Kategorier
Autism och trötthet

Aspergers syndrom och kroniskt trötthetssyndrom

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Som bekant känner sig många av oss med Aspergers syndrom eller autism trötta. I mitt fall har tröttheten varit både mental och fysisk. Min mentala trötthet har varit ett tillstånd där hjärnan inte fungerar som den ska och jag inte orkar tänka. Därför orkar jag bland annat inte lyfta upp posten från hallgolvet oftare än en gång i veckan och jag låter bli att bädda sängen i och med att alla småsysslor kräver att jag måste tänka. För att bli psykiskt piggare måste jag isolera mig och helst syssla med mina specialintressen. Om jag ignorerar den mentala tröttheten riskerar jag att bli utbränd. 

Övergår i fysisk trötthet 

Den mentala tröttheten har ibland övergått i fysisk trötthet, speciellt när jag gjort väldigt mycket. Därför måste jag sova 12 timmar på nätterna under föreläsningssäsongen. Får jag inte den sömn jag behöver, blir jag fysiskt utmattad. Då är det svårt för mig att diska, ta en promenad eller överhuvudtaget ta upp mig ur soffan för det blir en stor ansträngning. Då klarar jag inte alltid av att plocka blåbär i skogen trots att blåbärsplockning är mitt specialintresse. Och under det senaste året har min trötthet blivit värre och värre. Det som skrämt mig är att jag inte haft någon ork i mina muskler alls och jag haft influensaliknande känslor.

Har gått på akupunktur 

Många personer med Aspergers syndrom har berättat för mig att de känner igen sig i diagnoskriterierna för kroniskt trötthestssyndrom eller ME som är den korrekta benämningen. När jag googlade, insåg jag att diagnoskriterierna även passar in på mig! Dessa influensaliknande känslor och muskelsvaghet ingår nämligen i ME. Jag blev lättad när jag kände igen mig för nu har jag börjat gå på akupunktur igen. Förut hade jag allvarliga sömnproblem och fick bra hjälp av den här akupunktören. Jag är optimistisk och hoppas på att få lika bra hjälp igen! 🙂

Mådde bättre förut 

Jag förstår att jag förmodligen aldrig kommer att bli pigg på det sättet som många neurotypiker är. Jag kommer nog aldrig orka skaffa barn och jag kommer troligen alltid behöva sova 12 timmar på nätterna under föreläsningssäsongen, men det är något jag måste acceptera. För mig räcker det med att bli som jag var förut: då mådde jag bra trots att vardagen tog mycket energi, och jag hade inte dessa influensakänslor i kroppen.

Ni som har Aspergers syndrom eller autism, känner ni igen er eller har ni tidigare känt igen er i diagnoskriterierna för kroniskt trötthetssyndrom? Hur känner ni er i kroppen när ni är trötta? Handlar er trötthet mest om mental trötthet, fysisk trötthet eller både och?

 

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

37 svar på ”Aspergers syndrom och kroniskt trötthetssyndrom”

Jag blir väldigt mentalt trött av att umgås med andra människor. Ibland känner jag mig nästan oförklarligt fysiskt trött också men den fysiska tröttheten brukar inte vara lika enkel att placera som den mentala tröttheten som jag vet varifrån den kommer.

Aspergers syndrom står som differentialdiagnos till Kroniskt trötthetssyndrom här: http://www.viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/Nervsystemet-och-smarta/ME-CFS/

Autismspektrumstörningar kan i vissa fall ge upphov till kraftiga, långvariga utmattningssymtom, ofta kopplade till en extrem stresskänslighet. Neuropsykiatriska tillstånd blir inte alltid tydliga och diagnostiserade under barndomen/ungdomen utan besvären kan framträda/förstärkas mer tydligt först i samband med början av högre studier, flytt hemifrån etc. och ibland även efter kraftigare infektioner eller traumatiska händelser/kriser.

Jag tror det är så det är för mig. Jag tror aldrig jag har haft de där influensaliknande symptomen som är utmärkande för Kroniskt trötthetssyndrom. Jag tror det är min stresskänslighet som gör att jag balanserar på gränsen till utbrändhet eller också är jag utbränd vilket har fått sjukvården att tro att jag har Aspergers syndrom. Jag tror det är mest sannolikt att jag har Aspergers syndrom med utbrändbarhet.

Tack för länken, Mats, jätteintressant! Många med Aspergers syndrom blir utbrända just pga stresskänsligheten, så det är inte konstigt att du också blivit det.

Jag tror att jag kan ha både kroniskt trötthetssyndrom och Aspergers syndrom. Fast den här kroniska tröttheten har jag haft mindre än ett år, tidigare hade jag troligen inte kronisk trötthet utan på den tiden var min trötthet förmodligen bara kopplad till Aspergers syndrom! Jag har tidigare varit utbränd och haft långa trötthetsperioder, men den här känslan som jag har nu är helt annorlunda just pga de influensaliknande känslorna i kroppen och en konstig känsla i halsen.

Svara

Synd att länkarna är döda, hade velat läsa.

Ibland har jag börjat göra för mycket saker och sedan blir jag alldeles hispig och splittrad.

Tack för att du uppmärksammade mig om att länken var död! Det var ett gammalt blogginlägg och jag hade ingen aning om att den ursprungliga webbplatsen hade tagits bort. Nu har jag lagt till en ny länk!

Svara

jag drabbades också av de. Dagliga influensasymtom och till slut var jag så trött att jag var på väg att ge upp helt.

Det blev värre när det var extra stressigt.
Men det var inte kroniskt trötthetsyndrom, utan borrelia.

Kroniskt trötthetssyndrom, eller ME som det numer heter utlöses ofta av en infektion.

Efter långvarig antibiotikabehandling och en kostomläggning är jag tillbaks till mitt gamla jag. Jag har ju mina diagnoser, Asperger och adhd så jag måste ju ändå tänka på balansen i vardagen.

De du beskriver som influensasymtom och konstig känsla i halsen kan mycket väl tyda på en underliggande infektion i någon form.

Hej Majsan!

Tack för att du delade med dig av din berättelse. Vad bra att du fick en förklaring och antibiotika!

Min akupunktör sa att jag måste ha haft körtelfeber tidigare och att mina influensaliknande känslor och tröttheten beror på det. Att jag haft körtelfeber stämmer faktiskt, men det hade jag aldrig berättat för honom!! Jag ska fortsätta gå till honom fram till sommaren, och om det inte blivit någon förbättring, kontaktar jag vårdcentralen istället. Det som kallas för kroniskt trötthetssyndrom beror ofta på någon infektion, sa han!

Svara

Igenkänning. Igen. Pratade senast idag med min sköterska om min trötthet. Ska till vårdcentralen i veckan och kolla upp ex D, B och annat som kan vara orsak till min trötthet. Jag hade inflammation i sköldkörteln för många år sedan…då var jag trött ska ni veta. Jag känner också igen det här med influensaliknande symtom och öm i halsen. Då var det sköldkörtelinflammationen. Det är det inte nu. Jag får alltid ta blodprover och kolla sköldkörteln varje gång jag är hos läkaren på vårdcentralen.

Vad tråkigt att du också är trött, Irene! 🙁 Jag hoppas att du får bra hjälp av din läkare.

Det som jag funderat på i mitt fall är någon infektion, sköldkörtelinflammation eller celiaki. Jag är en sån som bara går till läkare i nödfall för jag vill testa alla andra naturliga alternativ först, bland annat akupunktur och hypnos. Jag tror att akupunkturen kommer att hjälpa mig, och akupunktören sa att min trötthet beror på att jag tidigare hade körtelfeber. Men om jag inte skulle bli bättre innan sommaren, kommer jag kontakta min husläkare!

Svara

när jag var yngre så gick jag och tog blodprov för att se om jag var frisk eftersom jag ofta var trött. Sedan lärde jag mig på Ågesta att trötthet och att behöva återhämta sig hör till asperger.

Ja, ofta har tröttheten med Aspergers syndrom att göra. Men de har influensaliknande känslorna och muskelsvaghet har jag inte haft tidigare, nuförtiden är det så illa att jag inte kan träna på gymmet eller ens ta en promenad! Hemma hos mina föräldrar försökte jag cykla lugnt på motionscykeln i en kvart och blev dålig i flera dagar efteråt. Så därför misstänker jag att det även kan vara något annat än ”bara” Aspergers syndrom den här gången. Men det kan ju vara så att jag är utbränd.

Svara

Vad jobbigt att din trötthet blivit värre! 🙁 Känns det viktigt att få reda på vad det beror på, om det är så att du t.ex. drabbats av kroniskt trötthetssyndrom som du beskriver? För mig brukar det göra stor skillnad att få veta vad olika symtom och svårigheter beror på, det gör liksom att jag lättare kan acceptera dem och att jag kan hantera dem bättre. Dessutom brukar jag vilja veta om det är någonting som går att göra någonting åt, eller om det är någonting som jag måste lära mig leva med.

Själv har jag inga besvär med fysisk trötthet, utan min trötthet är ”bara” mental. Precis som för dig så beror det på att jag hela tiden måste tänka när jag utför olika sysslor, alltifrån att tvätta håret och ta på mig skorna till att bädda sängen och hacka lök.

En syssla som tagit mycket energi för mig är att handla mat, eller rättare sagt att packa upp varorna på bandet och packa kassarna. Jag har för mig att vi tidigare varit inne på att handla mat på nätet, och nu har jag faktiskt gjort det för första gången. 🙂 När de här onlinematkedjorna började komma var de rätt mycket dyrare än vanliga butiker, men nu när jag kollade så var det inte så fasligt dyrt längre. Jag gjorde därför en rejäl beställning, och passade bl.a. på att köpa sådant som är tungt, som t.ex. kattsand. Leveransen ska komma någon gång mellan 12-16 i morgon, så nu återstår bara att se om den gör det också. 🙂

Kommentaren hade hamnat i skräppostmappen ser jag! Så det lönar sig att gå igenom skräppostmappen regelbundet 😉

Ja, jag tycker att det är viktigt att få reda på vad tröttheten beror på. Dels för att få den bästa möjliga behandlingen, och dels för min egen skull. När min akupunktör sa att det som kallas för kronisk trötthet ofta beror på en infektion kändes allt logiskt, och jag hoppas att han kan hjälpa mig! Jag litar mer på honom än på läkare på vårdcentraler eftersom jag hört så många historier om att läkare gett fel diagnoser på patienter. Förra året kunde inte vårdcentralen hjälpa mig för att sova bättre, men akupunkturen hjälpte däremot. Nu menar jag inte att akupunktörer inte kan göra fel, men jag vill ge det här ett försök i alla fall 🙂

Vad bra att du beställt mat från nätet, och bra att det inte var dyrt! Får se, jag kanske kommer att göra det någon gång också! 🙂 Kan verkligen förstå att du sparade mycket energi på det här sättet! 🙂

Svara

Ja, jag anade att den hamnade där eftersom den inte dök upp när jag hade postat den. 😉

Jag förstår att du vill veta vad tröttheten beror på. Jag hoppas att akupunktören kan hjälpa dig med det. Jag tror också att kronisk trötthet kan bero på en infektion, men jag tror inte att det måste vara så. Min teori är att det kan finnas många olika orsaker till kronisk trötthet, och att två personer kan ha liknande symtom men olika orsaker bakom. Detta eftersom vi människor reagerar så olika på t.ex. stress och infektioner.

Vad bra att akupunktören kunde hjälpa dig att sova bättre! 🙂 Jag förstår att du inte riktigt litar på läkarna på vårdcentralen. Deras område är ju egentligen främst rent fysiska besvär, och mest enklare åkommor som t.ex. halsfluss och urinvägsinfektion. Jag tycker ofta att det är så med läkare att de kan jättemycket inom sina egna specialistområden men bara lite grann om andra saker. Jag skulle t.ex. inte be min psykiater att hjälpa mig om jag fick fysiska besvär, även om hon är jättekunnig vad det gäller det psykiska.

Ja, jag rekommenderar verkligen att köpa mat på nätet! 🙂 MatHem.se beställde jag ifrån.

Bra att du var uppmärksam! 😉 När jag upptäckte att WordPress slängde vissa kommentarer i skräppostmappen, flyttade jag de kommentarer som inte var skräppost till den andra mappen. Efter det har inte WordPress slängt lika många kommentarer, men av någon anledning slängde den din den här gången. Konstigt!

Jag tror också att kroniskt trötthetssyndrom kan bero på olika orsaker. Enligt vissa teorier beror det på en inflammation i hjärnan. Men akupunktörens förklaring att det i mitt fall berodde på att jag haft körtelfeber tidigare låter logisk. Jag tror också att även Aspergers syndrom kan bero på olika saker hos olika individer.

Det där med att du inte skulle be din psykiater hjälpa dig med fysiska besvär var en bra jämförelse! För läkarna är, precis som du skriver, bara specialister på sitt område. Men tyvärr har jag även hört många historier om människor som fått fel diagnoser av specialister, och vissa har missat cancer och annat. Sedan vill jag även undvika läkemedel så långt det är möjligt, så därför vill jag försöka bota alla åkommor på ett naturligt sätt innan jag går till vårdcentralen och börjar äta medicin. Jag som är en renlevnadsmänniska älskar naturliga metoder! 😉

Men med detta sagt måste man ibland äta medicin ändå. Jag hatar att jag måste äta sömntabletter då och då, men om jag vill fortsätta föreläsa, vilket jag vill, så har jag inget val.

Svara

När de här onlinematkedjorna började komma var de rätt mycket dyrare än vanliga butiker, men nu när jag kollade så var det inte så fasligt dyrt längre. Jag gjorde därför en rejäl beställning, och passade bl.a. på att köpa sådant som är tungt, som t.ex. kattsand. Leveransen ska komma någon gång mellan 12-16 i morgon, så nu återstår bara att se om den gör det också.

Detta är så klart framtiden. Det räcker att det är någon krona dyrare per vara för att det ska bli mycket pengar till slut. Men för ett enmanshushåll så spelar det kanske inte så stor roll. Fraktkostnaden får man väga mot att man slipper spendera tid och energi på att handla själv i butiken.
Jag köpte alla julklappar på nätet i år. Julhandeln på stan är från och med i år bara ett sätt för mig att få uppleva lite julstämning och köpa någon enstaka julklapp som inte finns på nätet.

Jag måste försöka få det till en rutin att handla på nätet. Tröskeln att börja med en ny vana är hög, men när jag känner mig redo kommer jag säkert börja göra det! Det som gör mig fundersam är frukt och grönsakerna, men då måste man göra nya beställningar tillräckligt ofta, antar jag.

Svara

Vad bra! 🙂 Nu vet jag inte om du äter ekologiska eller ”vanliga” frukter, men ekologiska frukter blir dåliga otroligt fort. Så jag kommer behöva lite mer pengar för att jag ska kunna betala frakten på 49 kr flera gånger i veckan. Men jag ska verkligen tänka på saken och kommer kanske beställa mat från nätet i framtiden!

Näpp! Ms Bean har slutat storhandla i vanliga matbutiker. 😉 Och att plocka in i kyl, frys och skafferi är inte så svårt för mig. Jag är noga med att rensa bort allt som blivit gammalt, eller som jag vet att jag inte kommer att göra åt, så oftast finns det gott om plats.

Det blev faktiskt inte dyrare än om jag hade köpt samma varor i min vanliga matbutik. En del varor var lite dyrare i onlinebutiken men andra var billigare, så jag skulle tro att det gick på ett ut. Lingonsylten var t.ex. hela åtta kronor billigare i onlinebutiken, kattsanden sju kronor dyrare och chokladkakorna kostade lika mycket som i den vanliga butiken. Frakten på 49 kronor betalade jag gärna, för jag sparade verkligen mycket energi! 🙂

Mycket bra allt ni skriver om trötthet och jag känner igen typ allt. Gick in i väggen när jag var 40, blev sjukpensionär när jag var 47 och fick Asperger/ADD-diagnos när jag var 54. Nu är jag 57 och fick förra året Graves sjukdom (överfunktion i sköldkörteln). Vill bara säga att det är viktigt att kolla upp tröttheten hos läkare. Det kan vara något som behöver medicineras som t ex Graves.

Tack för tipset, Carina! 🙂 Jag ska först prova med akupunkturen eftersom jag vill ge alla naturliga metoder en chans först. Men kommer definitivt vända mig till sjukvården om det inte blivit någon förbättring senast i sommar! Vad bra att du fick en förklaring för din trötthet och medicin för Graves! Hoppas du mår bättre nu.

Svara

Hejsan jag sitter ikväll o försöker förklara för en kompis varför jag inte orkar jobba en hel dag och sen spela dator hela kvällen med honom. sökte på asperger och trötthet och fick upp denna. exakt så här känner jag med jag jobbar i nuläget heltid som kock och det är verkligen inte va jag borde. Jag jobbar på en förskola där jag gör mat och mellanmål. ca 1.5 timmar varje eftermiddag får jag sitta o vänta på vagnarna då dom skall diskas och oftast är jag redan före i planeringarna så allt är princip gjort (förberedelser och liknande). det slutar med att jag får sitta o vänta. kl är då mellan kl 14-15 det är flera gånger jag märkt av att jag princip slutit mina ögon i nästan somnat. Detta känns inte alls så snyggt in för andra som inte vet om att jag har handikappet. men det är mitt sätt att ladda batterierna. när jag sen kommer hem behöver jag minst 30 minuter att bara varva ner, när sen kl blir 20.30 lägger man sig ner för att se tv då somnar jag typ direkt.

så det du skrev beskriver mig suveränt.

Hej Thomas! Vad roligt att höra att du gillar det jag skriver 🙂

Jag förstår verkligen att du inte orkar träffa din kompis efter att ha jobbat en hel dag. Jag beundrar dig att du överhuvudtaget klarar av att jobba på heltid! Själv känner jag att jag måste anstränga mig till mitt yttersta bara för att orka jobba några få timmar i veckan, och jag kommer att försöka få 75% sjukersättning i framtiden. Så jag förstår verkligen att du somnar nästan direkt.

Svara

Skulle jag få som jag vill är det typ 6-7 timmar max som jag orkar jobba men är deltids arbetslös så jag får vila då jag är arbetslös. Frågan är hur länge till jag orkar med arbetsförmedlingens riktlinjer. Har kollat och som är rätt jobbiga angående sjukersättning vet inte ens hur jag går tillväga för att sjukskriva mig på procent osv.

Ja usch, arbetsförmedlingens riktlinjer och regler kan vara riktigt jobbiga 🙁

Det är väldigt svårt att få sjukersättning idag, många som har försökt få det måste leva på socialbidrag eller försörja sig på sina deltidsjobb eftersom de har fått avslag på sin ansökan på sjukersättning. Jag fick inte heller sjukersättning förut när jag ansökte om det, men ska försöka igen!

En sjukskrivning kan däremot vara mycket lättare att få igenom, speciellt under det första halvåret. För att bli sjukskriven får du kontakta din läkare och förklara för honom/henne varför du inte klarar av att jobba på heltid, läkaren gör sin bedömning och sedan skickar du en ansökan till Försäkringskassan.

Svara

Jag arbetstränade, och sedan rasade allt. Konstant utmattad i minst 6 månader. Lagade (enkel) mat, gick på toa, åt frukost och låg resten av tiden i sängen och vilade eller sov.
Jag blir mentalt slut. Jag har fått släppa på väldigt mycket av sådant jag gjorde tidigare. Olika delar i matlagningen blir inte klara samtidigt, jag har fått lägga ner i princip alla hobbys (jag får migrän när hjärnan blir för trött). Förut odlade jag lite färgväxter, höll på med ullen (från tvättad fäll till färdigspunnet garn), läste faktaböcker om saker som intresserade mig. Var hela tiden mentalt aktiv.
Efter att jag rasade ihop, har det tagit ca 1.5 år innan jag ens kommer ihåg vad som stod på förra sidan i en kiosklitteratur. Jag testade att göra lite enklare jobb med ullen. Efter 15 min hade jag migrän och ramlade mer eller mindre i säng och sov 3 timmar. Att läsa en faktabok, kan jag göra max 60 min (i ett ämne jag redan har en god förståelse i). 70 min, och jag har migrän.
Om jag övergör det helt, får jag 0.5-0.7 °C förhöjd temp och influensasymptom. Jag känner mig sjukare än när jag är sjuk på riktigt (med 1.5°C feber).
Tyvärr tas mina symptom inte på allvar. Men väldigt mycket av mina symptom stämmer in på ME, utbrändhet och hjärntrötthet.

Vad tråkigt att höra! Det låter som att du har jobbiga symtpom. Tyvärr finns det väldigt mycket okunskap om ME därute, men du borde ha rätt till en remiss åtminstone! Du kan försöka igen och be om en remiss till denna klinik:

https://www.bragee.se/

Fram tills maj 2021 fanns det en till klinik (Stora Sköndal) som utredde ME, men kliniken lades alltså ner förra månaden. Redan innan var väntetiderna till ME-utredning väldigt långa och nu när den andra kliniken lades ner lär kötiderna ha förlängts ytterligare vilket är synd. Men det kan vara värt ett försök!

Svara

Jag är väldigt trött ofta. Jag har fått ett efterlängtat barn och har även en väldigt fin man, men han gör allt här hemma och jag orkar inte så Mycket mer när jag arbetat vilket jag gör 80%. Jag är lite Ledsen för tillfället över att jag är så trött men blev samtidigt stärkt av din text och försöker va snäll emot mig själv. Jag har återigen ansökt om boendestöd vilket jag hade tidigare och ser fram emot att det ska sätta igång. Tack för bra arbete! Vänligen Elin

Vad bra att min text stärkte dig och att du tar hjälp av boendestödet! Du är definitivt inte ensam om att bli helt utmattad av att arbeta. Vilken tur att du har en jättefin och förstående man som förstår din situation!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *