Kategorier
Läsarfrågor

Kan man ompröva sin diagnos?

N frågar

Jag har en fråga och vet inte om du kan hjälpa mig med den. Jag har en son 21 år som fick aspergerdiagnos när han var runt 11 år och hade tufft med skolan och hade också en svår dyslexi. Idag har han klarat gymnasieskolan med rätt verktyg kring sin dyslexi. Han har växt mycket under dessa år och vi och han känner att han inte tillhör sin diagnos längre. Kan man få bort den? Dessutom så sökte han till värnplikten som är hans stora mål att jobba med men fick direkt ett nej för han hade aspergerdiagnos, vet du hur man kan få bort diagnosen?

Paula svarar

Det är möjligt att göra en omprövning och få bort sin diagnos om man inte längre uppfyller diagnoskriterierna för Aspergers syndrom/autism. Att man alltid skulle ha autism hela livet är alltså en myt! Både Christopher Gillberg och Tony Attwood har konstaterat att vissa faktiskt växer ifrån sin diagnos i så måtto att de inte längre har sådana svårigheter att de kvalificerar sig för en autismdiagnos. Observera att detta inte betyder att det skulle vara vanligt att autism växer bort utan faktum är att ”en gång autist, alltid autist” gäller i majoriteten av fallen. Om svårigheterna blir färre med åren handlar det ofta om att vederbörande har hittat strategier för att hantera sin autism och leva ett autismanpassat liv, men autismen finns fortfarande kvar i majoriteten av fallen. Nu pratar vi om en liten minoritet, och din son kan faktiskt tillhöra den!

Det finns en avdiagnostiseringsklinik

Region Skåne har nyligen öppnat en klinik där personer med autism och adhd avdiagnostiseras efter en omprövning. De tar endast emot patienter i liten skala så jag kan inte uttala mig om de skulle kunna ta emot din son. Kontakta vården och be om en remiss till ett annat ställe ifall denna klinik inte skulle ha möjlighet att ta emot honom!

Begär en individuell prövning

Vad gäller värnplikten så förstår jag att det är ett problem att din son uteslöts på basis av hans diagnos. Diskrimineringsombudsmannen anser att kategorisk uteslutning av personer med autism strider mot diskrimineringslagen och har därför stämt Försvarsmakten. Om inte din son skulle lyckas få bort diagnosen så får vi hoppas på att domstolen dömer till DO:s fördel så att Försvarsmakten tvingas ändra på reglerna!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂

  2. God jul Paula🌲🌲🌲

  3. God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539

  4. God Jul till dig Paula!

4 svar på ”Kan man ompröva sin diagnos?”

”Att ingen med autism får göra värnplikten eller bli polis är alltså gammal information som inte gäller längre!”

Det stämmer inte. Försvarsmaktens ändring innebar att en individuell bedömning ska göras för personer som har ADHD. Försvarsmakten ändrade inte reglerna för personer som har autism. Senaste nytt är att DO november 2022 stämde Försvarsmakten på 45 000 kr i diskrimineringsersättning. Jag tror inte att ärendet är avslutat. I dagsläget utesluter alltså Försvarsmakten automatiskt personer med autismspektrumtillstånd från värnpliktstjänstgöring.
https://www.svd.se/a/zEO6a1/do-stammer-forsvaret-for-nej-till-autism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *