Kategorier
Läsarfrågor

Lämpar sig dina föreläsningar för unga med autism?

Anhörig frågar

Jag och min dotter har bokat oss in på din föreläsning i Örebro den 9 november (2022) som ska handla om ” hur det är att leva med Aspergers syndrom”. Min dotter är 16 år och kämpar hårt med sin psykiska hälsa. Hon har behandlats för depression för inte så lång tid sedan, haft självskadebeteende och idag mår lite bättre men fortfarande väldigt skör. Hon har mycket negativa självtankar och självförakt. Vi väntar idag på att få höra från en psykolog igen, men sånt tar tid i Örebro län.

Min fråga till dig är om din föreläsning riktar sig till unga personer med Asperger också (idag är det bara autism tydligen) eller bara till anhöriga och yrkesgrupper? Jag är bara orolig att om det finns mycket tungt innehåll i din föreläsning (som självmordsförsök, intagande på psykavdelning, mm), så kanske kan det bidra till min dotters redan belastade mentala hälsan. Annars både min dotter och jag ser fram emot att lyssna på det du har att berätta. Tack på förhand för ditt svar.

Paula svarar

Vad roligt att ni vill komma och lyssna på mig i Örebro! Jag har aldrig gjort ett suicidförsök och aldrig heller varit inlagd på psykiatrin. Däremot mådde jag väldigt dåligt och hade suicidtankar som ung, detta eftersom jag tränade på ”normalitet” och lyssnade aldrig på mig själv. Istället lyssnade jag bara på andra som hade åsikter om hur jag borde leva. Exempelvis ägnade jag mig åt sociala aktiviteter trots att jag inte tyckte att det var roligt utan blev helt utmattad efteråt. Mina suicidtankar försvann däremot direkt när jag skapade ett liv som passade mig.

Jämför mitt liv nu med livet då

Jag brukar berätta på mina föreläsningar hur jag mådde när jag var ung och vad det är som har gjort att jag mår bra och är väldigt nöjd med mitt liv idag. Jag jämför mitt liv då med mitt liv idag och berättar bland annat att det höjde min livskvalitet väldigt mycket när jag slutade exponera mig för saker jag har svårt för och accepterade istället mina svårigheter.

Många pressar sig själva för hårt

En av anledningarna till att jag tar upp detta på mina föreläsningar är att jag tycker att det är viktigt att anhöriga och yrkesverksamma förstår att normalitet inte måste vara samma som bra livskvalitet. En annan anledning är att jag gärna vill få unga autister med psykisk ohälsa att förstå att det är viktigt att lyssna på sig själv och acceptera sig själv som man är. Många yngre har svårt att se lösningar utan följer blint samhällets normer och ideal. Resultatet blir tyvärr ofta att de pressar sig själva ännu hårdare.

Det är du som känner henne bäst

Många unga autister tycker att det är givande att lyssna på mig och menar att mina föreläsningar har ökat deras självkänsla. Med detta sagt är det du som känner din dotter bäst och vet vad som triggar henne. Du kanske kan berätta för henne på förhand att jag kommer att ta upp självkänsla och samhällets förväntningar på min föreläsning och att hon kanske kan se det som inspiration? Om du ändå fortfarande tror att det kan trigga igång henne kan det vara så att min föreläsning inte passar henne, men det är bara du/ni som kan bedöma det. Ni är varmt välkomna till min föreläsning om ni bestämmer er för att komma! 🙂

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Lämpar sig dina föreläsningar för unga med autism?”

Hej

Jag är 30+, har autism och rekommenderar varmt Paulas föreläsningar till din dotter och dig.

Jag reagerade med olika symptom på psykiska sjukdomar så länge jag inte fick tillräcklig förståelse för min autism från t ex psykolog, omsorgspersonal och myndigheter. De anpassade inte behandlingar eller sina sätt att ge stöd på utan jag bemöttes som en i mängden-utan några som helst specialbehov – vilket blev väldigt destruktivt för mig.

Enligt mig läggs överdriven vikt vid att fixa individen istället för att se miljön och sammanhanget hen befinner sig i och fixa det. Ofta är det inte blomman (autisten) som ska fixas utan jorden som ska vattnas om blomman (autisten) ska växa..

Eftersom knappt någon förstod mig och många saknade verktyg för det så behövde jag söka mina egna vägar för att förstå mig själv och för att lära mig kommunicera mina behov. Paulas föreläsningar plus att möta andra med autism är det som hjälpt mig mest hittills. Jag har indirekt fått mycket hjälp och stöd och psykisk hälsa genom att lyssna på Paula, samt genom att läsa hennes böcker och följa hennes blogg:) Rekommenderas!

Jag rekommenderar även hennes föreläsningar till t ex personal och anhöriga som vill undvika ge stöd på fel sätt och därmed upprätthålla och/eller rentav förvärra eller skapa psykisk ohälsa.

Förståelsen för de individuella osynliga behoven vid autism behöver öka. Det arbetar Paula för och hon gör det helt enastående!!

MVH

”Ofta är det inte blomman (autisten) som ska fixas utan jorden som ska vattnas om blomman (autisten) ska växa”

Vilken jättebra jämförelse! Tack! 🙂

Svara

Jag tackar ödmjukast för ditt svar, Paula, och hoppas att min älskade dotter kommer finna hopp i din föreläsning och kanske även får mer verktyg för att kunna förstå och acceptera sig själv. Själv har jag redan fått mycket nytta av din blogg. Jag uppskattar verkligen jobbet bakom noggrann efterforskning i informationskogen och framtagande av det mest viktiga och nyttiga innehållet kring autism, människorna och samhället. Jag är också tacksam för att ta del av fina kommentarer till alla dem inläggen med frågor från andra läsare, för att många av dem känns mycket relevanta för mig och min familj. Jag önskar att jag kunde få min dotter att följa din blogg och läsa dina böcker, men jag har lärt mig nu att hon behöver ta saker i sin takt och tiden måste vara rätt för henne för kunna ta emot information och kunna nyttja den. Att få med henne på din föreläsning känns som en framgång för mig och jag hoppas att det kommer bli en framgång för henne också. Tack igen för ditt svar och för din blogg. Ser framemot till din föreläsning.

Vad roligt att ni bestämt er för att komma! Efter att din dotter hört föreläsningen kommer hon förhoppningsvis i framtiden vilja läsa bloggen också när/om hon känner sig redo. Då ses vi ikväll! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *