Kategorier
Läsarfrågor

Hur hittar jag en autismcoach?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Captain frågar

Jag tycker mig inte vara nöjd med nästan någon del eller samhället när det kommer till kunskap och stöd kring autism, inte ens habiliteringen är jag nöjd med. Jag skulle behöva hitta få hjälp med kartläggning av mina styrkor och svårigheter, samt att hitta verktyg och strategier för olika saker. Jag tycker vetenskapliga artiklar/böcker såsom autismhandboken eller din blogg här är väldigt konkret, och går ner på djupet i detaljer om saker och ting. hade velat ha det så. Finns det någon autismcoach man kan hitta eller söka sig till, jag behöver verkligen hjälp men får inte det någonstans i samhället.

Paula svarar

Vad tråkigt att du inte ens varit nöjd med habiliteringen! Jag vet inte vilka yrkesgrupper du träffade när du gick hos dem, men deras psykologer borde kunna ge tips om hur man kan hantera okunskap och dåligt bemötande samt hur man kan acceptera det dåliga samvete som uppstår av att man inte klarar av att uppfylla andra människors förväntningar. Psykologen kan också gå igenom din npf-utredning tillsammans med dig och diskutera vad utredningen visade. En arbetsterapeut kan istället ge tips om hur man kan spara energi i sin vardag och ta fram hjälpmedel. Men om du träffade både en arbetsterapeut och en psykolog på habiliteringen och var missnöjd kan du har råkat ut för fel personer. Du skulle kunna kolla om du kan byta till en annan psykolog/arbetsterapeut. Habiliteringen borde nämligen vara det ställe som har flest autismexperter!

Skulle söka mig till en psykolog

Vad gäller autismcoacher så kan du fundera på vad du syftar på med en ”autismcoach” och vad du vill att coachen ska ha för utbildning. Coach är ju en oskyddad titel vilket innebär att vem som helst kan kalla sig för en coach. Att någon kallar sig för det måste alltså inte betyda att personen kan ge dig värdefulla tips. Skulle jag själv söka en autismcoach hade jag önska att personen var legitimerad psykolog med vidareutbildning inom npf, men alla tycker nog olika vad som krävs för att vara en bra coach. Du kan fundera på om din autismcoach ska vara en legitimerad psykolog! Om du inte tycker att det är nödvändigt kan det vara lättare för dig att hitta någon för då kan du i princip söka dig till vilken yrkesgrupp som helst som arbetar inom vården och fråga dem om de har autismspecifik kompetens. Vissa få som arbetar inom psykiatrin kan vara lämpliga. Även en boendestödjare kan vara det om man har tur (jag har själv haft bra boendestödjare som hjälpt mig att hitta fungerande strategier och min nya boendestödjare verkar också vara jättebra!)

Tar inte emot coachningsuppdrag

Jag har faktiskt själv fått förfrågningar ibland om ifall jag tar emot uppdrag som mentor eller coach för att stötta autister, men jag har tackat nej då jag inte anser mig ha tillräcklig kompetens och kan därför inte garantera att autisten verkligen skulle få kvalitativ coachning av mig. Men om du tycker att det räcker med att coachen har egen diagnos kan du ju i princip vända dig till vilken autismföreläsare som helst som föreläser ur ett inifrånperspektiv och hoppas på det bästa! Jag tar som sagt inte emot sådana uppdrag, men det kanske någon annan autistisk föreläsare gör. Ta också gärna rekommendationer från andra som anlitat personen för liknande uppdrag och kolla om de fått bra coachning av vederbörande.

Rekommenderar Attwoods bok

Då du nämner att du uppskattar vetenskapliga artiklar och min blogg funderar jag dock på om det egentligen är kunskap om autism du är ute efter. Om du ”bara” söker kunskap om autism kan jag varmt rekommendera Tony Attwoods bok Den Kompletta Guiden till Aspergers syndrom. I den beskriver han diagnosen mycket detaljerat, och då han är en riktig autismexpert innehåller boken utförliga beskrivningar om hur autism kan yttra sig hos olika autister. Om du läser boken kommer du kanske förstå vilka styrkor och svårigheter du har. Om du istället föredrar ett inifrånperspektiv kan du söka mina böcker på biblioteket eller söka dig till föreningar som Organiserade Aspergare. Möjligheten att träffa likasinnade och utbyta erfarenheter med andra autister ska inte underskattas!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Hur hittar jag en autismcoach?”

”Jag skulle behöva hitta få hjälp med kartläggning av mina styrkor och svårigheter”

I samband med en neuropsykiatrisk utredning görs WAIS-IV-testet för vuxna. WAIS-IV är ett begåvningstest som mäter verbal förmåga, visuospatial förmåga, arbetsminne och kognitiv snabbhet. Genom att titta på ditt resultat på respektive område kan du få en bild av dina styrkor och svagheter. Men tänk på att WAIS-IV inte mäter alla förmågor som finns.

Jag har inte prövat själv men det finns en person som heter Isabella Strand som har facebooksidan Autismkuratorn som säljer sina tjänster..

”Jag skulle behöva hitta få hjälp med kartläggning av mina styrkor och svårigheter, samt att hitta verktyg och strategier för olika saker.”

Arbetsförmedlingen har en sida om att hitta sina styrkor. https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/karriarvagledning-pa-egen-hand/ta-reda-pa-vem-du-ar

Det finns en webbkurs som heter PRISMA som riktar sig till vuxna med autism (utan intellektuell funktionsnedsättning). Den kursen kanske kan vara någonting för dig. Ett syfte med PRISMA är att ge kursdeltagarna ”enkla strategier som underlättar i vardagen”. https://www.habilitering.se/din-habilitering/kurskatalog/prisma-vuxen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *