Kategorier
Läsarfrågor

Hur lösa konflikter med någon med autism?

Mimmi frågar

Jag har oerhört svårt att lösa konflikter med en närstående till mig som har autism. Jag upplever att det är svårt att lösa konflikter med hen. Jag upplever att personen har väldigt svårt med sin föreställningsförmåga, att se saker ur andras perspektiv och att personen även blir överväldigad vid diskussioner. När personen blir överväldigad så stänger hen av och blir oerhörd svår att nå. Jag har stångat mig blodig med att försöka kommunicera mina behov och att försöka förstå, men jag tycker det är otroligt utmanade med att ha en konflikt med någon som ”stänger ner”.

Jag har nu kommit till slutsatsen att jag måste försöka möta personen exakt där hen är och undrar då hur kan jag bäst försöka möta en person med autism i konflikt? Som sagt, diskussioner är svårt, direkta konfrontationer är svårt, långa utläggningar är också utmanande. Tar gärna emot alla tips jag kan få!

Paula svarar

Jag tycker du tänker rätt kring att försöka lösa konflikterna på ett annat sätt eftersom ni inte verkar komma någonvart så som det är nu. Min första fundering är om det alltid är nödvändigt att ta alla konflikter. Vissa autister har väldigt svårt för att identifiera och beskriva sina egna och andras känslor, ett tillstånd som kallas för alexitymi och som alltså inte alls är ovanligt vid autism. En autist med alexitymi kan uppleva att det är väldigt energikrävande med konflikter. Ofta är vardagen jobbig som den är för en autist varför jag inte tycker att det är nödvändigt att bråka om vad som helst. Man ska så att säga välja sina strider.

Beror inte på elakhet

I vissa situationer är det dock nödvändigt att ta en konflikt. Mår du själv dåligt av situationen är det ju inte bra för dig att tvingas hålla inne med dina känslor. Eftersom den här personen blir onåbar vid konflikter (vilket är logiskt om hen har alexitymi) behöver du en annan lösning. Viktigt att veta är att en autist inte stänger ner av elakhet utan det kan faktiskt kännas väldigt hotfullt med starka känslor för någon med alexitymi. Andra autister kan istället vara högkänsliga och smittas av andras starka känslor vilket också kan vara en anledning att stänga ner på det sätt som du beskriver.

Prova att mejla

Du skulle kunna prova att lösa konflikterna via mejl. För en autist kan det vara svårt att uttrycka sina känslor med ord och hen kan behöva tid för att klura ut hur hen egentligen tänker och känner. Ett mejl känns inte alltid lika hotfullt för vid mejlkontakt kommer autisten ha tid för att fundera på hur hen egentligen känner. När du mejlar är det bra om du håller trevlig ton och absolut inte anklagar hen för något. Skriv med andra ord inte: ”Du har svårt med din föreställningsförmåga.” Skriv inte heller: ”Jag upplever att du har svårt med din föreställningsförmåga.”

Var öppen för olika förslag

Istället kan du skriva t.ex. så här: ”Jag blev ledsen av det som hände tidigare idag och skulle vilja diskutera händelsen med dig. Eller föredrar du att vi diskuterar via mejl istället? Jag anklagar dig inte för något utan vill bara att vi hittar en gemensam lösning som funkar för oss båda. Det är viktigt för mig att lösa problemet för jag mår dåligt. Jag är mån om vår relation och vill därför att det ska bli så bra som möjligt mellan oss.” Du kan också fråga hen om hen har någon idé om hur ni skulle kunna lösa problemet eller om hen föredrar att du kommer med idéer.

Kan vara bra att vänta

Det kan vara bra att vänta med att lösa konflikten tills ett lämpligt tillfälle dyker upp. Om autisten är upprörd/irriterad kan det med andra ord vara bra att vänta till känslorna lugnat ner sig lite. Är hen trött kan du vänta tills hen fått vila. Förklara också gärna för hen varför du tänker och känner som du gör för att underlätta för hen att förstå ditt perspektiv. Lycka till, jag hoppas att det löser sig för er!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *