Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hjälp, jag har kanske autism och svårt med jobb

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ramin frågar:

Hej Paula!

Jag har ADHD och ska genomgå en utredning för Asperger/högfungerande autism. Jag har svårt att hitta jobb som passar mig och behålla de jobb jag är i den bransch jag befinner mig nu. Jag är väldigt desperat, men jag förstår om du inte har svar.

MVH

Ramin

Paula svarar:

Hej Ramin!

Först av allt vill jag beklaga att du haft det svårt på arbetsmarknaden. Vi är nog många vuxna med autism och ADHD som känner igen oss i det du berättar. Det är olika vilka hinder vi har mött: vissa har svårt att få jobb medan andra inte har några svårigheter i att få anställningar men har däremot svårt att behålla dessa. Själv hade jag däremot innan diagnosen stora problem med att hitta ett jobb som jag orkade med. Att försöka spela neurotypisk tog all min energi till så stor grad att jag fick självmordstankar!

Intressetester funkar inte alltid

När man inte har en funktionsnedsättning eller en sjukdom och inte har en susning om vilket yrke som passar en brukar man få tips om att göra diverse tester likt detta. När man däremot har en funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga, i synnerhet autism som inte sällan innebär en ytterst begränsad arbetsförmåga, är det långt ifrån säkert att dessa tester ger rätt svar. Mig har dessa typer av tester stjälpt mer än hjälpt. Dessa typer av tester förutsätter nämligen att jag har en normal begåvningsprofil, och de tar inte hänsyn till att jag inte kan utföra uppgifter som 99% av vuxna kan. Jag har exempelvis fått resultatet att jag skulle passa som frisör eftersom jag svarat att jag är duktig på att prata med kunder och har lätt för att ta kontakt. Vad dessa tester däremot inte tar hänsyn till är mina omfattande visuomotoriska svårigheter vilket innebär att jag saknar förutsättningar för att lära mig att klippa och färga hår! Om du är osäker på vilket arbete som skulle kunna passa dig kan du alltså alltid göra dessa typer av tester, men det är bra att ha i bakhuvudet att testet inte nödvändigtvis kommer att ge ett tillförlitligt resultat.

En diagnos berättigar till stödinsatser

Det kan vara bra att känna till att du har rätt till stöd. I och med att du har en NPF-diagnos har din blivande arbetsgivare rätt till lönebidrag i utbyte mot att hen erbjuder dig en anpassad arbetsplats. Därutöver har du rätt till andra stödinsatser vid behov, bland annat personligt biträde vars uppgift är att bistå dig så att du klarar av dina arbetsuppgifter. Även SIUS kan bli aktuell. Tilläggas bör att arbetsgivaren endast är skyldig att utföra anpassningar under förutsättning att de ekonomiska och praktiska förutsättningarna finns (se diskrimineringslagen). Men många med funktionsnedsättningar har specialbehov som kräver lättordnade anpassningar som kan täckas av lönebidraget. Sådana anpassningar kan t.ex. vara ett långsammare arbetstempo, eget arbetsrum, extrtahandledning osv. Du ska alltså veta att öppenhet om NPF-diagnosen kan underlätta på arbetsmarknaden ifall det är enklare anpassningar du behöver och du har kontakt med Arbetsförmedlingen. Ett löfte om lönebidrag kan nämligen fungera som ett lockbete för arbetsgivare anställa dig. Det kan inte heller skada med stöd från SIUS!

Fundera över ditt stödbehov

En god självkännedom kan vara guld värt i dessa typer av situationer! Du skulle kunna börja med att fundera på vad det är som har ställt till det för dig på arbetsmarknaden. Har du haft svårt att småprata med kollegorna på fikarasterna vilket kollegorna har uppfattat som otrevligt? Har du haft svårt att hålla tider? Har du haft svårt att förstå instruktioner? Har du arbetat i en långsammare takt än andra? Oavsett vad hindren beror på har du rätt till stöd och anpassningar, men om du lyckas lista ut vad det är för stöd du behöver kommer du kunna be om rätt anpassningar.

Individuella behov borde styra

Slutligen vill jag konstatera att jag tycker att det är tråkigt att arbetsmarknaden ser ut som den gör. I min värld borde det vara individens behov som styr oavsett om vederbörande har en diagnos eller ej. Det borde absolut inte heller spela någon roll om man är duktig på att småprata med sina kollegor på fikarasterna så länge man sköter sina arbetsuppgifter. Men tyvärr ser verkligheten ut som den gör varför det kan vara fördelaktigt att utreda sin arbetsförmåga så utförligt som möjligt. Lycka till, jag hoppas verkligen att det löser sig för dig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hjälp, jag har kanske autism och svårt med jobb”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *