Kategorier
Läsarfrågor

Hur ska jag som autist förhålla mig till energibrist?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Sorgsen och trött frågar

Det här att orka, känna att man har energi. Det är som bortblåst. Har i många år varit väldigt trött av mig och förra året fick jag mina diagnoser. Add och autism. Även om det är skönt att veta varför jag är som jag är så kan jag inte hjälpa att jag känner en viss sorg, hopplöshet.

Denna trötthet. Jag är så fruktansvärt trött och energilös. Jag har tagit en massa blodprover, allt ser bra ut. Så det är inget med det. Jag äter lchf kost, mest för att jag tycker det är godast och ser trevligast ut på tallriken. Har även celiaki men denna håller jag väldigt strikt. Tar även Mitt Val Kvinna vitaminer varje dag. Jag tar även Elvanse, som ger god effekt i några timmar men sedan avtar den och mitt ”normala tillstånd” återkommer. När jag ej tagit medicin så är det som att jag befinner mig en i slags dimma/bubbla. Jag är som en zombie. Allt tar energi av mig, att duscha eller att handla. Jobbar heltid men funderar starkt på att gå ner i tid för att spara min ork något.

Hur ska man förhålla sig till denna trötthet? Det är förlamande. När jag är som tröttast så kan jag ligga och gråta över att jag inget orkar. En ledig dag, som jag hade velat spendera med att gå på t ex en loppmarknad uteblir, för att jag är så trött och energilös. Det som jag egentligen gillar att göra, åka på loppis eller åka iväg för att besöka museum blir det inget av för bara tanken att ta mig dit gör mig trött.

Så här vill jag inte leva, detta är inget liv. Jag är liksom ung. Under 30 men känner mig som 100. Har du några tips på hur man kan tänka och göra i en situation som min? Kan tillägga att jag även hört av mig till habiliteringen för stöd angående detta, inväntar svar därifrån.

Paula svarar

Jag vet inte om du läst mina svar på tidigare liknande läsarfrågor, men annars tycker jag att du ska läsa detta och detta. Du kan fundera på om dessa tips skulle kunna vara något för dig! Jag måste även påpeka att då jag varken är läkare eller dietist är jag egentligen fel person att vända sig till vid fysiska hälsoproblem. Jag kan bara svara utifrån vad jag skulle göra i en liknande situation, men du får ha i åtanke att jag är en privatperson utan utbildning på området! Men hade jag tagit blodprover utan att vården hittat avvikelser skulle jag experimentera med kosten för att kolla om jag märker någon förbättring. Jag skulle experimentera väldigt många gånger innan jag skulle dra några slutsatser. Mår man bättre en dag kan det alltid vara en tillfällighet och måste alltså inte ha med kostförändringen att göra!

Återfinns i många produkter

Du skriver att du har celiaki så jag antar att du har koll på vilka produkter som kan innehålla spår av gluten. Gluten återfinns i alla tänkbara och otänkbara produkter så som kryddblandningar, såser, choklad och allt möjligt, men det vet du säkert om! Jag har träffat vissa med celiaki som till och med blir väldigt trötta energilösa på glutenfria mjöl vilket är anledningen till att de undviker alla mjölsorter, även de som är anpassade efter LCHF. Men jag antar att du har koll på sådant!

Det kanske äter något du inte tål

Du kan vidare fundera på om det kan vara något i din nuvarande LCH-kost du inte tål. Vissa mår väldigt dåligt av nötter, mandlar och frön medan andra får problem av mejeriprodukter, ägg eller soja. Många mår bäst av hemlagad mat och dåligt av hel- och halvfabrikat. LCHF-kost kan ibland innehålla sötningsmedel (t.ex. aspartam) som många kan må dåligt av. Hade jag varit väldigt trött hade jag alltså börjat med att experimentera inom ramen för LCHF och se till att äta så rent som möjligt genom att utesluta produkter som aspartam helt och laga all mat från grunden.

Kanske passar inte LCHF dig?

Om du fortfarande inte märker någon skillnad kan du överväga om det kan vara så att LCHF inte passar dig. Jag skulle personligen inte må bra av att följa en strikt LCHF-kost då jag behöver äta saker som nypon, rönnbär, maskrosor och liknande för att få energi och jag skulle inte kunna äta den kolhydratmängd jag gör om jag åt ketogent. Jag mår även bra av att äta frukt i lagom mängd. Men vi är alla olika! Det finns många som mår väldigt bra av LCHF!

Hade testat att äta annorlunda

Hade jag inte märkt någon förbättring av ovanstående förändringar hade jag alltså övergivit LCHF helt och testat att äta enligt tallriksmodellen. Om jag inte skulle må bra av det heller hade jag kunnat tänka mig att gå långt med mitt experimenterande, förutsatt att vården inte hittat några avvikelser! Jag hade i så fall kunnat tänka mig att testa karnivore (kontroversiellt, jag vet!), en vegansk kost, fasta och allt möjligt för att se om jag märker en förbättring. Jag skulle även fundera på om min trötthet kan bero på mögelexponering. Men jag är som sagt varken en läkare eller dietist så du får fundera på hur mycket du är villig att experimentera. Har du haft ätstörningar är det extraviktigt att du är mycket försiktig och inte göra något förrän du pratat med en läkare.

Kan bero på medicin

Jag antar vidare att du övervägt möjligheten att trötthet och energibrist kan vara biverkningar av en medicin. Vissa blir exempelvis dåsiga av sömntabletter så som Propavan. Även Elvanse har onormal dåsighet och trötthet som vanliga biverkningar. Om du misstänker att din energibrist skulle kunna vara en medicinbiverkan, prata med din läkare och kolla om det finns andra alternativ!

Ta hand om dig själv

Om du har testat kostförändringar och pratat med en läkare utan att det blivit någon förbättring skulle jag, om jag vore du, be om en remiss till en specialist för att utesluta andra orsaker. Det finns flera sjukdomar som kan orsaka trötthet och energibrist så som MS och ME. Så länge du mår som du gör är det väldigt viktigt att du tar hand om dig själv och tänker på din ork. Var inte för snäll! Tacka aldrig ja till träffar med vänner på fritiden om du egentligen inte orkar. När man lider av allvarlig energibrist är det viktigt att kunna säga nej till energidränerande aktiviteter utan dåligt samvete och ta hand om sig själv!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Hur ska jag som autist förhålla mig till energibrist?”

Vill bara säga att LCHF/Keto inte funkade för mig för jag mådde precis som frågeställaren. Det kan vara dags att avbryta och sätta in mer kolhydrater. Jag höll envist kvar vid min LCHF kost för att jag var så övertygad om dess förträfflighet (alla andra lyckades ju!) och för att jag gått ner i vikt och var livrädd för att gå upp igen.
Ja, jag gick upp ett par kilo när jag avbröt, men nu har jag tappat några av dem igen. Nu äter jag pasta, potatis, ris, bröd och frukt varenda dag, jag håller också glutenfritt då jag inte tål vete. Jag har mycket mera energi nuförtiden.
Frågor: Tränar du hårt nångång under veckan? så att pulsen stiger till nästan max? Eller har du högt tempo på jobbet så att pulsen hålls på en högre nivå under flera timmar? Det gjorde det för mig och jag har ganska nyss insett hur energikrävande detta är för mig rent mentalt. Jag försöker nu sätta in små mikro-meditationspauser under hela dagen då jag gör andningsövningar för att lugna ner mig. Försök läsa tips om hur du aktiverar parasympatiska nervsystemet. Vad som funkar för en behöver inte funka för alla, och just meditation kan vara svårt i början för oss med kombinationen ADD/Autism.

Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter! Vad bra att du vågade överge LCHF. Det är inte alla som mår bra av LCHF och vissa sover även sämre av den typen av kost eftersom kosten får dem att kissa mycket på nätterna. Och dålig sömn kan också orsaka energibrist! Jag tycker att det är viktigt att vara ödmjuk och lyssna på sin kropp. Visst, det kan ta tid för kroppen att ställa om sig, men om det skulle gått lång tid och jag fortfarande skulle må dåligt skulle jag definitivt börja äta annorlunda!

Svara

”Jobbar heltid men funderar starkt på att gå ner i tid för att spara min ork något.”
Det och/eller sjukskrivning en tid låter mycket vettigt. Nödvändigt. Hab borde kunna vara ett stöd i den processen.
Sedan kan vårdcentralen missa saker så tycker du ska söka dit igen i försäkerhetsskull parallellt med att du går ner i tid och/eller sjukskriver dig en tid. En annan läkare kanske gör en annan bedömning än tidigare om vilka prover som ska tas och vilka undersökningar som ska göras.

Kram.

Bra tips! Jag håller med dig om att det är bra att sjukskriva sig och söka sig till en annan läkare. Det kan vara så att vården t.ex. missat att ta ett borreliaprov eller liknande.

Svara

Du kanske kan prata med din läkare om att lägga till en extra dos Elvanse eller byta till en medicin som verkar under längre tid. Tar du medicin när du är ledig? Om inte kan det väl vara en idé eftersom det verkar som den fungerar bra så länge den verkar.

Jag håller med om att ta sig iväg på saker är jobbigt även om det är sånt man tycker om (har ADHD). Kan du underlätta för dig själv på nåt sätt? T.ex. genom att hoppa över att duscha eller duscha kvällen innan.

Det låter som en bra idé att gå ner i tid så du får mer ork att leva och inte bara jobba.

Bra tips! Jag håller med om att det ofta är tufft att jobba på heltid när man har npf. Det är många som arbetar på deltid eller har sjukersättning!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *