Max frågar
Min tjej har asperger. Hur kan jag hjälpa henne när hon inte mår bra?
Paula svarar
Din fråga är väldigt generell, men jag ska försöka svara på den så gott jag kan. Då du inte specificerar närmare vad du menar med ”inte må bra” vet jag inte vad du syftar på. Om du t.ex. menar att hon hotar med suicid eller om hon börjar skära sig själv ska du hjälpa henne att kontakta psykiatrin omgående för att få behandling. Vid akut fara ska du ringa till 112. Överlag är det viktigt att hon får hjälp från psykiatrin om du tror att hon kan lida av psykisk ohälsa!
Kan hon slippa vissa aktiviteter?
Om du med ”inte må bra” istället syftar på att hon t.ex. blir stressad av intryck eller mår dåligt av social exponering tycker jag att du ska uppmuntra henne att fundera på om hon överhuvudtaget bör utsätta sig för sammanhang som gör henne stressad och utmattad. Finns det möjlighet för henne att skippa dessa sammanhang helt alternativt åtminstone ta hänsyn till sina specialbehov på något sätt? Förklara för henne att hon inte behöver följa med dig på aktiviteter hon mår dåligt av. Om hon exempelvis inte vill följa med dig på släktträffar, låt henne slippa dessa aktiviteter helt!
Stressreaktionen kan komma efteråt
Viktigt att tänka på är att det inte är säkert att din flickvän har förstått vilka situationer som får henne att må dåligt. Det dåliga måendet kan komma först efteråt, och det är inte säkert att hon kopplar sitt mående till dagens tidigare aktiviteter. Därför är det viktigt att du är uppmärksam! Märker du att hon blir på dåligt humör av att vara i stan kan hon vara intryckskänslig, och i så fall kan ni försöka undvika stan helt. Är hon på dåligt humör efter jobbet kan det vara så att hon mår dåligt på arbetsplatsen. Får hon alla arbetsanpassningar hon behöver?
Fråga hur hon vill bli bemött
Slutligen kan du fråga henne hur hon vill bli bemött när hon mår dåligt. Vill hon bli lämnad ifred? Vill hon ventilera sina känslor med dig eller vill hon att du försöker avleda henne? Vill hon få tröst? Vill hon ha råd, eller föredrar hon att du bara finns där för henne utan att säga något särskilt? Olika autister vill bli bemötta på olika sätt. Själv hatar jag när andra ber mig ”andas lugnt” när jag är stressad. Saken är den att jag i stressiga situationer mår bättre av att andas snabbt och bejaka stresskänslan. Om jag blir ombedd att andas lugnt blir jag ännu mer stressad. Därför är det viktigt att du undersöker närmare vilket bemötande som hon mår bäst av. Rätt bemötande gör stor skillnad!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Hen skulle ju aldrig ändra sina åsikter eller anpassa sig efter dig. Så varför ska du göra det för hen?…
Enskilda kurser? Man hinner tyvärr inte lära sig så jättemycket på sådana kurser. Mycket möjligt att det finns de som…
Hen nämnde att hen varit på en föreläsning med Christoffer Gillberg och har varit på enskilda kurser genom åren och…
Professionella med gedigen utbildning? Hade varit intressant att veta vilka professionella och vilka utbildningar hen syftar på. Väldigt många av…
Jag är mitt upp i en debatt med en anhörig om autism och adhd och hen menar att alla måste…
Jag tycker tvärtom att det är en mycket informativ och viktig bok som ger bra tips om hur man kan…
Gunilla Gerland skrev i sin bok Asperger, realtioner och sexualitet om exempel där autistmän stirrat och följt efter kvinnor och…
Så tråkigt att ni haft ert sista samtal nu, men jag håller tummarna för att hon håller löftet och att…
Hej igen! Ja, jag håller med om att det gör mer ont att bli nypt!! Och det gjorde han ännu…
Eftersom du tvättar händerna och aldrig skulle stoppa dem i munnen är sannolikheten för att bli smittad med magsjuka minimal…
3 svar på ”Hur stöttar jag min autistiska tjej när hon mår dåligt?”
Det du skrev är intressant, viktigt. Jag har letat efter råd hur jag kan bemöta min son som har ADHD och hans sambo som har ADD, autism och Asperger. Båda lider av en stark ångest och social fobi. Jag vill desperat hjälpa dem men tycks alltid säja fel ord. Det blir värre hela tiden. Är väldigt viktigt för sambon skylla på sin mamma som skyldig till hennes problem. Nu skyller min son sin ångest, missförstånd med sambon, allt på mig. Jag får inte förklara något. Jag går sönder! Hur ska jag bemöta dem och är vi mammor skyldiga till de här diagnoser? Hur kan jag som mamma i så fall gottgöra? De är 31 år.
Jag tycker inte att du ska behöva gottgöra dem något. Det är inte ditt fel att din son och hans sambo har npf-diagnoser och lider av psykisk ohälsa. Lägg inte skulden på dig själv, men däremot kan du gärna erbjuda dem hjälp förutsatt att de vill ha hjälp. Du skrev ju också egen läsarfråga och jag har svarat på den. Fundera på om mitt förslag om skriftlig mejlkommunikation skulle kunna vara något. Kontakta gärna också kommunens anhörigstödjare! De erbjuder bland annat samtalsstöd till anhöriga.
PS. Jag tog bort efternamnet i din kommentar. Detta för att din son och hans sambo riskerar att bli igenkända annars, och jag måste också förhålla mig till GDPR. Du kan bara skriva ”Tarja” i kommentarsfältet i fortsättningen, du ska alltså inte uppge ditt fullständiga namn 🙂
”Är väldigt viktigt för sambon skylla på sin mamma som skyldig till hennes problem.”
NPF-diagnoser är medfödda avvikelser som beror på att hjärnan fungerar annorlunda. Hur skulle mamman kunna vara ”skyldig” till hennes problem? Det låter som teorin om kylskåpsmammor.
”Teorin om så kallade kylskåpsmammor var visserligen fullständigt fel, men det finns en förklaring till att man alls började tänka i de banorna. Mödrar med autistiska drag uppvisar fler beteenden som elakt kan beskrivas som kylskåpsliknande och sen ärvs dessa drag av barnen, vilket gör sannolikheten högre att de får en diagnos. Utan att förstå sig på hur ärftlighet fungerar var det alltså enkelt att råka dra fel slutsatser.”
https://www.gu.se/gnc/vad-vet-du-om-autism