Kategorier
Läsarfrågor

Hur hjälper jag min dotter med OCD och kräkfobi?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Orolig mamma frågar

Vi har en dotter på nio år som väntar på en autismutredning. Samtidigt har hon, sedan flera år, en stark kräkfobi och detta har också resulterat i en stark renlighetstvång (OCD). Hon tvättar händerna konstant, duschar flera gånger per dag osv. Om hon inte får göra detta får hon jättestora utbrott, skriker det högsta hon kan, säger fula ord, slåss osv.

Tidigare har hon fått komma till Ungas Psykiska hälsa där vi testade med utmaningar och komma ifrån oron, detta hjälpte inte alls. Så nu väntar vi på att få komma till BUP både för OCDn och autismutredningen, men det är så lång väntetid och vi håller på att gå under. Vi har varit tvungna att åka in till BUP-akuten med min dotter flera gånger för hon har haft så starka ångestattacker och bara stått i badrummet och tvättat händerna – och sen duschat efteråt. Ändå får vi inte så mycket hjälp just nu

Min fråga är: vad gör man som förälder medans man väntar på hjälp? Hur ska vi få vår flicka att få en dräglig vardag mitt i allt detta jobbiga. Hon säger att hon hatar sitt liv och vill vara som sina kompisar och vi försöker på alla möjliga sätt få henne att må bra, men varje dag känns som ett stort misslyckade.

Paula svarar

Förra veckan besvarade jag en fråga om emetofobi. Läs gärna mitt svar till frågeställaren ifall du inte gjort det redan! I svaret gav jag frågeställaren tips som även ni kan följa för att hjälpa er dotter.

Har hon OCD eller emetofobi?

Jag funderar på om du är helt säker på att din dotter verkligen har OCD. Eller är det möjligt att hon bara har emetofobi, det vill säga en fobi för att kräkas? Anledningen till att jag undrar är att en person med emetofobi också kan tvätta sig och duscha jämt, men den enda anledningen till det frenetiska tvättandet hos en emetofob är en rädsla för att bli smittad med magsjuka. En person med OCD kan däremot ha en allmän smutsighetskänsla som inte är specifikt kopplad till magsjuka. Emetofobi kan lätt förväxlas med OCD, men det är helt skilda diagnoser även om det är möjligt att ha båda samtidigt. Det är viktigt att din dotter får rätt diagnos så att hon får korrekt behandling.

Sök vård på en annan mottagning

Det är mycket viktigt att din dotter så snabbt som möjligt får professionell hjälp för så här kan ni inte fortsätta ha det. Det låter som att hon mår jättedåligt med tanke på att hon skriker, slåss och har ångestattacker. Följ gärna de tips jag gav till den andra frågeställaren, men fortsätt samtidigt att bråka med vården och sök vård på en annan BUP-mottagning, i värsta fall i en annan region i en annan del av Sverige, om er närmaste mottagning inte kan erbjuda er hjälp inom rimlig tid. Hänvisa till vårdgarantin. Och fortsätt besöka BUP-akuten när hon får sina ångestattacker.

Ställ inga krav på henne

Under tiden ni väntar på att få vård (vilket ni förhoppningsvis inte kommer att behöva göra så länge till) tror jag att det är viktigt att ni håller er lugna när hon får sina ångestattacker och att ni finns där för henne. Prata gärna med henne om hennes oro och försök ta reda på vad det är som gör att hon tvättar sig hela tiden. Är hon rädd för bakterier, magsjuka eller något annat? Kan hon ha hypokondri? När hon mår så dåligt som hon gör, ställ absolut inga krav på henne i hemmet!

Var livrädd för sjukdomar

Jag har ju själv emetofobi, men jag hade faktiskt även en period i barndomen då jag var rädd för alla möjliga sjukdomar då jag var livrädd för att få en farlig sjukdom och dö. Min rädsla grundade sig i att jag visste alldeles för lite om farliga sjukdomar och hade inte förstått hur otroligt liten sannolikheten var för att jag skulle bli smittad. För att få bot på denna rädsla hjälpte det mig att få information om hur otroligt liten sannolikhet det var att bli allvarligt sjuk. Så om din dotter tvättar sig på grund av rädsla för att bli allvarligt sjuk kan det hjälpa henne att få allmän information om sjukdomar och bakterier, men om hennes oro exempelvis beror på emetofobi eller något annat lär det inte hjälpa mycket. Men sök som sagt vård så snabbt som möjligt på en annan BUP-mottagning!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hur hjälper jag min dotter med OCD och kräkfobi?”

Jag hatar magsjuka för jag får mera smärta är en nt, har varit med o
Personer med oförstående. Din dotter kanske är extra känslig för smärta

Jag får ingen smärta vid magsjuka utan det är själva kräkningarna jag är rädd för. De gör inte ont men känns däremot outhärdliga på andra sätt. Men som sagt vet jag inte vad frågeställarens kräkfobi grundar sig i.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *