Ramin frågar:
Hej Paula!
Jag har ADHD och ska genomgå en utredning för Asperger/högfungerande autism. Jag har svårt att hitta jobb som passar mig och behålla de jobb jag är i den bransch jag befinner mig nu. Jag är väldigt desperat, men jag förstår om du inte har svar.
MVH
Ramin
Paula svarar:
Hej Ramin!
Först av allt vill jag beklaga att du haft det svårt på arbetsmarknaden. Vi är nog många vuxna med autism och ADHD som känner igen oss i det du berättar. Det är olika vilka hinder vi har mött: vissa har svårt att få jobb medan andra inte har några svårigheter i att få anställningar men har däremot svårt att behålla dessa. Själv hade jag däremot innan diagnosen stora problem med att hitta ett jobb som jag orkade med. Att försöka spela neurotypisk tog all min energi till så stor grad att jag fick självmordstankar!
Intressetester funkar inte alltid
När man inte har en funktionsnedsättning eller en sjukdom och inte har en susning om vilket yrke som passar en brukar man få tips om att göra diverse tester likt detta. När man däremot har en funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga, i synnerhet autism som inte sällan innebär en ytterst begränsad arbetsförmåga, är det långt ifrån säkert att dessa tester ger rätt svar. Mig har dessa typer av tester stjälpt mer än hjälpt. Dessa typer av tester förutsätter nämligen att jag har en normal begåvningsprofil, och de tar inte hänsyn till att jag inte kan utföra uppgifter som 99% av vuxna kan. Jag har exempelvis fått resultatet att jag skulle passa som frisör eftersom jag svarat att jag är duktig på att prata med kunder och har lätt för att ta kontakt. Vad dessa tester däremot inte tar hänsyn till är mina omfattande visuomotoriska svårigheter vilket innebär att jag saknar förutsättningar för att lära mig att klippa och färga hår! Om du är osäker på vilket arbete som skulle kunna passa dig kan du alltså alltid göra dessa typer av tester, men det är bra att ha i bakhuvudet att testet inte nödvändigtvis kommer att ge ett tillförlitligt resultat.
En diagnos berättigar till stödinsatser
Det kan vara bra att känna till att du har rätt till stöd. I och med att du har en NPF-diagnos har din blivande arbetsgivare rätt till lönebidrag i utbyte mot att hen erbjuder dig en anpassad arbetsplats. Därutöver har du rätt till andra stödinsatser vid behov, bland annat personligt biträde vars uppgift är att bistå dig så att du klarar av dina arbetsuppgifter. Även SIUS kan bli aktuell. Tilläggas bör att arbetsgivaren endast är skyldig att utföra anpassningar under förutsättning att de ekonomiska och praktiska förutsättningarna finns (se diskrimineringslagen). Men många med funktionsnedsättningar har specialbehov som kräver lättordnade anpassningar som kan täckas av lönebidraget. Sådana anpassningar kan t.ex. vara ett långsammare arbetstempo, eget arbetsrum, extrtahandledning osv. Du ska alltså veta att öppenhet om NPF-diagnosen kan underlätta på arbetsmarknaden ifall det är enklare anpassningar du behöver och du har kontakt med Arbetsförmedlingen. Ett löfte om lönebidrag kan nämligen fungera som ett lockbete för arbetsgivare anställa dig. Det kan inte heller skada med stöd från SIUS!
Fundera över ditt stödbehov
En god självkännedom kan vara guld värt i dessa typer av situationer! Du skulle kunna börja med att fundera på vad det är som har ställt till det för dig på arbetsmarknaden. Har du haft svårt att småprata med kollegorna på fikarasterna vilket kollegorna har uppfattat som otrevligt? Har du haft svårt att hålla tider? Har du haft svårt att förstå instruktioner? Har du arbetat i en långsammare takt än andra? Oavsett vad hindren beror på har du rätt till stöd och anpassningar, men om du lyckas lista ut vad det är för stöd du behöver kommer du kunna be om rätt anpassningar.
Individuella behov borde styra
Slutligen vill jag konstatera att jag tycker att det är tråkigt att arbetsmarknaden ser ut som den gör. I min värld borde det vara individens behov som styr oavsett om vederbörande har en diagnos eller ej. Det borde absolut inte heller spela någon roll om man är duktig på att småprata med sina kollegor på fikarasterna så länge man sköter sina arbetsuppgifter. Men tyvärr ser verkligheten ut som den gör varför det kan vara fördelaktigt att utreda sin arbetsförmåga så utförligt som möjligt. Lycka till, jag hoppas verkligen att det löser sig för dig!
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Turkiskans och finskans släktingar möts i Ryssland! Där finns små statslösa uraliska och altaiska språk som ligger granne med varandra.
Turkiskan skiljer inte heller på han och hon, precis som de uraliska språken inte heller gör. Turkiska i text kan…
Ja, precis! Men indoeuropeiska språk brukar även vara mer eller mindre flekterande. Klassisk grekiska eller polska är det i betydligt…
Det är nog ovanligt att ett språk är 100% agglutinerande eller 100% analytiskt, men man skulle nog kunna säga att…
Ja, om turkiskan och finskan – eller snarare turkspråk och finsk-ugriska språk – är besläktade är det i så fall…
Hej Jennifer! Om man går sin egen väg och försöker skapa sig en egen uppfattning om saker och ting så…
Jag håller med om att det sociala ska fungera för de autister som arbetar. Om autisten verkligen trivs med att…
Ja, det där känner man ju igen. Det kan också vara extremt viktigt för en autist att det sociala fungerar…
Tack! Vad roligt att du gillar inlägget 🙂
Fantastiskt bra skrivet Paula! Detta borde läsas av alla läkare, arbetsförmedlare, SIUS-konsulenter, handläggare på försäkringskassan med flera!
Vad tråkigt att höra att du inte känner att du passar in någonstans. Ibland kan det uppstå konflikter när man…
Det är svårt att veta vad din sociala klumpighet beror på! Vissa svårigheter kan ha med mentaliseringssvårigheter att göra, men…
Jag tycker inte om att chatta och skriva, har även blivit missförstådd på nätet. Blivit utkastad från olika grupper. Passar…
Jag trodde att min sociala klumpighet hade med mentalisering att göra den med. Så är det alltså inte läste jag…
Nja, jag vet inte vilka arbetsplatser du syftar på, men här i Sverige kan man, om man mår väldigt dåligt…
2 svar på ”Hjälp, jag har kanske autism och svårt med jobb”
Hej Paula! Tack för ditt utförliga och informativa svar och en intressant blogg!
Tack, hoppas svaret var till hjälp!