreläsa om Aspergers syndrom längre om jag var anställd som språklärare med lönebidrag. Därför måste jag välja: vill jag jobba som språklärare eller vill jag fortsätta föreläsa om Aspergers syndrom? Jag skulle kunna tänka mig båda, men tyvärr sätter samhällets regler käppar i hjulet. Man har inte speciellt mycket rättigheter om man har en anställning med lönebidrag!

Svara

Om luften går ur aspergerföreläsningarna så kanske lärargrejen kan vara ett alternativ att satsa på. Du får väl se det lite som att föreläsa. Anledningen till att jag tror universitet fungerar bättre är att underversitetsföreläsningar ofta är som monologer. Föreläsaren går in, gör sin föreläsning och går därifrån typ. En lärare på lägre nivå i utbuildningssystemet behöver kanske kommunicera mer med eleverna under lektionen.

Du har helt rätt, och det får jag verkligen fundera på om Asperger-föreläsningarna inte skulle vara aktuella i framtiden längre. Anledningen till att jag funderade på ”underversitet” (älskar det ordet förresten:-)) är att jag har riktigt svårt för att förklara grammatik. Jag vet hur grammatiken är uppbyggd, men att förklara för andra logiken bakom det skulle inte vara lätt. Men om jag fick hjälp med det i början så skulle jag kanske bli bra på det! Och det skulle definitivt vara en fördel att man slipper kommunicera med eleverna under lektionen 🙂

Jag menar bara att det är knäppt att det finns människor i samhället som har hög kompetens inom ett område och så kommer det inte samhället till nytta. Men det gäller som du sa att kunna förklara reglerna för andra också men det kanske du klarar med lite övning. Se det som att föreläsa men om ett annat ämne än Aspergers syndrom. Det kanske är svårare än så. Det var bara en tanke.

Du har helt rätt! Och jag har ibland tänkt att det är synd att jag inte får börja jobba som obehörig lärare redan nu typ en timme i veckan. Tiderna ändras ju snabbt, och om ingen plötsligt vill ha Asperger-föreläsningar i framtiden längre så är det bra att jag har erfarenhet som lärare och kan jobba med det 25% om jag skulle sluta föreläsa om Asperger. Jag tycker att det är helt fel att man inte får ha sysselsättning vid sidan om om man har en lönebidragsanställning och att man inte får ha två lönebidragsanställningar samtidigt.

vissa av mina specialintressen tar energi eftersom det är konstverk, men det blir så fint när det blir klart, så det gör det värt att hålla på med, och jag njuter sen av att titta på det jag har gjort.

Jag förstår att det är värt det om resultatet blir fint! 🙂 Jag tycker ju också att det tar lite energi att plocka blåbär, alltså inte själva plockningsprocessen utan det tar energi att gå in till skogen.

Svara

jag är en väldigt fliten konstnär och designer. Fick jag betalt för mina verk skulle jag tjäna en del. Jag är som den där tyska musikern James Last som gav ut cirka två nya skivor med sin musik varje år under många års tid. Han blev rik av att jobba med det han älskade. Inte konstigt han hade energi!

Om du kan tjäna mycket pengar på dina verk så tycker jag absolut att du ska börja sälja dem! 🙂 Du kanske kan starta eget företag, skaffa en hemsida och börja marknadsföra dig själv. Det skulle ju vara en dröm om man blir rik av att jobba med det man älskar!

Svara

Åh, vad härligt att läsa om när du berättar om ditt specialintresse! Det var intressant att läsa om de olika reglerna. Vad kul att du upptäckt ett nytt språk. Några vänner till mig är från Ungern och det är ett vackert språk att lyssna på, tycker jag!
När jag var liten så brukade jag låtsasprata på Albanska med ett låtsasbarn, bara för att det kändes så bra, haha!

Jag håller med om att ungerska är ett jättevackert språk. Det är mycket avlägset besläktat med mitt modersmål finska, men som sagt mycket, mycket avlägset. Släktskapet är lika avlägset som släktskapet mellan svenska och persiska. Med andra ord hjälper inte finskakunskaperna när man lär sig ungerska!

Haha, jag hittade också på ett låtsasspråk när jag var barn! 😀 Albanska har jag aldrig hört faktiskt så jag har ingen aning om hur det låter.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *