Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hur ska man som autist bete sig med neurotypiker?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Marie_y frågar

Har du skrivit en inlägg om goda tips vad ska man ta hänsyn till eller/och om vad/hur ska man prata med neurotypiska. Jag känner mig lite vilse och vill inte bli missförstådd bara därför att vet inte oskrivna ”regler” i det sammanhanget. Om…så var jag hittar dem?

Paula svarar

Nej jag har inte skrivit om tips om hur man ska bete sig med neurotypiker. Jag har medvetet låtit bli att skriva om ämnet av tre anledningar: dels skulle många kunna bli provocerade om jag talade om för dem vad de borde göra (vem är liksom jag att diktera hur man ska bete sig?), dels är allt sådant subjektivt och även tids- och kulturbundet (=olika människor tycker olika kring vad som är ett okej respektive inte okej socialt beteende) och slutligen tycker många autister att det är viktigt för deras självkänsla att kunna känna att de duger som de är och att de inte behöver förändra sitt beteende för andras skull.

Finns varken rätt eller fel

Dock förstår jag behovet av att lära sig sociala koder, och eftersom du efterfrågar ett sådant inlägg kommer jag skriva om ämnet nedan! Med detta sagt är det viktigt att hålla i minnet att jag skriver utifrån mina åsikter och erfarenheter. Det som är rätt för mig kan vara fel för någon annan och tvärtom. Dessutom är det viktigt att göra en bedömning om ifall man vill förändra sitt beteende för andras skull och i så fall hur mycket. Själv bryter jag medvetet mot sociala koder när det gäller mat då jag ofta tackar nej till maten jag blir bjuden på och istället tar med mig egen mat. Men det är mitt val!

Vissa ämnen är bra att undvika

Vad gäller sociala koder så kan det vara känsligt att diskutera politik, sex, religion och ekonomi. Efter septembers riksdagsval pratade jag och mina kollegor exempelvis aldrig om valresultatet efteråt. På samma sätt anses det ofta vara oartigt att fråga andra hur mycket de har i lön, hur mycket pengar de sparar varje månad, vad de lägger sina pengar på, hur ofta de har sex med sina partners o.s.v. Likaså är det bra att undvika att ifrågasätta/diskutera sin samtalspartners religion/livsåskådning. Dessa regler är dock väldigt kulturbundna, men här i Sverige kan det i alla fall vara bra att undvika att ta upp dessa frågor!

Inte bra att vara påträngande

Människor som är väldigt nyfikna och lägger sig i andras liv riskerar också att avskräcka andra människor. Det kan alltså vara bra att inte ställa för närgångna frågor om exempelvis ifall andra har gjort abort o s v. Vidare vet jag att många stör sig på påträngande människor som t.ex. frågar om de får komma och hälsa på i deras sommarstugor/hem istället för att vänta på att bli bjudna. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att vänta på att bli bjuden istället för att fråga om man får komma över eftersom det är obekvämt för många att säga nej.

Viktigt att ge och ta

Det är vidare bra att lyssna på vad andra människor har att säga istället för att bara prata om sig själv. De flesta vill att det finns någon slags balans i samtalet genom att alla lyssnar och blir lyssnade på. Och principen ”ge och ta” gäller för övrigt inte bara i samtal utan i allt samspel: om X väldigt ofta blir bjuden och Y är den som bjuder snyltar ju X på Y:s generositet. Jag menar inte att man ska behöva räkna på kronor och ören, men däremot kan det vara bra att hålla koll på att det finns någon slags balans i bjudandet så att man varken utnyttjar någon eller blir utnyttjad. Är det väldigt uppenbart att den ena parten bjudit oftare finns det klart en mycket stor obalans i relationen!

Negativa människor är inte populära

Vidare tröttnar människor ofta på en negativ person som klagar väldigt mycket. Om någon hela tiden kommer med uttalanden som ”Sverige är ett jävla skitland” eller ”de flesta människor är elaka och egoistiska” kan andra människor bli nedstämda i vederbörande sällskap och hen kan upplevas som tung att umgås med. Negativa tankemönster är ett symptom på depression, men vill man bli omtyckt kan det vara bra att älta negativa saker med sin psykolog och vara positiv i andra människors sällskap.

Man får ta konsekvenserna

En negativ person skulle kunna säga efter att ha läst detta blogginlägg: ”En tjej, Sara, som jag var vän med år 2013 hånade min livsåskådning och det var alltid jag som bjöd.” En positiv och optimistisk person skulle kunna säga: ”När jag läser Paulas inlägg kommer jag att tänka på min kusin. Hon är alltid trevlig och utnyttjar aldrig andra.” Människor upplever alltså oftast att den positiva personen är trevligast eftersom hen fokuserar på vad andra gör rätt istället för vad de gör fel samt ältar inte gamla saker. Visst, det måste inte vara fel att vara negativ, men i så fall får man vara beredd på att väldigt många kan komma att ta avstånd från en.

Motsatser dras sällan till varandra

Om man haft svårt att få vänskapsrelationer att funka och är ute efter nära bestående vänskapsrelationer kan det slutligen vara bra att söka sig till människor som liknar en själv. Den socialpsykologiska professorn David Myers och hans medförfattare krossar myten att motsatser dras till varandra och konstaterar att vänner och partners ofta liknar varandra. Detta stämmer överens med mina erfarenheter! Självklart kan man inte vara lik någon annan i alla avseenden, men många vill inte att skillnaden ska vara för stor. Jag har själv funderat på att jag kanske borde söka mig till människor som liksom jag inte jämför sig själva med andra människor för jag har lättare att relatera till sådana människor.

Man kan ha sökt sig till fel människor

Om man har autism och är väldigt osäker och känslomässigt omogen kan det mot bakgrund av ovanstående vara lättare att hitta bestående vänskapsrelationer bland betydligt yngre personer jämfört med att försöka hitta äldre vänner som tar hand om en och bekräftar en. Är man däremot som autist väldigt mogen kan det vara bra att försöka hitta vänner bland de som är betydligt äldre än man själv. Vi autister är ju ibland i ofas med våra jämnåriga varför betydligt äldre eller yngre kompisar i vissa fall kan passa oss bäst. Observera att forskare aldrig kan uttala sig om enskilda fall. Det finns alltid undantag, men är man ofrivilligt ensam eller har svårt att få relationer att hålla kan det bero på att man försökt söka sig till människor som är för olika en själv.

Upp till var och en

Ovan gav jag dig massor av tips. Jag vill återigen påminna om att jag skriver utifrån mina subjektiva erfarenheter och åsikter och att inte alla kommer att hålla med mig. Dessutom är det viktigt att fundera över om det är värt att ändra sitt beteende för andras skull. Jag har träffat många autister som absolut inte vill göra sig till och som föredrar att vara ensamma framför att umgås med människor i vars sällskap de måste anpassa sitt beteende, men det är upp till var och en att bedöma om man vill anpassa sig. Slutligen är det viktigt att komma ihåg att neurotypiker är väldigt olika så det här med vilket beteende som är okej respektive inte okej är inte ristat i sten!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

22 svar på ”Hur ska man som autist bete sig med neurotypiker?”

Kan tycka lite synd om vissa som är ökända för att vara negativa och därmed sprida dålig stämning. Det kan ju bero på t ex svårigheter att se sig själv utifrån dvs att uppfatta hur en uppfattas av andra utifrån hur en beter sig, klär sig etc. Intentionen behöver inte vara att skrämma bort andra människor men det kan ju lätt bli så. Bristande mentaliseringsförmåga tror jag det heter.
Många NT tål inte så mycket ”negativt snack” 🙂 heller utan om en vill lyfta ngt negativt kan en samtidigt behöva lyfta något positivt. Det verkar viktigt att en kommunicerar en balans.

Jag tror precis som du att de negativa personer som är omedvetna om hur de uppfattas av andra har en bristande mentaliseringsförmåga. Att vara negativ kan för övrigt förstärka negativiteten: den negativa livsinställningen gör att andra människor tar avstånd från vederbörande vilket i sin gör hen ännu mer negativ då hen i och med andras avståndstagande känner sig ensam vilket får hen att älta ännu mer. Detta riskerar att leda till att andra människor tar ännu mer avstånd från personen o s v. Ens egen inställning påverkar därför ofta hur man blir bemött av andra människor och om man uppfattas som trevlig och attraktiv eller inte.

Jag håller med om att NT:s sällan tål negativt snack. De blir på dåligt humör när någon klagar mycket.

Svara

Ja precis.

Sedan gillar de ofta inte om någon märker detaljer utan de vill ofta att en har fokus på helheten.
Här kan nog autister och NT krocka ganska ofta då detaljer är viktiga för en hel del autister.

Sant! Neurotypiker kan bli irriterade om någon kommenterar detaljer istället för att fokusera på helheten.

Svara

”Vad gäller sociala koder så kan det vara känsligt att diskutera politik, sex, religion och ekonomi.” Och sport, kan vara väldigt bra att undvika också! Särskilt med personer man vet är stenhårda supportrar till något visst lag. Då är det sällan populärt att gilla något annat…

”Efter septembers riksdagsval pratade jag och mina kollegor exempelvis aldrig om valresultatet efteråt.” Därför bäst att egentligen mest umgås/prata med folk man vet har ungefär samma värderingar som en själv. Problemet är att folk är väldigt bra på att ösa ur sig sina åsikter över en, hur man borde förändras och vad man borde göra med sitt liv, även när man inte bett om det. Vilket bara skapar just en dålig stämning. Har t.ex. aldrig gått att säga att man är sjukskriven/har förtidspension till någon utan att det har ändrat samtalet helt från glatt och vänligt till bittert, fördömande och kränkande. Så man själv också går därifrån och bara känner sig arg efteråt.

Med det sagt så går det att prata om alla de där sakerna med folk man känner väldigt väl! Jag brukar ringa till min kompis då och då istället för att gå dit numera och ibland pratar vi jättelänge om just politik, moral och värderingar. Även religion och ekonomi. Men så håller vi oftast med varandra i det mesta också. Han har istället väldigt svårt att prata om känslor och hur man mår. Det går inte alls.

När man känner varandra väl går det ju bra att bryta mot de sociala koderna om man är helt säker på att den andre inte tar illa upp. Däremot är jag försiktig med att ”bjuda in mig själv” hem till människor även om jag känner dem väl eftersom även nära vänner kan vilja vara ifred ibland eller tillsammans med sina familjer. Det enda undantaget är min familj!

Svara

Sant, det kan också vara bra att undvika att prata om sport! Det kan precis som du skriver vara känsligt för de som hejar på något lag.

Jag tycker att det finns många som accepterar sjukpensionärer! Jag har berättat offentligt i media att jag haft sjukpension och har aldrig fått kritik för det i Sverige utan bara förståelse och kärlek (men däremot en massa kritik i Finland). Dessutom har ingen av mina grannar kritiserat mig för det, inte heller någon av mina kollegor. Jag tror att du haft otur och träffat fel människor. Jag tycker att du ska strunta i folk som kritiserar sjukpensionärer, glömma det och söka dig till människor som accepterar det!

Svara

Min lillebror brukar kritisera mig för att ha sjukersättning, han jobbar som designer inom reklam inom Ericsson och har hög lön så han kanske är avundsjuk på mig.

Han kanske känner att han försöker motivera dig, såna personer finns ju också. Men om han bara säger det i syfte att trycka ned dig, kanske det vore en idé att bryta kontakten. Släkt och familj bör bara värderas om de är snälla och stöttande. Annars drar de bara ned en med sin negativitet.

Hade en släkting själv som under alla år brukade ta ned mig för det, tog varje chans att pika mig och säga nedsättande saker. Sen blev han själv långtidssjukskriven och har varit det i ca 15 år nu och bara gått hemma och inte gjort någonting. Då var det plötsligt helt okej, när det gällde han själv! Så funkar de flesta.

Densamme kom hem till oss varje gång mamma bjöd hans mamma på mat, för att också få äta. Åt sig proppmätt och passade sen på att sitta och sova i min fåtölj sista gången medan jag försökte prata med honom, för att han ville ”ta igen sig efter maten och låta den sjunka in”. Bjöd aldrig tillbaka. En gång hade vi bestämt att träffas. Då hörde han aldrig av sig den dagen. Flera dagar senare när jag ringde och frågade vad som hände, sa han bara att han hade tyckt det var så tråkigt väder att han bara ville vara hemma och hade ringt några jämnåriga polare och suttit hemma och kollat på fotboll på TV med dem istället. Fjärtade när man gick runt med honom ute och bara skrattade bort det, använde uttryck som ”Det trycker på!”, när han behövde gå på toaletten…Noll socialt uppförande utan diagnos.

15 år sen jag mötte honom också nu. Jätteskönt att slippa honom också! 😉

Han brås på vår mamma som är ganska negativ, Kane.
Farmor brukade säga att han är storvulen vilket passar in på min bror, det har gått bra för honom i livet.

För mig är inte blod tjockare än vatten, som man säger. Familj är personer som älskar och stöttar varandra, oavsett släktband. Så mår du dåligt av sånt han säger eller gör, så gå vidare och sök dig till andra istället! Det vore mitt råd. 🙂 Inget du skulle ha rätt att säga till honom har han rätt att säga till dig heller. Och folk har bara den makt över en som man själv ger dem. Sen har alla inte samma förutsättningar heller. Det har folk aldrig haft. Ingen borde tro något annat.

Vad tråkigt att höra att din lillebror kritiserar dig! Det låter som att han har svårt att förstå varför du inte klarar av att jobba.

Svara

Egentligen ska man hela tiden vara missnöjd där man är i livet och hela tiden sträva efter att nå längre och få mer. Aldrig tillfreds med sig själv och sin tillvaro för då ”kommer man ju ingenstans”. En slags förväntad negativitet som finns inpräntat i de flesta.

Framgång betyder supermycket för många människor. Hur man är och behandlar andra är ofta helt oviktigt för samma personer. Men nu är det ju hellre det som sätter ens värde som människa, tyvärr. Särskilt för män, vars värde i de flesta kulturer avgörs efter framgång, status och inkomst. Medan kvinnors avgörs efter utseende.

Jag håller med om att det förväntas att man ska vara missnöjd och sträva efter mer. Andra människor blir ibland förvånade när de får höra att jag inte är intresserad av att utvecklas på jobbet utan är nöjd som det är trots att jag är lågavlönad. Men jag bryr mig inte om samhällets värderingar utan kör min egen race!

Svara

Det är vad min kompis brukar säga också! 😉 Fast i andra bemärkelser då, vad gäller intressen och mycket lågt intresse för sociala sammanhang, för han jobbar. Men just att folk får acceptera honom som han är, annars kan det lika gärna vara. Det håller jag med om helt.

Vad bra att han förväntar sig att folk ska acceptera honom som han är! Det är en sund inställning tycker jag.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *