Kategorier
Okategoriserade

Jo, min autism är en riktig funktionsnedsättning

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det händer titt som tätt att vi som har autism utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning inte blir tagna på allvar. Det känns som att människor inte tror att vi har äkta svårigheter utan är bara bekväma och lata. Vissa kan medge att vi möjligen har vissa svårigheter som till en viss del kan försvåra vår vardag i vissa sammanhang men absolut inte fler än genomsnittsmänniskan om man ser till den stora helheten. Och detta trots att Aspergers syndrom, autism och andra autismliknande tillstånd har av lagstiftaren bedömts medföra så pass omfattande svårigheter att diagnoserna utgör en grund till en LSS-tillhörighet!

Alla ser inte autism som en riktig funktionsnedsättning

Vissa kan tala varmt om funktionsvariationer och visar förståelse för att det kan vara svårt att leva med en funktionsvariation när man ständigt möter utmaningar i det dagliga livet. Men många av dessa personer lägger snabbt till: ”Jag syftar givetvis på personer med riktiga funktionsnedsättningar, inte på personer som bara har Aspergers syndrom. Du är ju i princip helt normal.” Och när jag har frågat vilka riktiga funktionsnedsättningar som syftas på så har jag ofta fått till svar att de syftar på alla som t.ex. är blinda, rullstolsburna eller kanske har Downs syndrom.

Hade ständigt dåligt samvete

Jag blir alltid lika irriterad när jag får höra att jag är någon som är ”helt normal och inte har en riktig funktionsnedsättning.” Anledningen till att jag ogillar sådana kommenterar är att jag hade trott hela livet ända fram tills jag fick min diagnos att jag var ”helt normal och inte hade fler svårigheter än genomsnittsmänniskan” och att mina utmaningar bara berodde på bristande motivation och lathet. Jag hade ständigt dåligt samvete för min så kallade lathet och for mycket illa av att leva i tron att jag inte hade svårigheter utöver det vanliga och att även mina jämnåriga gick igenom det jag gick igenom. Det var otroligt värdefullt för mig att få veta att mina svårigheter inte låg inom normalspannet och att jag därför hade rätt till stöd och hjälp.

Ingen komplimang

Det är just detta allt handlar om: om det skulle vara så att jag inte har en ”riktig” funktionsnedsättning så skulle det ju betyda att alla mina svårigheter och anpassningar jag behöver antingen handlar om min egen inbillning eller att jag inte har anstränger mig tillräckligt. Detta skulle alltså i praktiken betyda att jag är lat. Men eftersom en specialistläkare har konstaterat att jag har autism och ”riktiga” svårigheter så är min funktionsnedsättning också ”riktig”. Så nej, det är ingen komplimang att att säga till mig att jag inte har en riktig funktionsnedsättning utan bara respektlöst!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jo, min autism är en riktig funktionsnedsättning”

Ja verkligen! Och de som har flest åsikter om autism är oftast ironiskt nog de som har minst kunskap. Själv skulle jag aldrig få för mig att uttala mig om t.ex. demens eller ätstörningar eftersom jag saknar kunskap, och därför anser jag mig inte ha rätten att uttala mig om hur t.ex. vården för personer med ätstörningar borde se ut.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *