Anna frågar
Hur kan man få ett barn på 12 år med tydliga autistiska drag att vilja röra på sig mer? Barnet sattes i olika sporter som liten men ville inte fortsätta. Hen har har också hatat idrotten i skolan och gillar inte lagsport. Skolan har gjort anpassningar men barnet säger nej till all fysisk aktivitet och börjar nu gå upp i vikt. Hur kan man göra för att hen ska se nyttan med att röra sig och vilka aktiviteter kan vara lämpliga rent generellt för en person med autism?
Paula svarar
Jag känner igen mig i att tappa all rörelselust p g a skolidrott. Lagsporterna gav mig bara ångest och tog all min energi. Av mina ångestfyllda erfarenheter lärde jag mig att motion var jättetråkigt och alltid synonymt med energiförlust och ångest. Jag slutade motionera helt efter studenten och tyckte att det var skönt att slippa röra på sig. Jag gick upp rejält i vikt.
Älskar monotona aktiviteter
Men efter några år fick jag förklarat för mig att motion inte behövde vara lagsporter utan all rörelse, även ensamaktiviteter, räknades. Då gjorde jag en livsförändring och började motionera regelbundet. Det är svårt att uttala sig generellt om alla med autism, men själv började jag älska ensamaktiviteter, gärna monotona sådana. Jag gillar att cykla på motionscykel, simma, promenera, springa på löpband och styrketräna även om jag inte styrketränat på flera år nu. Fördelen med motionscykel är att man kan läsa samtidigt och knappt märker att man rör på sig.
Låt hen välja en rolig aktivitet
Jag tycker att du ska låta barnet välja ut en motionsaktivitet som hen gillar mest. Det är inte säkert att hen ens har förstått att motion inte måste vara lagsporter för dessa typer av aktiviteter är typ det enda som räknas i skolan. Vissa autister, dock inte alla, älskar monotona aktiviteter och kan gilla motionsaktiviteter som jämnåriga tycker är tråkiga, men alla är som sagt olika! Många barn gillar också att hoppa hopprep och rocka rockring så det kan vara också ett alternativ. Om hen gillar hundar och ni känner en hundägare kan ni kanske fråga om ni skulle kunna rasta hunden tillsammans. Det viktigaste är att hen själv tycker att aktiviteten är rolig. Känner hen att hen vill avbryta aktiviteten ska hen få göra det utan dåligt samvete.
Förklara varför motion är viktigt
Om hen fortfarande är ointresserad av motion kan du förklara för hen varför det är viktigt att röra på sig. Du kan berätta att motion är viktigt för hälsan och att många sjukdomar kommer att visa sig först senare i livet. Det kan vara svårt för ett barn att föreställa sig hur livet kan se ut när man är 50-60 år, men du kan förklara vad det innebär att t.ex. leva med diabetes och andra välfärdssjukdomar och hur hens framtida liv kan se ut om hen är frisk och i bra form!
Hen ska inte känna press
Slutligen är det viktigt att hen inte känner sig pressad och tvingad att motionera. Det kan öka hens motstånd ytterligare och öka risken för att hen helt slutar motionera när hen blir vuxen! Det viktiga är att hen hittar inre motivation och inte förknippar motion med press och tvång.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
4 svar på ”Hur få ett barn med autism att vilja röra på sig?”
Vissa barn som har autism har ökat sin fysiska aktivitetsnivå genom Pokémon Go.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon_Go
För övirgt är kosten minst lika viktig som motionen för att inte gå upp i vikt.
Absolut! Enligt min erfarenhet är kosten betydligt viktigare än motionen, faktiskt. Jag har haft tillfällen då jag knappt rört på mig på ett par år men ändå hållit mig relativt smal, tack vare kosten. Men det viktigaste med hälsosam kost är såklart att få i sig alla näringsämnen, och det är också viktigt att komma ihåg att även smala människor kan leva ohälsosamt.
Tack för tipset om Pokémon Go!
Barn i den åldern kan ju bli knubbiga och sen går det över när de blir äldre. T.ex. killar som blir långa brukar växa sent på längden har jag förstått.
Jag tror på att föreslå rörelseaktiviteter utifrån barnets intressen. Kanske ni går tillsammans på ett museum. Då är ju barnet i rörelse. Eller kanske pröva att föreslå vattenkrig, börja dansa tokigt till musik eller gå silly walks och se om barnet hänger på.
Du kan också berätta att det finns videor på youtube med olika övningar som man kan göra helt ensam. T.ex. styrketräning eller lära sig olika danser, eller visa träna med Sofia.
Om barnet gillar att sjunga gör sångträning att kroppen får arbeta också. Man står upp och använder magmusklerna mycket. Det finns uppvärmningsövningar på youtube och sen kan man välja sånger man gillar och skriva av eller ut texten om man behöver och sjunga med artisten eller ensam. Det kan kännas jobbigt om nån annan hör så barnet kan välja att göra det när hen är ensam hemma.
Vilket påminner mig om: Vet du att barnet inte rör på sig alls eller är det när nån annan ser som barnet inte rör på sig?
Jättebra tips! Jag har faktiskt aldrig tänkt på att sång också kan vara träning för kroppen, men det låter väldigt logiskt!