Kategorier
Stöd och insatser

Hur hitta en autismkunnig psykolog?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det är inte ovanligt att vi som har autism mår psykiskt dåligt, och ett återkommande dilemma för många är hur och var man kan hitta en autismkunnig psykolog. Ett annat vanligt problem är hur man hittar en psykolog överhuvudtaget för det är som bekant inte det lättaste att få en psykologkontakt beviljad av vården. Personligen tycker jag att det är självklart att alla som behöver en psykologkontakt ska få det, men eftersom verkligheten tyvärr ser ut som den gör kommer jag ge er tips på alternativa lösningar.

Tjat kan hjälpa

Själv fick jag min autismdiagnos, eller Aspergers syndrom som det hette på den tiden, på Sankt Görans neuropsykiatriska mottagning, en enhet som tyvärr inte finns längre efter att den lades ner för ett antal år sedan. Jag mådde mycket dåligt när jag fick diagnosen och behövde akut någon att prata med. Dock arbetade Sankt Görans psykologer endast med utredningar, inte med samtalsstöd, och jag fick tjata väldigt länge innan en av psykologerna slutligen gick med på att träffa mig ca 5 gånger. Med andra ord kan lösningen heta tjat ibland!

Region Östergötland saknar habilitering

Därefter ansökte jag om att få komma till habiliteringen för att få en psykologkontakt hos dem, men för att få komma dit måste man ha rejält med tålamod eftersom man brukar behöva köa. Tydligen finns inte habiliteringar på alla landsting, jag har exempelvis hört rykten om att det som ingår i habiliteringens uppgifter i Stockholms läns landsting ansvaras av vuxenpsykiatrin i Region Östergötland, men eftersom habiliteringen fortfarande är den vanligaste beteckningen på många landsting använder jag den i det här blogginlägget.

Habiliteringen erbjuder ingen behandling

En sak att beakta är att habiliteringen inte ger behandling utan syftet med insatsen är att man ska få strategier för att kunna hantera de konsekvenser som funktionsvariationen, i mitt fall autism, medför. Har man t.ex. social fobi eller panikångest som man vill ha behandling för är alltså vuxenpsykiatrin det rätta stället att vända sig till. Habiliteringen kan däremot hjälpa att resonera bland annat kring följande frågeställningar: ”Hur ska jag göra för att hushålla med min energi?”, ”Hur ska jag hantera omgivningen som inte förstår sig på autism?”, ”Hur mycket ska jag anpassa mig efter andra människor?” och ”Hur pass höga krav bör jag ställa på mig själv?”

Habiliteringens stöd bör inte underskattas

Som ni säkert förstår finns det inga entydiga svar på ovanstående frågor, men det som psykologen gjorde för mig var att informera mig om vad autism innebär och resonera kring hur diagnosen yttrar sig just i mitt fall. Eftersom jag alltid hade setts som lat behövde jag ständiga påminnelser som: ”Glöm inte att autism innebär trötthet och automatiseringssvårigheter. Därför är det inte ett dugg konstigt att du inte orkar städa.” Samtalen hjälpte mig enormt mycket! Om autismens konsekvenser ställer till det för en bör habiliteringens hjälp därmed inte underskattas.

Man kan ibland få en kontaktperson

Känner man att habiliteringen inte är lösningen och psykiatrin vägrar bevilja en psykologkontakt kan man ibland ändå få någon form av samtalskontakt från psykiatrin. Det är självklart inte samma som en riktig psykologkontakt i och med att samtalskontakten brukar skötas av undersköterskor som långt ifrån alltid vet vad autism innebär vilket jag personligen tycker är ett dilemma. Visst, man kan alltid byta samtalskontakt alternativt byta till en helt annan mottagning om man skulle vara missnöjd, men frågan är hur många gånger man orkar byta fram och tillbaka.

Vissa går till privata psykologer

Den yttersta nödlösningen som vissa har tagit sig till är privata alternativ. Själv tvingades jag förut gå till en privatläkare eftersom jag inte lyckades hitta en autismkunnig läkare inom den offentliga vården. Flera tusen kronor per besök blev dyrt för den sjukpensionär jag var på den tiden, inte minst för att jag p.g.a. mitt finska ursprung hade en 1000 kronor lägre garantiersättning än svenskfödda sjukpensionärer, men det gick runt när jag planerade min ekonomi. Att ta hjälp av den privata vården är med andra ord inte den optimala lösningen för sjukpensionärer men kan möjligen fungera som den yttersta nödlösningen om man kan tänka sig att leva sparsamt.

Terapi hos en psykologstudent

Slutligen kan man också överväga att testa terapi hos en student på något av landets många psykologprogram. På Stockholms universitet gäller att sessionerna filmas eftersom studenterna står under handledning, men i utbyte får man terapin helt kostnadsfritt. Fördelen är att studenterna till skillnad från många kontaktpersoner som arbetar inom öppenpsykiatrin faktiskt har läst klinisk psykologi på universitetsnivå, men nackdelen är att man som sagt får stå ut med att bli filmad. Därför är det inte säkert att studentterapi är rätt lösning för alla!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hur hitta en autismkunnig psykolog?”

Ja du Paula. Man får verkligen kämpa hör jag. Jag känner igen det du skriver om. Men enträgen tror jag vinner. Man får kämpa på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *