Kategorier
Paulas blogg

Jo, man vågar visst söka LSS

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag läste denna artikel på Aftonbladet blev jag livrädd. Nu har artikeln tyvärr endast blivit tillgänglig för Plus-kunder men när jag läste den var den öppen för alla. Den handlar alltså om 40-åriga Gabriella som kommer att hamna i fängelse för påstått fusk med LSS. Hon säger i intervjun att det var assistansbolaget som hon hade anlitat för sin son som hade skött tidrapporteringen men att de hade slarvat med rapporteringen. Hon hade försökt göra allt rätt, men polisen trodde henne inte och nu kommer hon behöva avtjäna två år i fängelse.

Menade att LSS blir för dyrt

Hon menar att regeringen behövde ett prejudikat för att avskräcka folk från att söka LSS: det blir för dyrt för samhället varför oskyldiga människor sätts i fängelse trots att det inte finns tillräckliga bevis. Konsekvensen blir att en svårt funktionshindrad kille förlorar sin mamma i två års tid, och hon som verkligen hade försökt göra allt rätt.

Hur är det mitt boendestöd?

Jag blev skraj. Om det är så här lätt att hamna i fängelse för slarv i tidrapporteringen, hur är det med mitt boendestöd som jag får enligt SoL? Jag antar att boendestödet också tidrapporteras, och det är nog isåfall min utförare som sköter tidrapporteringen. Rapporterar de alltid alla tiderna rätt när det blivit ändringar? Hur blir det när jag är bortrest? Kommer jag också hamna i fängelse om de råkat skriva fel? Jag var inte den enda som blev orolig utan jag hittade oroliga diskussioner på nätet. Folk undrade om man vågade söka LSS idag utan att riskera fängelse.

Artikeln var vinklad

Jag googlade och hittade hintar om att Aftonbladets artikel möjligtvis kunde vara vinklad. Jag googlade vidare och hittade till slut domen. Jag fick en chock: fallet handlade om en stor assistanshärva där Gabriella och de andra inblandade hade lurat till sig mångmiljonbelopp! Det hade anställts fejkade assistenter som hade varit anställda på papper men inte i verkligheten. Detta för att bland annat Gabriella skulle kunna tillskansa sig assistansersättning för assistenter som inte fanns och de ”anställda” skulle få A-kassa trots att de inte haft någon anställning.

Det fanns bevis

När jag läste vidare i domen framgick det att det fanns tydliga bevis för de inblandades skuld, bland annat flera avlyssnade telefonsamtal där det framgick att Gabriella använde de pengar som skulle gått till assistenternas lön och traktamente till sina egna levnadskostnader. Ja, det fanns hur många bevis som helst! Även det faktum att Gabriella är jurist gör det osannolikt att hon skulle skrivit på papper där hon på heder och samvete intygar att uppgifterna stämmer om hon inte hade kollat upp att så verkligen var fallet.

Hatar sådana här artiklar

Jag blir förbannad när jag läser sådana här vinklade artiklar i kvällstidningar! Reportern hade bara tagit upp Gabriellas version av händelsen men utelämnat viktiga fakta, framför allt åklagarnas bevis om hennes skuld. Det är just sådan här desinformation som gör oss funkisar och våra anhöriga oroliga helt i onödan!

5 svar på ”Jo, man vågar visst söka LSS”

Så Gabriella var kriminell då och utnyttjade sin funktionshindrade son?
Jag läste också artikeln.
Stackars sonen, hoppas att någon tar hand om honom när mamman ska avtjäna sitt fängelsestraff.
Tråkigt att artikeln var vinklad 🙁

Gabriella hävdar ju sin oskuld i Aftonbladets intervju och skyller allt på assistansbolaget, men när jag läser domen går det inte alls ihop med Gabriellas berättelse. I domen står det att läsa om de avlyssnade telefonsamtalen och resten av bevisen som hade kommit fram i utredningen.

Åklagaren hade bevis på att Gabriella hade varit medveten om att sonen inte haft assistens för de timmar som hade stått i tidsrapporteringen och att en fejkad assistent hade överfört sin lön till Gabriellas konto som Gabriella hade använt till sina egna levnadskostnader. Det handlar inte om småpengar här utan mångmiljonbelopp! Personer som hade låtsats vara sonens personliga assistenter på papper hade inte utfört något jobb, men det som ”assistenterna” hade tjänat på detta var att de kunde låtsas som att de hade haft inkomst och en anställning och söka inkomstgrundad A-kassa.

Jag tycker också synd om sonen och hoppas att han blir väl omhändertagen under tiden föräldrarna avtjänar sina fängelsestraff!

Svara

Hej.

Jag har en vän som mår väldigt dåligt i sin relation med en man som med största sannolikhet har Asperger. Många i hans släkt har även de diagnosen samt tilläggsdiagnoser.

Han har förutom detta depression, ångest, tvång, social fobi och kan ej arbeta pga sina svårigheter men får inget bidrag av någon sort…

Min vän går nu hos psykolog för att få hjälp i situationen då han har svårt att samspela med deras barn och allt ansvar för ekonomi, barn och hem således ligger på henne.

Om hon vill lämna honom hur går det då när han saknar inkomst och då kommer att sakna bostad osv… blir ett jättedilemma men samtidigt kan man man inte stanna med någon och må jättedåligt heller… kan tilläggas att han ej vill kännas vid ev utredning eller diagnos…

Hej Malou!

Oj, det låter som en jobbig sits. Självklart ska din väninna inte stanna kvar i en relation hon mår dåligt av. Om hennes kille skulle gå med på att genomgå en autismutredning skulle han kunna ha lättare för att få sjukersättning och möjligen även en LSS-bostad om ett behov finns, men eftersom han inte vill kännas vid en diagnos blir det svårare. Eftersom han saknar inkomst får han nog isåfall vända sig till socialtjänsten och ansöka om ekonomiskt bistånd om/när din väninna lämnar honom ifall han inte får något från Försäkringskassan. Ekonomiskt bistånd är betydligt mindre pengar än sjukersättning men man klarar sig ändå ekonomiskt. Så han får vända sig till socialtjänsten isåfall är mitt råd! Hoppas det löser sig.

Svara

Hej Malou. Jag levde i många år med en man med uppenbara problem. Grejen är att i vårt fall är det jag som har Aspergerdiagnos och han är inte diagnosticerad med något-än! Jag var den som fick ta hand om och bära upp ALLT, jag var som en morsa och vårdare åt honom och försörjare och gud-vet-allt. Till slut efter att jag tjatat, bönat och bett i flera år om att han skulle flytta ut och fixa sitt eget liv, insåg jag att jag behövde flytta för att komma ifrån situationen. Har dock aldrig ångrat flytten! 😀 Han blev därmed hemlös, och han är det fortfarande, men han har växt otroligt i sin förmåga sedan dess! Han kämpar och sliter varje dag nu för inkomst och tak över huvudet, men han har blivit så stark i och med det och jag är så stolt över honom! 😊 Det jag vill säga med detta är att man måste tänka på sig själv i såna här lägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *