Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, Arbetsförmedlingen saknar kunskap om npf

Robin frågar

Jag har precis fått en SIUS i samband med att jag slutade på min tidigare tjänst. Vet inte hur fan jag ska göra för ingen på AF verkar ju ha den minsta lilla kunskap om NPF. Känns inte värt det jag vill slippa AF så mycket som möjligt eftersom de inte gör någonting över huvud taget….

Min SIUS är otydlig, vill inte ha fysiska möten, svår att nå, pressar mig att söka jobb inom min utbildning trotts många misslyckade försök. Inget besked om uppföljning eller nästa steg, planering eller nästa möte efter våra samtal. Hörs bara på telefon. Ingen tydlig kartläggning av styrkor och svagheter.

Jag tror inte jag kommer få någon som helst hjälp av denna och funderar på att försöka beskriva dessa problem och be om att det är viktigt med tydlighet och besked vad som kommer hända.

Men vad ska jag annars göra för jag kan inte söka jobb på den reguljära arbetsmarknaden utan behöver hitta något med anpassningar. Är privata arbetsförmedlingar, och program som rusta och matcha bättre? Jag börjar bli galen och desperat på riktigt. Jag går på försörjningsstöd och orkar inte längre.

Paula svarar

Vad dåligt att Arbetsförmedlingen du är skriven hos saknar kunskap om npf. Kan du byta SIUS-konsulent? Eller kan du annars skriva in dig hos en annan Arbetsförmedling ifall det finns flera kontor där du bor? I storstäderna finns det olika möjligheter med flera Arbetsförmedlingar och SIUS-konsulenter, men jag förstår att det kan vara problematiskt att byta om du bor på en mindre ort.

Skicka en länk till e-autism

Du verkar ha en väldigt dålig SIUS som inte kan träffas fysiskt och som dessutom är otydlig. Om du inte har möjlighet att byta SIUS skulle jag, om jag vore du, skicka hen en länk till e-autism och be hen gå deras utbildning (förutsatt att det är autism du har, annars kan du länka till någon info om adhd). Det är mycket viktigt att SIUS har grundläggande kunskap om npf för annars kommer hen ha svårt att hjälpa dig!

Skulle skriva ett personligt brev

Förutom att skicka en länk till e-autism skulle jag skriva ett personligt brev med en punktlista där jag förklarar mina behov och maila brevet till SIUS-konsulenten. I brevet skulle jag skriva att jag behöver träffas fysiskt samt att jag behöver tydlighet. Jag skulle även beskriva mina svårigheter och förklarat att jag på grund av mina svårigheter inte kan söka de flesta jobb på den öppna arbetsmarknaden. Om jag inte skulle känna till mina svagheter och styrkor skulle jag istället skriva att jag vill att mina styrkor och svagheter kartläggs. Om SIUS inte skulle följa punkterna i brevet och/eller vara ointresserad av e-autism skulle jag kontakta hens chef.

Allt handlar om tur

Som svar på din fråga så är det svårt att säga om privata Arbetsförmedlingar och Rusta och matcha är bättre. Allt beror på vilken arbetskonsulent/handläggare man får! Jag fick själv en väldigt bra SIUS på den reguljära Arbetsförmedlingen, men om jag hade fått en annan person hade jag kanske inte varit lika nöjd och velat byta. I sammanhanget kan jag nämna att man kan välja vårt systerbolag Misa AB som leverantör om man blir anvisad Rusta och matcha (detta förutsatt att man bor på en ort där Misa är verksam) och jag vill tro och hoppas att mina kollegor inom Wilja-koncernen gör ett bra jobb! Jag pratade senast idag med en deltagare som får stöd av Misa, och hon var jättenöjd. Men oavsett vilken utförare du väljer som leverantör vid Rusta och matcha är det viktigt att du talar om för arbetskonsulenten att du behöver ett lönearbete och att du inte vill fastna i obetalda praktikplatser (förutsatt att ditt önskemål inte är att praktisera för då är det såklart en annan femma).

Du kan söka jobb trots npf

Om du vet vad du skulle vilja jobba som kan du söka jobb på den öppna arbetsmarknaden inom den önskade branschen, och detta alltså trots att du har en funktionsnedsättning. När du väl är på arbetsintervjun kan du, om du vill, tala om att du har npf, att du behöver en anpassad arbetsplats och att företaget skulle få lönebidrag för att anställa dig. Kanske kan företaget skräddarsy lämpliga arbetsuppgifter för dig? Ett annat alternativ är att du inte berättar om din diagnos på anställningsintervjun alls utan du talar om den först efter att du skrivit på anställningsavtalet. Då kan du be om anpassningar! Du har nämligen ingen skyldighet att tala om din funktionsnedsättning på anställningsintervjun!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Intervju med sakkunnig på förbundet Autism nyligen: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/autism-sverige-om-lss?fbclid=IwAR31obhR6tpRglr1DM-2q0U5fye3GM_x6M11Kq90sVd-OAlQ8yW3ZiKd3S0

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hjälp, Arbetsförmedlingen saknar kunskap om npf”

Inte så lätt att klara lönebidragsanställning om man har ADD dvs ingen ork o helt slut i huvudet efter bara ett par timmars enkelt arbete. Restid som tar lika mycket kraft, 2t i Stockholm.

ADD påverkar olika människor på olika sätt, och vissa med ADD kan bli väldigt utmattade på det sätt du beskriver. Det låter inget vidare att du är helt slut efter ett par timmars arbete, så ska du inte behöva ha det! För många med npf-funktionsnedsättningar är det dessutom viktigt med rimlig restid, och vissa vill till och med undvika kollektivtrafik helt. Du är definitivt inte ensam om att tycka att lång restid tar på krafterna!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *