Kategorier
Läsarfrågor

Jag har autism och hamnar mellan stolarna, hjälp

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Maja frågar

Jag fick diagnos autism/asperger syndrom förra året när jag var 37.
Psykolog ville att jag skulle gå autism och adhd program och sa vi ska inte lämna dig. Överläkare tyckte att jag inte hade behov av hjälp för jag vill inte ta livet av mig, hon föreslog habilitering och lss och arbetsförmedling och tog bort mig från programmet psykologen föreslog. Habilitering var inget jag behövde, det kändes som att de undrade varför läkare skickat dit mig.

Nu är jag arbetssökande, lever på ärfta pengar, ingen inkomst. Jag mår inte så bra, jag har ingen vårdkontakt. Jag har gått till vårdcentral som ville att jag skulle anmäla mig till centrum för ätstörning, bmi kring 15, Jag gjorde det men de sa att jag ska till vårdcentralen. Jag har annat problem som psykolog skrev som tics, tar mycket av min tid, och psykolog skrev också ätstörning och annan läkare skrev ospecificerad ätstörning som diagnos. Alla andra diagnoser (hade flera) kanske räknas som asperger syndrom, det känns så eftersom överläkaren inte brydde sig om det. Och jag förstår att de behöver vårdplats till nya patienter.

Vad kan jag göra? Jag arbetstränar nu deltid och sen kan jag kanske få lönebidrag men måste jobba heltid även om jag inte orkar, behöver verkligen inkomst. Kan man få hjälp från annat håll, vill inte gå till samma psykiatri. Kan man få husläkare, hjälper det? Jag var sjukskriven 2 år innan diagnos, men fick ut väldigt lite i sjukpenning. Ska jag som asperger acceptera att det kommer vara jobbigt för mig och jobba heltid tills jag går in i väggen?

Paula svarar

Jag tycker att det är helt oacceptabelt att du bollas runt på det här sättet! Du skriver att du har blivit förslagen LSS, är det något du har ansökt om och fått? Om du behöver insatser från både kommunen och sjukvården kan du nämligen be om att få en så kallad samordnad individuell plan, förkortad SIP. Av den ska bland annat framgå vem som ansvarar för vad så att du slipper hamna mellan stolarna. Behöver du exempelvis behandling för din ätstörning ska det framgå vems ansvar det är att se till att behandlingen blir av.

En kurator kan hjälpa

Vad gäller habiliteringen så vet jag inte vad du erbjudits för insatser från dem, men det jag tror du skulle kunna ha nytta av är att träffa deras kurator. Själv fick jag insatser från deras kurator när jag behövde någon som hjälpte mig att ta kontakt med myndigheter och vårdinstanser. Habiliteringens kurator skulle kanske kunna få hjälpa dig med att få till en SIP? Om det inte är aktuellt skulle du kunna kolla upp möjligheterna för dig att få stöd av ett personligt ombud från kommunen.

Du kan behöva behandling för ticsen

Du skriver att du har tics. Jag vet inte om du blev utredd för Tourettes syndrom i samband med din autismutredning, men annars skulle du kunna be om att bli det. Vid Tourettes är det inte ovanligt att ha problem med tvångshandlingar som inte sällan tar väldigt mycket tid i anspråk. Christopher Gillberg skriver i sin bok Essence att KBT i vissa fall kan hjälpa vid Tourettes syndrom men att ticsen ibland kan behöva behandlas med atypiska neuroleptika. Tics i sig är inte farliga och måste inte alltid behandlas, men om de tar väldigt tid och energi av dig kan de förvärra ditt mående.

Vi har fritt vårdval

Vi har fritt vårdval i Sverige vilket innebär att du inte måste gå till samma psykiatri om du inte vill. Du kan också få en husläkare, men huruvida det kommer att hjälpa eller inte kan jag inte svara på. Det viktiga är att du hittar en läkare som förstår din problematik och både har tid och intresse att hjälpa dig, men om denna läkare sedan är psykiater eller husläkare ser jag som mindre viktigt! Anser du dig ha råd kan du testa att gå till en privat läkare. Jag har själv betydligt bättre erfarenheter av privata än offentliga läkare, men tyvärr är det inte billigt.

Testa att jobba med anpassningar

Jag tycker inte att du ska anstränga dig så mycket att du går in i väggen. Det jag tycker du ska göra är att tacka ja till ett heltidsjobb om det är det som krävs, och i så fall begär du att få alla anpassningar du anser dig vara i behov av. Några exempel på sådana anpassningar kan vara ett lägre arbetstempo, anpassade arbetsuppgifter, möjlighet att jobba hemifrån, vilopauser o s v. Om du trots anpassningar ändå märker efter dag 1 att du inte klarar det så sjukskriver du dig direkt så att du inte går in i väggen. Men innan sjukskrivning är det ytterst viktigt att du har hittat en bra och förstående läkare som kan skriva ett bra och utförligt intyg!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

7 svar på ”Jag har autism och hamnar mellan stolarna, hjälp”

Jag är nog ointresserad av mat. Ibland glömmer jag att äta och dricka och känner att jag är/var hungrig eller törstig när jag väl börjar äta eller dricka.
Jag är inte kräsen, kan äta allt och jag har ingen näringsbrist eller annat som avviker förutom att jag blir trött.

Tack för svar. Läkare sa att jag har rätt till lss, jag visste inte vad det var. De bytte läkare hela tiden så den sista läkaren träffa jag bara två gånger så hon visste nog inte mycket om mig. När jag gick till habilitering nämnde de boendestöd men det är inget jag behöver, de frågade om jag har svårt att ringa samtal, ta hand om räkningar och hushållet, det har jag inte.
De sa att jag kan gå någon kurs om Autism men jag lär mig bättre enskilt.
Jag har aldrig hört om SIP, men jag behöver ingen hjälp av kommunen. Jag ska testa och se om jag kan få en husläkare.
Jag ska förhoppningsvist testa att jobba heltid snart. Jag hoppas att det går bra.

Jag håller tummarna för att allt går bra! Glöm inte att sjukskriva dig så fort du märker att du inte fixar det. Det är jätteviktigt att du tar hand om dig själv så att du inte går in i väggen!

Svara

Jag har tvärtom , ingen som helst stopp när jag äter. Äter allt utom blod, gris och skaldjur , men allt annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *