Kategorier
Läsarfrågor

Vem kan hjälpa mig att tyda mina diagnoser?

Helena frågar

PSYKIATRIN nekar skicka remiss vidare tillbaka till den mottagning där utredning gjordes. Och de tror inte på utredningen som är gjord av en av de bästa i Sverige inom neuropsykiatrin i Sahlgrenska. (Psykologen avled och kan inte få info efter det av läkarna och teamet i SAHLGRENSKA).
De hänvisar till en vanlig psykmottagning. Och de behandlar inte mig som att jag har Asperger och add, mm. får jag inte rätt hjälp / vård mm. Orkar inte gå till arbete till daglig verksamhet varje dag för de förstår inte heller mig och stödet uteblir. Jag är alltid utanför fast jag vill ändå….

ANDRA OPINION?

Hur gör jag isåfall?

Finns det möjlighet att jag kan kräva att ta mina papper och utredningar till en annan läkare på någon annan mottagning i ett annat län?

INGEN LÄKARE har visat utredarens omdöme och resultat för mig och förklarat innehållet i utredningen till mig. Efter 2012. Svaret finns i utredningar och i min journal.

Vem vet vart jag ska kontakta om någon specialist kan tyda diagnosen, läsa de utredningar och gärna ge intyg om det. Livet är katastrof i dagens läge. Jag får ingen rätt hjälp och stöd inte från någon i dagens samhälle. Jag lider fruktansvärt utav detta!

Snälla ge förslag om ni vet specialister, läkare eller har AUTISMföreningen någon som kan hjälpa? Jag kan åka riket runt om så är fallet att någon annan läkare mm vill ta emot mig med mina utredningar!

Paula svarar

Om jag förstår dig rätt så har du fått diagnoserna Aspergers syndrom och ADD. Sahlgrenska ska, enligt vad jag hört, ha ett mycket kunnigt npf-team så har du fått en diagnos hos dem skulle jag, om jag vore du, utgå ifrån att det är de diagnoser jag har. Jag förstår inte varför inte psykiatrin tror på dina diagnoser om du har dem på papper. Kan det ha blivit ett missförstånd? Om du anser att psykiatrin har agerat fel och gett dig felaktig vård kan du kontakta Patientnämnden.

Kan funka att byta mottagning

Tyvärr är det många som är missnöjda med psykiatrin, och ibland kan lösningen vara att byta mottagning! Jag har träffat många som varit missnöjda med en klinik men blivit nöjda när de bytt till en annan klinik. Det kanske kan vara värt att testa? Vi har ett fritt vårdval i Sverige vilket innebär att du fritt får söka vård på den vårdmottagning och region du vill. Vissa mottagningar kräver en remiss så kolla gärna vad som gäller på den mottagning du är intresserad av vad som gäller hos dem! Ibland går det också att skriva en egenremiss.

Du kan kontakta habiliteringen

Vad gäller din journal så kan du, om du vill, läsa den själv via 1177, men det vet du säkert redan. På 1177 ska du kunna läsa vilka utredningar som gjorts på dig och vilka diagnoser du fått. Om du tycker att journalen är svår att tyda (det är inte lätt för alla att förstå sådant) så kan du kontakta psykiatrin och förklara för dem att du mår dåligt eftersom du inte fått någon förklaring till varför du har fått de diagnoser som ställts på dig. Om du har Aspergers syndrom har du rätt att få stöd från habiliteringen om ni har en sådan där du bor. Här i Stockholm vet jag i alla fall folk som fått hjälp från dem att förstå vad deras diagnoser innebär.

Du kan kontakta dem via mail

Om Autism- och Aspergerförbundet kan bistå med hjälp eller inte kan jag tyvärr inte svara på, men du kan kontakta dem och höra vad de säger. Du hittar deras mailadress här om du scrollar ner lite på sidan. Jag vet inte om de endast hjälper medlemmar, men ta kontakt med dem och fråga!

Går själv till Cereb

Själv har jag alltid gått till Cereb här i Stockholm varje gång jag behövt ett läkarintyg. Hur kunniga de rent objektivt är på Cereb vet jag inte för de har fått en del kritik i media, men jag har alltid fått intyg från dem varje gång jag behövt det vilket har varit anledningen till att jag fortsatt att kontakta dem när jag behövt träffa en läkare som tar mig på allvar. Tyvärr är det inte billigt att gå till Cereb, och jag minns själv att jag under mina år som sjukpensionär fick spara flera månader varje gång jag skulle till dem. Men om du inte hittar en bättre mottagning och du kan tänka dig att avvara lite pengar kan det vara ett alternativ!

Jag hoppas att det ordnar sig

Slutligen skulle du kunna, om du vill, kontakta ett personligt ombud i den kommun där du bor. Personligt ombud kan ge stöd till personer med psykiska funktionsnedsättningar som har svårt att föra sin egen talan. Annars kan en god man vara ett alternativ. Jag hoppas att det ordnar sig för dig och att du snart får träffa vårdpersonal som kan tyda din journal och skriva ett läkarintyg till dig!

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *