Kategorier
Böcker om autism och asperger

Jo, livet kan visst tvärvända

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Om man har det så jobbigt som barn att allt känns outhärdligt behöver det inte betyda att man kommer att ha det likadant som vuxen. Är man extremt blyg som barn så kan man ändå växa upp till en väldigt socialt utåtriktad vuxen som inte har några som helst problem med att vistas i sociala sammanhang. Har man varit mobbad i skolan kan man ändå hitta goda vänner senare i livet och mobbningen kan sluta tvärt. Och har man specifika svårigheter i skolan så är det möjligt att man hittar sin nisch senare i livet och möter inga problem i arbetslivet.

En bok för speciella barn

Mia Malmi är en finsk mamma till ett barn med specialbehov, och hon har kommit ut med en ny bok som heter Leijonatarinoita erityisille lapsille som på svenska kan översättas till ”Lejonhistorier för speciella barn”. Enligt beskrivningen handlar boken om ”speciella barn som har blivit alldeles speciella vuxna.” Tyvärr finns boken bara på finska, men jag vet att jag har en del finsktalande bloggläsare som jag vet skulle kunna ha intresse av boken.

Greta och jag finns med

Författaren har valt ut 50 personer vars livshistorier berättas i boken. Dessa personer inkluderar bland annat Julia Roberts som stammade som barn, Agatha Christie som hade dysgrafi (en form av skrivsvårighet) och Greta Thunberg som har Aspergers syndrom, OCD, ätstörningar och ångest men som lyckades förvandla sitt specialintresse till en styrka. Och så finns jag med på sidan 77! Där beskrevs mobbningen och utstötningen jag blev utsatt för i skolan samt hur det var för mig att få en Asperger-diagnos som vuxen, börja föreläsa om autism samt uppträda i media.

Man kan vara lyckad utan arbete

Med andra ord innehåller boken berättelser om personer som blivit mer eller mindre kända för något, antingen genom sitt yrke eller engagemang som t.ex. Greta! Dock vill jag förtydliga att man självklart kan lyckas i livet som funktionsvarierad utan dessa komponenter. Mår man bra så har man lyckats i livet oavsett om man lever på sjukersättning eller arbetar, och i boken antyds absolut inte att det skulle förhålla sig på något annat sätt. Så ni som inte deltar i arbetslivet har absolut ett lika värdefullt liv som vi som gör det! Dessa 50 personer var alltså endast exempel på personer som blivit lyckade som vuxna men man kan självklart vara lyckad annars också.

Gillade boken

Jag har läst ut boken nu och gillade den skarpt! Eftersom den är skriven på ett enkelt språk passar den för alla. Den kan också ge hopp till alla barn och ungdomar med specialbehov som blir utstötta och upplever att de inte passar in i mallen liksom till deras föräldrar.

Bild: Anja Reponen

2 svar på ”Jo, livet kan visst tvärvända”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *