Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, jag blir överbelastad som anhörig

Britt-Marie frågar:

Hej.
Min anhörig fick diagnos Adhd Asperger Bipolaritet. I nämnd ordning. Tror hans problem blev synliga för mig när han blev deprimerad. Han hade försökt få hjälp via VC o psykiatrin tidigare för sömnproblem. Dock hjälpte inte medicinen honom. Jag som anhörig har försökt via bakvägar; ringa o be om hjälp via soctjänst o psykiatrino VC. Vad som är svårt är att han inte fått hjälp med att reda ut förståelse för de här diagnoserna.
Den okunskapen föder problem i vår relation. Eftersom att han är vuxen får jag som anhörig ” balansera den här problematiken”.
Nu efter massor av år har det ordnat sig med boende via soctjänsten men då räcker inte orken till. Där vi bor finns inte boendestöd i den bemärkelsen att man kan få erforderlig hjälp vid flyttning.
Då hamnar jag som den enda anhörig att stötta o hjälpa. Så långt så gott. Om jag hade fått det.
Den här diskursen, komplexiteten har lett till otaliga onödiga kontroverser i vår relation.
Nu när flyttning står för dörren har hans energi dalat och kunskap om hur asperger yttrar sig kan ingen av de professionella stötta. Då hamnar de i mitt knä. Då blir jag boven o upphovet till problemen..vi hamnar ofta i denna sits. Jag behöver hjälp att hjälpa. Jag är väl inte den som ska hjälpa utan det skulle behövas professionella som kunde hjälpa till att reda ut vad som är vad. Vet inte om det här blev en fråga.

Paula svarar:

Hej Britt-Marie!

Jag har full förståelse för att du upplever situationen som mycket påfrestande för det låter som att du blir totalt överbelastad! Det som jag reagerar lite på är att du berättar är att din närstående har sömnproblem men att sömnmedicinen aldrig hjälpte honom. Det är många med hans diagnoser som sover dåligt, och utan sömn kan det vara mycket svårt att få vardagen att funka. Sömnproblem kan också ge upphov till konflikter med anhöriga. Hur har hans läkare reagerat på att sömnmedicinen inte hjälpt honom? Har han erbjudits KBT för bättre sömn? Har läkaren testat att byta hans medicinering? Vissa får inte Propavan och liknande antihistaminer att fungera utan behöver få något annat alternativt kombinera Propavan med någon annan sömnmedicin. Självklart är det viktigt att först och främst hålla god sömnhygien (t.ex. inget koffein, inga stora måltider sent på kvällen, exponering för solljus på morgonen, regelbundna sovtider, undvika skärmar på kvällarna osv) men klarar han inte av att hålla god sömnhygien borde han få testa en annan sömnmedicin. Det viktigaste är att han får sova!

Kontakta en anhörigstödjare!

Alla kommuner har anhörigstödjare/anhörigombud i vars uppgifter det ingår att bistå med råd till anhöriga till personer med funktionsnedsättningar. Har du testat att ringa anhörigstödjaren i er kommun? Finns det personligt ombud där ni bor? Om du inte orkar kämpa med myndigheter skulle ni kunna kontakta ett personligt ombud som skulle föra er talan. Vad gäller flytthjälp så upplever många att det är svårt att få stöd med detta av boendestöd, det fick jag inte heller när jag frågade om det skulle vara möjligt. På den tiden hade jag aktivitetsersättning så om jag ville flytta skulle jag anlita en flyttfirma och betala avgiften med aktivitetsersättning, fick jag höra.

Begär ett skriftligt beslut

Jag vet inte om din närstående har sjukersättning eller någon annan inkomst, men saknar han inkomst borde han åtminstone kunna få ekonomiskt bistånd för att anlita flytthjälp så att han kan flytta. Du som anhörig ska ju inte behöva vara ansvarig! Jag tycker att ni ska ansöka om ekonomiskt bistånd för flytt, och blir det avslag kan ni alltid överklaga avslaget till en högre instans. Varje gång kommunen säger nej är det viktigt att du/ni begär ett skriftligt beslut! Ett skriftligt beslut går alltid att överklaga, och då finns också möjlighet att förvaltningsrätten alternativt kammarrätten kommer att ändra kommunens beslut.

Testa att ansöka om Råd och stöd

Slutligen låter det som att din närstående skulle behöva kunskap om sina diagnoser. Finns det habilitering där ni bor? Det är habiliteringen som ska bistå med information om funktionsnedsättningar och dess konsekvenser. Annars kan jag tipsa om att ansöka om insatsen Råd och stöd via LSS. Det är mycket oklart vad som egentligen ingår i insatsen Råd och stöd, och det är inte alls omöjligt att kommunens LSS-handläggare kommer att hänvisa er till habiliteringen om ni ansöker om Råd och stöd. Men eftersom det är en LSS-insats det går att ansöka om tycker jag att ni ska testa. Jag hoppas verkligen att löser sig för er!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget!

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

2 svar på ”Hjälp, jag blir överbelastad som anhörig”

Din son kan ansöka om flytthjälp hos socialtjänsten. Han kan förklara att behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. Det är viktigt att han beskriver varför du inte kan hjälpa din son att flytta.

Här förklarar Soctanter på nätet hur det fungerar med bidrag till flytt.
https://soctanter.malmo.se/fraga/5704

Jag tror att din son skulle kunna förstå sin diagnos bättre om han fick komma till Vuxenhabiliteringen.

Här är exempel på vad du och din son kan få hjälp med från Vuxenhabiliteringen:

– Information om funktionsnedsättningen.
– En individuell habiliteringsplan.
– Stödsamtal – även till anhörig.
– Hjälpmedel, anpassningar och vid behov träning för ett fungerande vardagsliv.
– Råd i hälsofrågor.
– Hjälp vid kontakter och samverkan med andra vårdgivare och med myndigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.