Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, min autistiska dotter är arg för att jag är förkyld

Catti frågar

Jag (mamma) har blivit ordentligt förkyld och min dotter (14 år) med autism nivå 1 och adhd medelsvår typ kräver att jag har munskydd hemma, håller avstånd, hostar i armvecket. Helt legitima saker men hon är så arg på mig (också kopplat till denna tonårstid, förstås).

Jag försöker men behöver också vara fri från munskyddet ibland när jag ligger i mitt rum och läser. Har sagt att jag gör mitt bästa och att jag rekommenderar att hon tar eget ansvar också och har munskydd. Hon anser det inte vara hennes ansvar. Hon är bara inne på sitt rum men då hon går ut för att ta något att äta så känner hon att hon behöver vräka ur sig sina krav på mig igen och igen och konstatera hur oduglig jag är.

Jag vill verkligen att hon ska känna dig trygg hemma men det känns svårt att möta henne eftersom det ibland känns som om det ligger något mer under denna kravlista. Hon hänvisar till att jag inte förstår henne utan att jag bör läsa på mer om hennes diagnoser. Det är lite tufft just nu för mig också eftersom jag känner mig lite matt och hängig.

Paula svarar

Jag förstår att det kan bli svårt för dig att möta alla hennes krav och gå runt med ett munskydd i ditt privata sovrum dygnet runt. Jag tycker att du tänker helt rätt kring att försöka nå en kompromiss: att du har munskydd på dig ibland och får vara fri av det ibland. Jag ser det som fullt rimligt att du får ta av dig munskyddet när du är i ditt eget sovrum och läser. Så som jag förstår det använder hon inte ditt sovrum så jag ser ingen anledning till varför du skulle behöva bära munskydd dygnet runt i ditt privata sovrum.

Okunskap kan orsaka rädsla

Har din dotter möjlighet att bo någon annanstans under tiden du är sjuk? Om inte är det viktigt att känna till att Covid oftast är ofarlig för yngre personer, liksom för vaccinerade. Är hon medveten om detta? Är hon medveten om hur ytterst osannolikt det är att bli smittad av någon som stängt dörren om sig? Jag tycker att du ska förklara detta för henne och fråga henne, utan att ifrågasätta, varför hon känner sig otrygg med att du tar av dig munskyddet bakom stängda dörrar i ditt eget sovrum. Ibland kan okunskap orsaka rädsla och en panikreaktion vilket skulle kunna förklara hennes utbrott. Eller är det så att hon mår psykiskt dåligt av andra anledningar och avreagerar sig på detta sätt?

Rädsla eller fobi kan vara en förklaring

En annan tänkbar förklaring är att hon möjligtvis är rädd eller rent av lider av bacillskräck eller någon form av fobi. Lider hon av bacillskräck eller en fobi till den grad att det påverkar hennes dagliga liv negativt föreslår jag att ni kontaktar psykiatrin! Själv lider jag av kräkfobi och vet vilken panik det kan orsaka om en familjemedlem blir sjuk. Kanske har hon en liknande fobi mot förkylningar vilket i sin tur har förvärrats av Covid-pandemin?

Bemöt henne med lugn

Det är svårt att veta varför din dotter reagerar som hon gör, men oavsett anledning är det viktigt att du som mamma bemöter hennes upprörda känslor med lugn och förståelse istället för att starta ett bråk eller gå till motattack. Kanske kan ni kommunicera om situationen så att du får chansen att förklara varför du ibland måste ta av dig munskyddet? Om du upplever det som svårt att kommunicera med henne muntligt, pröva gärna skriftlig kommunikation, förslagsvis mejl! Viktigt är också att ta diskussionen när hon är relativt lugn, d v s inte under en pågående konflikt.

Krya på dig!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Du kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

8 svar på ”Hjälp, min autistiska dotter är arg för att jag är förkyld”

Hej, tänker att det även skulle kunna vara en reaktion på att något avviker från de normala rutinerna. Du är hängig, kanske du därmed inte beter dig och gör saker som du brukar. Min son är inte så särskilt medkännande när jag är sjuk, mest butter och nästan undviker mig. Det är frustrerande och sannolikt svårt för henne att identifiera, så det kommer ut med fokus på smitta. (Plus kanske lite skämmigt att bli arg för att HON tycker det är jobbigt när det är du som är sjuk ;-))

Snyggt inspel, Mari.

”Svårt med förändringar

Förändringar och nya situationer är ofta svåra att hantera. En vardag med rutiner och struktur gör livet däremot lättare. Ofta kan det bero på att du har svårt att föreställa dig vad som ska hända vid förändringar, och blir otrygg och rädd inför det nya eller oväntade.

Förutsägbarhet och tydlighet är ofta mycket viktigt för dig. För att känna dig trygg behöver du därför göra saker på ett bestämt sätt. En oväntad förändring av en van rutin kan göra att du bryter ihop av ilska eller förtvivlan.

Ibland kan små förändringar i en invand rutin vara svårare att hantera, än riktigt stora som att flytta eller resa utomlands.”
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hjarna-och-nerver/larande-forstaelse-och-minne/autism/

”Hon hänvisar till att jag inte förstår henne utan att jag bör läsa på mer om hennes diagnoser.”

Vad är det hon tycker att du inte förstår sett till din förkylning? Be henne utveckla det.

Vad gäller luftvägsvirus så kan du berätta för henne att de viktigaste åtgärderna för att undvika smitta inom familjen är att undvika att vistas i samma rum samtidigt, ha olika sovrum och använda olika handdukar.

För övrigt är det vetenskapliga underlaget för att ljusblå munskydd skulle skydda mot Covid svagt. Den som vill undvika att bli smittad bör bära andningsmask (FFP2) när den befinner sig i samma rum samtidigt som andra. Dessutom bör man öppna ventiler/vädringsluckor så att luften byts ut ofta i hemmet.

Just det. Det stämmer ju att ett munskydd och en andningsmask (med rätt märkning) inte alls är samma sak! Jag använder själv FFP2-andningsmasker de gånger jag måste åka kollektivt.

Svara

Tack Paula! Har inte tänkt på detta med fobi men där väckte du något. För visst har hon haft liknande oro (dock inte så här starkt) när systern varit förkyld. Jag ska prata med henne om detta för att öka den gemensamma förståelsen och relationen t fakta. Nu är jag frisk men hon är fortsatt orolig och hittills har fakta (om smitta Covid/barn, tillförlitlighet kring munskydd etc) tyvärr inte bitit på henne. Stort och varmt tack. Ditt svar var till stort stöd för mig. /Catti

Tack Mari och Dr Blom!
Ja just ja. Rutinerna blir ju annorlunda. Jag är dessutom ensamstående förälder så hon vet hur sårbara hon och hennes syster är om något skulle hända mig. Det finns nämligen ingen annan där. Och jag var riktigt risig! Tack, tusen tack, för kloka reflexioner!

Jag tycker att ni ska fortsätta diskutera fakta kring smittor tillsammans, under förutsättning att hon är okej med att prata om ämnet såklart. Jag hoppas verkligen inte att hon har en fobi, men är så fallet är det såklart viktigt att hon får stöd. Vad bra att mitt svar var till hjälp!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap