Kategorier
Paulas blogg

Högg ihjäl tre före dödsskjutning – Metro

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Högg ihjäl tre före dödsskjutning – Metro.

Metro skriver idag om hur en 22-årig kille med Aspergers syndrom mördade flera personer i Kalifornien. Familjens talesperson ska ha sagt att killen behandlats för ”sjukdomen”.

Undrar när människor kommer att förstå att Asperger inte är någon sjukdom?! Vissa tycker att jag överreagerar och att det inte spelar någon roll vad Asperger kallas för, men det spelar en mycket stor roll för mig. Detta av följande anledningar:

1. Om Asperger felaktigt kallas för sjukdom, kan det i värsta fall medföra allvarliga konsekvenser för oss Aspergare. Då kan andra människor få för sig att vi kan ”behandlas” och bli ”normala” och då riskerar vi att bli bemötta på fel sätt. Vi vill ju bli accepterade som vi är, inte normaliseras!

2. Det är riktigt skrämmande om man börjar kalla annorlundaskap för sjukdom. Vem har rätten att bedöma hur man ska vara? Normer och värderingar skiftar ju mycket beroende på vilken tid och kultur man lever i.

För övrigt hoppas jag att alla människor kommer att förstå att det inte finns några belägg för att vi Aspergare skulle begå brott i större utsträckning än andra människor. Visst KAN man vara mördare och ha Aspergers syndrom, men å andra sidan kan man likaväl vara normalstörd och vara mördare!

De senaste åren har media uppmärksammat några brott som Aspergare begått, men detta talar inte för att vi skulle utföra fler våldsbrott än andra människor. Enligt min gissning kan detta bero på att OM en Aspergare undantagsvis skulle begå ett brott, kan brottet förmodligen vara lite extra bisarrt vilket gör att media lättare upmärksammar fallet. Om tidningarna nämner Asperger i samband med ett brott, borde det vara deras skyldighet att informera läsarna om att det inte finns någon forskning som tyder på att våldsbrott skulle vara vanliga bland oss. Asperger och brott har inte med varandra att göra!! Punkt.

2 svar på ”Högg ihjäl tre före dödsskjutning – Metro”

Jag kan säga att jag istället är en paragrafryttare (enligt min sambo), jag behandlar andra som jag själv vill bli behandlad, jag har aldrig i hela mitt liv skadat ett djur eller någon annan människa… Kör alltid efter hastighet och dess regler!!
Jag respekterar lagens män och jag gör mitt bästa för att vara en god samhällsmedborgare;)
Jag har diagnoserna adhd och AS och jag skäms ibland för just AS-diagnosen eftersom folk skapat sig en bild om att detta är en sjukdom och man är då galen=/
Mvh Sara

Precis! Själv har jag Asperger, ADD och Tourettes, och de flesta av oss är, precis som du skriver, laglydiga medborgare. Att tidningar kallar det för sjukdom kan verkligen ställa till det för oss! 🙁

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *