Kategorier
Läsarfrågor

Fick diagnosen sent och vill lära mig mer om autism

Pelun frågar

Jag är en kvinna på 52 år. Jag fick nyligen en autismdiagnos. Jag har varit högpresterande hela livet. Vaken, alert och många järn i elden. Jobbat som ekonomi- och personalchef i 15 år. Efter jag fått mina 3 barn, vid 33 års ålder, hände ngt. Jag har känt att jag var lite annorlunda än mina vänner (kan nog många göra) men… Så när jag började jobba igen, då kraschade jag. Använde alkohol i stora mängder. Fick ”hjälp” samt diagnosen bipolär/lättare. Men mitt mående var inte alls ok, så jag tog till alkohol igen. Så har det varit tills för 2 år sedan. Då fick jag hjälp så nu dricker jag inte och har fått en fin kontakt m en psykolog/ÖvLä som testat mkt och kommit fram till diagnosen autism och avfärdat bipolaritet.

Men….hur kan jag fått gå så länge m mitt dåliga mående och ingen sett?? 15 år av mitt liv är typ förstörda!!! Nu kommer min läkare arbeta m mej, och det har vi gjort i 4 mån nu. Så, jag önskar så, att få veta mer om vuxenautism/ högpresterad person. Tack för forumet och hoppas på ngn tanke/åsikt.

Paula svarar

Jag vill börja med att gratulera dig till att du slutat dricka, grymt gjort! 🙂 Jag är också imponerad av att du klarat av att ta hand om 3 barn och fixat att jobba som chef i många år. Om du känner dig misslyckad och nedstämd, glöm inte att ge dig själv cred för att du har resurser som många inte har! Om du vill höra något positivt så skriver Christopher Gillberg i sin bok att personer med autism ofta har relativt lätt att sluta med missbruk jämfört med vad personer utan autism har. Så nu när du förstår varför du varit annorlunda och varför du mått dåligt finns det goda chanser för att du inte kommer att känna något behov av att dricka längre!

Bipolär sjukdom är vanlig hos autister

Jag antar förresten att det fanns en anledning till att vården avdiagnostiserade dig med bipolär sjukdom. Det är nämligen fullt möjligt att ha autism och bipolär sjukdom samtidigt. Faktum är att vi med autism löper en betydligt större risk än neurotypiska personer att insjukna i bipolär sjukdom, skriver Gillberg i boken jag länkade ovan. Missbruk är vanligt bland personer med bipolär sjukdom, men jag utgår från att vården hade goda skäl att avfärda den diagnosen i ditt fall och konstatera att du enbart har autism.

Kan relatera till dina känslor

Jag kan relatera till de känslor du känner då jag kände vid diagnostillfället exakt samma sorg som du trots att jag bara var 24 år när jag fick min diagnos! Du ska veta att det är vanligt att kvinnor med autism får diagnosen sent i livet så du är definitivt inte ensam om att känna dig besviken på vården! Anledningen till att kvinnlig autism ofta missas är att vi kvinnor ofta är duktiga på att maskera vår autism vilket gör att omgivningen tror att vårt annorlundaskap beror på något annat. I ditt fall kan det ha varit så att vården och omgivningen enbart såg ditt drickande vilket gjorde att de inte förstod att drickandet egentligen var symptom på annat. Christopher Gillberg skriver i boken att missbruk faktiskt kan fördröja upptäckten av autism.

Lägg inte skulden på dig själv

Det är bra om du kan prata med din psykolog om sorgen så att du kan släppa den. Det viktiga är att du inte lägger skulden på dig själv! Det är också viktigt att komma ihåg att människor i din närhet kan ha velat dig väl men inte förstått dina svårigheter. Därför är det också viktigt att du inte lägger skulden på omgivningen! Jag svarade faktiskt nyligen på en läsarfråga där frågeställaren sörjde det faktum att hon hade fått sin diagnos sent i livet. Om du inte läst denna läsarfråga och mitt svar på den tycker jag att du ska göra det!

Det finns info om kvinnlig autism

Om du vill lära dig om autism hos kvinnor kan du börja med att läsa detta och detta blogginlägg. Om du vill läsa hur vi kvinnor ofta gör för att maskera vår autism kan du läsa detta. Annars finns det autistiska kvinnliga författare som skrivit självbiografier om sina liv, bland annat jag själv och Lina Liman. Om du är intresserad kan du söka våra böcker på biblioteket! Min senaste bok handlar faktiskt enbart om vuxenautism! Slutligen har forskaren Svenny Kopp föreläsningar på nätet om autism hos kvinnor. Jag tycker att hon beskriver kvinnlig autism väldigt bra!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Ett svar på ”Fick diagnosen sent och vill lära mig mer om autism”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.