Kategorier
Läsarfrågor

Är selektiv mutism autism?

Lilla jag frågar

Är selektiv mutism egentligen autism? Eller kan adhd hos flickor yttra sig som mutism kanske?

Paula svarar

Selektiv mutism, eller elektiv mutism som diagnosen heter i diagnosmanualen, är egen diagnos med diagnoskoden F94.0 och innebär ofrivillig tystnad i vissa sociala situationer. Då selektiv mutism har egen diagnoskod är det inte autism, men däremot är det fullt möjligt att ha selektiv mutism och autism samtidigt. Faktum är att professor Christopher Gillberg skriver i sin senaste bok Essence att det är vanligt att ett barn med selektiv mutism har autistiska drag, och många av dessa barn uppfyller också även diagnoskriterierna för autism. Har ett barn selektiv mutism finns därmed all anledning att kolla upp om barnet också har autism!

Ångest är vanligt hos kvinnor med adhd

Vad gäller förekomsten av selektiv mutism hos flickor med adhd så nämner inte Gillberg hur vanligt det är att adhd och selektiv mutism förekommer samtidigt. Gillberg nämner dock i ovannämnda bok att selektiv mutism ofta betraktas som en variant av social fobi och ångest, och den legitimerade psykoterapeuten Gunilla Therlund skriver i sin bok ADHD och autismspektrum i ett livsperspektiv att kvinnor med adhd oftare lider av ångest och att flickor med adhd ofta blir avvisade av sina kamrater.

Ser det inte som omöjligt

Mot bakgrund av ovanstående ser jag det inte som omöjligt att selektiv mutism kan förekomma hos vissa flickor med adhd, men jag har tyvärr ingen forskning att hänvisa till! Observera dock att det inte räcker med att barnet uppvisar symptom för selektiv mutism för att få diagnosen adhd. Diagnoskriterierna för adhd måste också vara uppfyllda!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *