Kategorier
Läsarfrågor

Hur fungerar annorlunda perception vid autism?

Niles frågar

Jag är överkänslig mot ljud och synintryck och underkänslig mot smaker samt har dålig känsel. Känner knappt om någon nyper mig. Det konstiga är att när jag var barn så var jag jättekräsen, men blev itvingad mat. Äter dock samma mat om och om igen.

Jag har svårt att ha obekväma kläder och flyger ur kläderna så fort jag kommer hem. Sen var det så att min brorsa ofta slog mig som barn. Det är nästan som att kroppen har stängt av vissa sinnen för att vara snäll mot mig. Kan vissa sinnen vara överkänsliga och andra underkänsliga? Kan sinnen vara överkänsliga och underkänsliga samtidigt?

Paula svarar

Observera att jag i mitt svar utgår från att det är autism du har. Att exempelvis din smakkänslighet har växt bort är inte alls ovanligt! Tony Attwood skriver i sin bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom att smakkänslighet är vanligt hos barn med autism och att dessa barn följaktligen äter ensidigt men att många breddar sin diet i takt med att de blir äldre. Så är det såklart inte för alla, men autistens (o)känslighet för sensoriska upplevelser kan alltså, men måste inte, växa bort med åren!

Vanligt med över- och underkänslighet

Du undrar om vissa sinnen hos en autist kan vara okänsliga och andra överkänsliga och svaret är ja, det är absolut möjligt! Överläkaren och autismforskaren Lena Nylander skriver i sin bok Autismspektrumtillstånd hos vuxna: några frågor och svar att både över- och underkänslighet för sinnesintryck kan förekomma vid autism. Jag misstänker att anledningen till att man oftare pratar om över- än underkänslighet är att överkänslighet ofta orsakar betydligt fler problem än underkänslighet. En doftkänslig autist kan ha svårt att åka kommunalt och vistas på ställen där det finns människor, men en autist som knappt reagerar på dofter och lukter kan ändå leva ett relativt vanligt liv.

Blir inte stressad

Tony Attwood skriver i boken som jag länkade till ovan att över- och underkänsligheter kan förekomma hos en och samma autist, och det kan förbrylla autistens omgivning. Själv är jag smakkänslig men samtidigt extremt okänslig för de flesta synintryck: de flesta människor, även neurotypiker, kan bli stressade när de ser att jag har massor av saker framme i mitt sovrum och att det är stökigt på mitt skrivbord, men jag blir inte alls stressad av synintryck på samma sätt!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Känsligheten kan variera

Slutligen undrar du om en person med autism kan ha ett eller flera sinnen som är över- och underkänsliga samtidigt, och även på den frågan är svaret ja, det är absolut möjligt! Tony Attwood skriver i sin bok (länk ovan) att det sensoriska systemet i ena ögonblicket kan vara överkänsligt hos en autist för att i nästa ögonblick vara underkänsligt. Vidare skriver han att vissa delar i kroppen hos en autist kan vara känsligare än andra. Känsligheten kan alltså variera hos en och samma autist, och en autist med överkänsliga sinnen måste inte vara överkänslig hela tiden.

Beror på kroppsdelen

Själv är jag överkänslig på vissa ställen i kroppen och klarade exempelvis inte av att genomgå en koloskopi utan narkos. Samtidigt har jag svårt att känna smärta i huvudet och fötterna. När jag var ung hade jag fått infekterade skavsår i fötterna vilket hade lett till sepsis, och jag hade inte märkt något. Och eftersom jag inte hade märkt något hade jag inte aktat mig eller tagit hand om såren. Jag tycker att det är märkligt att få frågan om min taktila perception är över- eller underkänslig för det är olika beroende på vilken kroppsdel det handlar om!

Inte bara överkänsligheter

Jag tycker att man borde prata mer om vad annorlunda perception vid autism egentligen innebär. Många tror att autism bara innebär överkänsliga sinnen och att man inte kan ha autism om man har underkänsliga sinnen, men det stämmer inte!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *