Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan vuxna med autism ljuga?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Kisen frågar

Kan autister i vuxenålder ljuga för att de är rädda att såra den andre?

Paula svarar

Svaret är ja, många av oss med autism, både barn och vuxna, kan ljuga i syfte att inte såra den andre! Det är en myt och en grov stereotypisk generalisering att man inte skulle kunna ljuga när man har autism. Många sprider nog också myten eftersom det låter häftigt att inte kunna ljuga för man låter som en bra människa då. Men faktum är att det inte finns något diagnoskriterium för autism där det skulle framgå att man måste ha svårt att ljuga när man har autism. Visst, på punkt A3 står det att läsa att vissa autister har svårt att ändamålsenligt anpassa sina beteenden efter situationen vilket självklart i vissa fall kan innebära att autisten kan ha svårt för vita lögner. Men olika autister uppfyller diagnoskriteriet på olika sätt!

Vissa autister är brutalt ärliga

Med ovanstående sagt finns det vissa autister som ofta blir osams med andra eftersom de har en tendens att vara brutalt ärliga. Vissa anser att tendensen till brutal ärlighet beror på svag central koherens, det vill säga bristande förmåga att se mönster och kunna växla mellan detaljer och helhet. Andra påstår istället att den brutala ärligheten beror på bristande mentaliseringsförmåga, det vill säga en oförmåga att förstå vad andra människor tänker och känner. Sedan finns det också många som bestämt hävdar att tendensen att alltid säga sanningen varken bör ses som en svårighet eller en brist utan ett annorlunda sätt att vara på. Det finns med andra ord olika teorier om varför vissa autistiska barn och vuxna är brutalt ärliga, men det är som sagt viktigt att komma ihåg att alla autister är olika och att långt ifrån alla har svårt att använda vita lögner!

Vissa autister kamouflerar

Om vi återgår till diagnoskriterierna för autism så blir det intressant när vi tittar på diagnoskriteriet C. Där står det att läsa att vuxna med autism kan ha lärt sig att använda inlärda strategier för att dölja sin autism. I vissa fall kan kamouflagestrategin vara att ljuga väldigt mycket, även i situationer där till och med de flesta neurotypiker skulle säga sanningen. Detta eftersom dessa autister är osäkra på i vilka situationer det är socialt acceptabelt att säga sanningen! De ljuger liksom för säkerhets skull, och de vågar inte göra annat även om samtalspartnern har sagt att det är okej att säga sanningen. Många av oss autister har nog negativa erfarenheter av situationer där vi sagt sanningen vid fel tillfällen och andra blivit arga på oss vilket kan ha gjort att vi inte vågar vara ärliga längre.

Ljög vid fel tillfälle

Själv har jag råkat ljuga vid fel tillfälle, och det var när en gravid väninna till mig frågade mig om det syntes att hennes mage hade växt. Jag visste om att kvinnor inte brukade vilja höra att de hade stora magar, men däremot hade jag ingen aning om denna regel också gällde gravida kvinnor! Eftersom jag var osäker ljög jag för säkerhets skull och svarade att hennes mage var jätteliten. Hade jag inte haft autism hade jag däremot förmodligen känt till att gravida kvinnor brukar vilja höra att de har stora magar och att man inte förväntas ljuga när man får en sådan fråga!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Kan vuxna med autism ljuga?”

Jag har Autism 1 och jag kan helt enkelt inte ljuga. Jag säger alltid sanningen och det är svårt för en del att ta.
Mick 63

Vi är alla olika! Det stämmer att många kan ha svårt att ta sanningen, särskilt om man inte lindar in budskapet.

Svara

”I vissa fall kan kamouflagestrategin vara att ljuga väldigt mycket”. Ja, som när jag dejtat nt-tjejer förr har jag inte sagt att jag har asperger, så därmed sa jag inte att jag för tillfället gick informatörslinjen.

Kan dock bli ett problem senare om dejtingen skulle övergå i ett förhållande. Förr eller senare måste man ju säga sanningen ifall man inte vill att hela förhållandet ska vara en lögn. Jag har aldrig ljugit i sådana situationer utan har alltid sagt sanningen för jag skulle själv inte fortsätta förhållandet med någon som i början ljugit för mig om vem han är och dolt saker för mig.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *