Kategorier
Läsarfrågor

Jag får ständigt bemöta påhopp, vad ska jag göra?

Frågande svärmor frågar

Hur bemöta ständiga ”påhopp och beskyllningar” fastän man är följsam och undviker konflikter? Personen är mycket duktig i sin yrkesroll men med mycket konflikter med sin familj. Personen talar om hur man ska utföra saker på dennes sätt, hur diskmaskinen ska fyllas osv. Jag blir ofta tillrättavisad och går på tå kring denne. Jag blir så ledsen och känner mig utnyttjad.

Paula svarar

Det framgår inte av ditt mejl om någon av er har autism, men egentligen tycker jag inte att det spelar någon roll i sammanhanget. Eftersom du är ledsen och känner dig utnyttjad tycker jag att du ska ta upp problemet med vederbörande utan att bråka och skuldbelägga. Du kan exempelvis säga: ”Jag är mån om vår relation vilket är anledningen till att jag vill hitta en lösning. Jag blir ledsen när du säger till mig hur saker och ting ska göras och upplever mig tillrättavisad. Tror du att vi skulle kunna hitta ett bättre sätt för att kommunicera med varandra?”

Hen kan fylla diskmaskinen själv

Frågan är också vem ni är hemma hos när du får höra att du fyller diskmaskinen på fel sätt. Är ni hemma hos vederbörande eller hemma hos dig? Hemma hos dig har du rätt att fylla diskmaskinen hur du vill vilket du kan påtala för vederbörande. Om ni däremot är hemma hos vederbörande tycker jag att det är rimligt att hen ska få bestämma hur diskmaskinen ska fyllas. Om hen stör sig på hur ni gäster fyller diskmaskinen kan ni kanske göra en överenskommelse om att hen fyller diskmaskinen själv och att ni andra inte behöver lägga er i? Då kan du ju bara vila och ta det lugnt under tiden hen dukar undan efter maten!

Har hittat en bra lösning

Min pappa stör sig faktiskt på hur jag öppnar förpackningar så när jag är hemma hos mina föräldrar öppnar jag inga förpackningar utan ber pappa göra det åt mig. Varje gång jag behöver öppna en förpackning ropar jag och ber honom komma. Den lösningen passar mig utmärkt då jag slipper öppna förpackningarna själv (jag tycker att det tar energi och i ärlighetens namn har jag svårt att öppna förpackningar på ”rätt” sätt) och han slipper irritera sig på felöppnade förpackningar. Problem solved!

Jag hoppas att ni hittar en lösning för det låter inte alls bra att du upplever att du måste gå på tå kring personen!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.