Kategorier
Begränsade intressen och rutiner Sömn och hälsosam livsstil

Hur skapa nyttiga måltider när man äter samma maträtter?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissa personer med Aspergers syndrom eller autism, liksom jag själv, har känsliga smaklökar, och andra föredrar att äta samma maträtter varje dag eftersom de gillar rutiner. Många människor har frågat mig om det går att få i sig alla viktiga vitaminer från kosten om man äter samma maträtter varje dag, och ja, det går absolut! Att äta mångsidigt och att äta varierat är nämligen två skilda saker. Jag äter väldigt mångsidigt, men däremot äter jag inte varierat eftersom jag äter samma maträtter varje dag. Hälsa har varit ett av mina specialintressen, och därför är det viktigt för mig att äta mångsidig kost och att undvika onyttig mat.

När man planerar sin kost, är det viktigt att komma ihåg att det finns olika teorier om vad som är nyttigt. Vissa tycker att det är onyttigt att äta frukter eftersom de höjer blodsockernivån, andra tycker att det är nyttigt. Vissa tycker att man bör äta LCHF och undvika kolhydrater, andra påstår att LCHF är farligt. Vissa förespråkar vegetarisk kost, vissa tallriksmodellen, vissa stenålderskost, vissa gluten- eller mjölkfri kost och så vidare. Vissa tycker att man bör undvika att äta Östersjöfisk för ofta pga miljögifterna och säger att det är säkrare att äta odlad fisk, andra tycker att det är farligt att äta odlad fisk pga hög hormonhalt. Vissa ser all kalorifattig mat som nyttig och tycker exempelvis att plocksallad är nyttigt trots alla besprutningsmedel, andra räknar inte kalorier. Vissa tycker att det är viktigt att äta ekologiskt, andra tycker inte det. Man måste alltså själv ta ställning till vad man anser vara nyttig mat när man planerar sitt kostschema.

Själv försöker jag att äta så naturligt som möjligt, och därför undviker jag odlad fisk (däremot äter jag Östersjöfisk trots miljögifterna för jag ser det som mer naturligt). Jag äter aldrig någonsin sötningsmedel, dricker inte lightdrycker och köper aldrig hem pålägg i form av charkprodukter eftersom jag ser det som mycket onyttigt pga nitrithalten. När jag reser bort, kan jag ibland köpa plocksallad från salladsbufféer även om jag ser det som onyttigt och farligt på grund av alla cancerframkallande tillsatser, och de dagar jag har ätit plocksallad brukar jag därför kalla för mina onyttiga dagar. Egentligen anser jag att all mat som inte är ekologisk är onyttigt, men på grund av min ekonomiska situation har jag tyvärr inte alltid möjlighet att endast köpa ekologisk mat. Därför måste jag ibland köpa hem mat som jag ser som onyttigt.

Jag har planerat mitt kostschema så att jag kan äta samma mat varje dag utan att få vitaminbrist. Min kost består av glutefri havregrynsgröt med mjölk, fisk, kyckling, bulgur, ägg, olivolja, grönsaker av olika färger, frukter och bär. Jag dricker vatten med färskpressad citronsaft flera gånger om dagen och jag äter även rå ingefära dagligen. Det är inte viktigt för mig i vilken ordning jag äter mina måltider, så ibland blir det havregrynsgröt till frukost, ibland till lunch eller middag. Jag gillar inte komplicerade maträtter utan maträtterna ska vara enkla: inga såser, grytor, soppor och dressingar eftersom jag inte gillar dem, utan det ska istället vara kyckling eller fisk tillagad i ugn. Att stoppa en rå kyckling i ugnen skulle nog många inte kalla för matlagning, men det är matlagning för mig 😉

När jag var hemma med aktivitetsersättning, avvek jag i princip aldrig från mitt kostschema, men idag måste jag göra det då och då eftersom jag ibland föreläser på andra orter. Ibland hamnar jag i en situation när jag inte hittar nyttig mat som jag tycker om på föreläsningsorten, och i sådana situationer köper jag något onyttigt. Jag äter bara onyttigt om jag måste, och jag får aldrig dåligt samvete när jag gör det eftersom jag äter nyttigt annars.

Detta kostschema passar mig mycket bra, men alla tycker om olika maträtter och därför ska man planera sitt kostschema efter sin egen tycke och smak. Om man har Aspergers syndrom och vill äta samma maträtter varje dag men är osäker på om man får i sig allt kroppen behöver, är det bäst att kontakta en dietist.

10 svar på ”Hur skapa nyttiga måltider när man äter samma maträtter?”

Jag börja äta mycket vegetariskt,men äter också fisk,helst fet fisk som lax,makrill och strömming.Köper ofta fryst vegmat av märket Anamma som har vegetarisk färs och burgare,även schnitslar,jag trodde i början att det var vegetariskt men sen när jag läste noga så såg jag att det är vegan mat haha,men jag tyckte det var riktigt gott så jag fortsatte.Kompletterar med B-12 för vegetarianer.Jag lagar ofta maten själv då jag köper mycket rot grönsaker,sedan så har jag quinoa istället för ris,och det har hög proteinhalt.Som dryck så har jag kolsyrat vatten istället för juice.Att det är kolsyrat gör att jag dricker mycket mer.Frukost äter jag ingen för jag är för trött på morgonen och det blir kaffe och en smörgås,så kl 10.00 ca blir jag hungrig och tar lunchen då,det där med mattider bryr jag mig inte om.Jag kan laga komplicerade maträtter om jag vill,men det blir bara om jag känner för det.

Vad bra att du har hittat matrutiner som fungerar för dig! Jag äter också mycket strömming, men ibland blir det torsk eller rödspätta. Jag förstår att du dricker mer när det är kolsyrat, själv har jag lättare att dricka när jag har citronsaft i vattnet för det smakar mycket godare då 🙂

Svara

Hej Krister!

Jag är medveten om att vissa forskare säger si och andra så. Och det var därför jag skrev i inlägget att man själv måste ta ställning till vad som är nyttigt och vad som inte är det. Jag tror inte på all forskning automatiskt, och jag är övertygad om att ekologisk mat är nyttigast. Självklart ska man inte äta ekologisk mat om man inte tror på det! Jag är också övertygad om att kaffe är onyttigt pga alla besprutningsmedel även om det finns forskning som säger att kaffe är bra för hälsan! Det är viktigt att själv komma fram till hur man vill äta, och jag har tagit själv ställning till vad jag vill äta och vad jag tycker är nyttigt.

Svara

Jag läste den nyheten som hastigast när den först kom ut. Jag har haft lite dåligt samvete för att jag inte har handlat ekologisk mat men efter att ha läst nyheten så har jag inte lika dåligt samvete längre. Om det är sant som forskarna säger så är ekomaten en riktig blåsning!

Jag tror fortfarande att ekologisk mat är nyttigare än vanlig mat men det är bara vad jag tror 😉 Hur det är med vitamin- och antioxidanthalten i ekologiska produkter vet jag inte riktigt men om man vill undvika besprutningsmedel tror jag absolut på ekologisk mat. Men självklart kan det finnas bluffprodukter i ekologiska matvaror också, det kan man inte veta!
Enligt naturskyddsföreningen har ekomat ifrågasatts på fel grunder:

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vilseledande-nyhet-om-ekomat

Svara

charkprodukter eftersom jag ser det som mycket onyttigt pga nitrithalten.

Charkprodukter har jag utelämnat ur min kost sedan något år tillbaka pga cancerrisken. Det ska tydligen finnas belägg för att just charketurier är cancerframkallande:

En kost som rekommenderas för att motverka hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes är en kost som också är förenad med en lägre cancerrisk. Fisk av feta typer, fiberrik kost (som fullkornsbröd), frukt och grönsaker är bra näringskällor. Det är gynnsamt med måttligt intag av rött kött och charkuterier, då en hög konsumtion av rött kött ökar risken för cancer. Fisk och fågel med ljust kött är bättre att välja som proteinkällor. https://www.cancerfonden.se/livsstil/matvanor

Jag undviker också charkprodukter och även rött kött p.g.a. cancerrisken. Rött kött äter jag iofs ibland när jag äter ute, och charkprodukter ibland vid hotellfrukost men jag köper aldrig hem det.

Svara

Det här är så intressant!! Jag läste om detta kapitel i din bok flera gånger. Det har inspirerat mig väldigt mycket. Jag äter precis som du helst samma mat, men jag o omgivningen har aldrig förstått det förrän nu i somras när jag fick min diagnos. Jag tycker att det är oerhört strongt gjort av dig att hålla dig till den kost som du bestämt o som du mår bäst av. jag jobbar ännu på det. Under min flytt nu i somras till ett helt nytt ställe så blev det bara så att jag fastnade för Dafgårds Spagetti Bolognese med grönt nyckelhål, man pickar 6 hål med gaffeln, värmer den 6 min i mikron o det tar 6 min att äta den..typ.. o när jag helt spontant svarade på en fråga från biståndshandläggaren för bostöd hur mina matvanor ser ut så berättade jag spontant om det o fick förståelse o ett stort leende för det var tydligen vanligt för folk med Aspergers. har aldrig ätit smör på bröd eller smakat på dressing ..Skönt att läsa om någon som förstår o vet hur det är.

Jag vet precis hur det är 🙂 Roligt att höra att du gillade det kapitlet i min bok och att jag har inspirerat dig! Jag vill inte ha variation när det gäller mat, jag varierar mig bara när jag måste. Dels tycker jag att vardagen blir mer förutsägbar när jag vet i förväg vad jag ska äta och dels har jag mina favoriträtter och därför har jag inte ens något behov att variera mig 😉 Hoppas du också hittar matrutiner som passar dig!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *