Kategorier
Forskningsnytt

Autism kan mildras av feber

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Har du någonsin hört talas om febereffekten vid autism? Forskning indikerar att när en autist drabbas av feber så kan de autistiska särdragen minska. Fenomenet har varit känt ganska länge: föreläsaren, författaren och bloggerskan Tina Wiman som bloggar om sin autistiska dotter Mathilda skrev ett blogginlägg om fenomenet redan för 11 år sedan. Hon berättade i blogginlägget att Mathilda pratade istället för att slåss när hon hade feber, började leka rollekar samt pratade långa meningar. Och flera av hennes bloggläsare vittnade om liknande erfarenheter!

Kan bero på molekylära förändringar

Nu har forskarna fått anslag för att kunna förklara vad febereffekten beror på i förhoppning att kunna utveckla terapier som hjälper personer med autism. Idag misstänker forskarna att febereffekten uppstår till följd av molekylära förändringar i immunsystemet som uppstår under infektion. De arbetar efter antagandet att ett tillskott av en protein som heter IL-17-a skulle kunna åstadkomma samma effekter som feber eftersom det har visat sig vara fallet hos möss. Nu kommer de att testa hypotesen hos människor.

Vill inte bli botad från autism

Som ni vet tar jag och många andra autister bestämt avstånd från utgångspunkten att autism automatiskt ska botas eller mildras. De forskare som är inblandade i detta projekt verkar fokusera mycket på det sociala, men jag ser ingen anledning till att arbeta efter utgångspunkten att autistens sociala stil alltid behöver förändras. Vidare vägrar jag att kalla autistiska särdrag och egenskaper för symptom. Autism är en del av mig och jag vill inte bli botad utan accepterad som jag är!

Hatar automatiseringssvårigheter

Däremot vet jag att vissa autister, däribland jag själv, har svårigheter som de skulle vilja bli av med. Autistens vardag kan underlättas betydligt med tolerans från omgivningens sida, men jag vet att vissa saker kan orsaka lidande oavsett hur tolerant, tillgänglig och öppen omgivningen är! Själv önskar jag absolut inte att bli mer social eller att ha mindre begränsade, stereotypiska intressen och beteenden. Däremot hatar jag att ha automatiseringssvårigheter. Min vardag skulle underlättas betydligt om jag kunde utföra vardagliga aktiviteter per automatik istället för att behöva lägga mental energi på det mesta.

Tänker betydligt klarare vid feber

Själv har jag inte märkt någon förändring i mina kommunikativa och sociala färdigheter när jag haft feber. Inte heller har mina begränsade intressen och beteenden försvunnit vid feber. Däremot känner jag mig ofta betydligt klarare i huvudet när jag har feber och upplever att jag kan tänka tydligare och klarare då. Mina automatiseringssvårigheter tycks bli betydligt bättre vid feber, men om febern är för hög blir jag hindrad av sjukdomskänslan i kroppen. Men vid mild feber tycker jag inte att det tar lika mycket energi av mig att exempelvis torka diskbänken än vad det tar av mig i vanliga fall!

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Arbetade med feber

Jag skäms för att berätta detta, men när jag i början av 2000-talet jobbade som kassabiträde i en matvarubutik och lite senare som barnskötare på olika förskolor brukade jag gå till jobbet vid sjukdom och feber. Idag skulle jag aldrig få för mig att göra något liknande p g a smittorisken, men när jag var ung förstod jag inte riskerna. Och jag tyckte att det tog betydligt mindre energi av mig att jobba med lite feber än när jag var helt frisk! Jag orkade klä på barnen, duka matbordet, byta blöjor o s v utan att drabbas av hjärntrötthet. Och jag kunde inte förstå varför många andra klagade när de hade lite feber för jag brukade må utmärkt då!

Sover som en stock vid feber

Slutligen har jag märkt att jag sover riktigt bra vid feber. I vanliga fall brukar jag vakna ett par gånger om natten, till och med de gånger då jag är enormt trött, helt utmattad och varit vaken i 1,5 dygn. Men när jag har lite feber sover jag som en stock. När jag vaknar på morgnarna känner jag mig därför helt utvilad och önskar därför ofta att jag alltid hade lite feber (jag skriver ”lite” för när febern stiger för mycket blir jag som sagt för svag för att orka göra något praktiskt).

Berätta om dina erfarenheter

Du som har autism, känner du igen febereffekten? Hur brukar du må när du har feber? Kommentera gärna och berätta om dina erfarenheter!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Läs mer på sidan Understanding why autism symptoms sometimes improve amid fever på MIT:s webbsajt.

8 svar på ”Autism kan mildras av feber”

Detta har jag aldrig hört talas om – inte heller upplevt. Däremot blev mitt barn än mer intensiv än vanligt med feber och sov definitivt inte mer än vanligt. Hen är diagnostiserad med autism och adhd.

När jag har lite feber sover jag också mindre än vanligt, men eftersom sömnkvaliteten är så bra behöver jag mindre sömn!

Svara

Jag kan förstå om du har lättare för att koppla bort tankar och göra saker på autopilot när du har feber.

Jag deltog i en schacktävling i Spanien för några år sedan och jag upptäckte att jag inte mådde bra under partiets gång. Jag började få feber. Trots detta lyckades jag spela remi mot en ganska högrankad motståndare. Jag var ju dock tvungen att bryta tävlingen efter ronden.

Jo, visst kan man känna sig klarare i huvudet vid feber som att man har bättre kontakt med sig själv. Jag har dock vid flera tillfällen fått extremt hög feber. Eftersom jag varit van vid hög feber så är jag delvis aktiv under en dag vid lätt feber runt 39 eller så. Totalt sängliggande under hela dagen blir jag inte förrän jag får över 40. Vid ett tillfälle hade jag så hög feber att det var livshotande (har jag förstått senare). Men jag visste inte att det var farligt och var så yr och svag att jag till och med hade svårt att sträcka ut handen och dricka ur vattenglaset bredvid soffan. Men så somnade jag och vaknade genomsvett. Då var febern nere på 40 grader vilket är högt, men varken extremt eller farligt. Men även om jag ofta fick mycket hög feber som ung hade nog inte kroppen klarat det lika bra idag – åldern spelar nog in – så hade jag fått lika hög feber nu hade jag nog tagit febernedsättande eller kontaktat läkare.

Vad läskigt att du haft så hög feber att det varit livshotande! 🙁 Jag har också själv varit med om att jag varit så svag att jag inte kunnat sträcka ut handen för att dricka ut ett vattenglas.

När jag har så hög feber eller influensa är det inte alls lika kul. För att jag ska må bra av febern krävs att jag bara har mild feber och absolut inte influensa. På ett sätt kan jag iofs tycka att det är skönt att ha influensa och bara ligga ner i sängen så länge jag inte mår illa eller har för stora krämpor! Men vid influensa känner jag mig aldrig klar i huvudet.

Svara

Det som är bra med feber är ju att det går över så fort. Jag fick ju feber på min vandring 2017 på väg in till Leksand. Jag låg i ett vindskydd utanför stan och jämrade mig och skrek hela natten. Sen kunde jag sova ut under förmiddagen. Gick in och åt vid middagstid och gick sen tillbaka till vindskyddet där jag hade låtit mina saker ligga kvar. Jag vilade mig och sov tills på kvällen. Sen gick jag och handlade och tältade några kilometer utanför stan i andra riktningen dit jag var på väg. Nästa dag var jag återställd igen och gick mina två mil som vanligt. Enda undantaget var när jag hade corona för några år sedan och var sjuk i runt tio dagar. Jag hade feber i runt en vecka vilket var segt och utmattande även om jag inte hade superhög feber. Det är långt ifrån det sjukaste jag känt mig, men det var segt, som sagt. Men annars tycker jag vanliga förkylningar som vara i flera veckor eller till och med månader är mycket värre för man blir aldrig av med eländet. Jag föredrar att ha hög feber och ont en natt och vara av med sjukan sen.

Så tråkigt att du insjuknade på din vandring, men helt otroligt att allt gick bra ändå och att du gick två mil dagen efter!

Jag håller med dig om att det är jobbigt med utdragna förkylningar. Det jobbigaste tycker jag är att ha ont i halsen och hosta. Som kräkfobiker tycker jag dock att det allra värsta som kan hända är att kräkas, men som vuxen har jag aldrig kräkts när jag varit förkyld eller haft feber eller influensa!

Svara

Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att vår son hade haft lite lagom mycket feber lite oftare. Han har diagnoserna autism och adhd, och med lite feber har han mycket lättare att klara av sin vardag. Självklart blir han tröttare på grund av sjukdomen, men det kompenserar han med råge genom att förbruka mycket mindre energi på allt han gör under dagen. Han automatiserar mycket mer, har lättare för att kommunicera och kan planera och strukturera sin tid mycket bättre. Trodde det var en personlig egenskap, men mycket intressant att höra att det forskas kring detta. Håller med om att det är tveksamt om det är ett gott syfte att ”bota” autism, så egentligen är jag kluven till forskningen som sådan.

Vad intressant att ni har liknande erfarenheter och att din son automatiserar mer när han har feber. Det är också häftigt att han är bättre på att kommunicera när han har feber! Det är inte jag, men det är inte ovanligt att även autisternas kommunikationsfärdigheter förbättras vid feber.

Jag är liksom du kluven till forskningen. Jag vet ju att vissa saker som ingår i autism kan vara besvärliga för oss autister även om omgivningen skulle vara tillgänglig och tolerant, men samtidigt tycker jag att det är läskigt att anta att t.ex. sociala svårigheter alltid ska botas. Jag vill definitivt inte bli botad utan jag vill att omgivningen accepterar mina egenheter!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *