Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, boendestödet anpassas inte efter min autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Hanna frågar

Vilken lagstöd har jag för att boendestöd (bemötande/planering) ska anpassas efter mina (autistiska) behov? Personalgruppen som möter npf personer, blev nyligen en ”specialgrupp”. De jobbar enbart med npf personer.

När det efter nyår blev större förändringar, fick jag reda på det 7 dagar innan förändringen. Jag skulle få en extra boendestödjare, jag skulle vara tacksam för att jag fick reda på det en vecka innan, ingen kommunikation med mig innan förändringen beslutades och när jag påpekar att jag INTE är nöjd med hur planering/informering sker och får jag höra att boendestöd är frivilligt.

När mina (två) boendestödjare har jobbat helg, kommer jag inte att erbjudas en vikarie. För det är planerad ledighet. Däremot kommer de att försöka hitta en vikarie om min ordinarie boendestödjare är sjuk. Jag skulle också vara glad/tacksam för att jag fick en hel veckas förvarning på förändringen. Hade min ordinarie boendestödjare inte jobbat den måndagen, hade den nya bara dykt upp.

Att ha mer än en boendestödjare, försämrar min livskvalitet. Att ha två olika (oavsett varje vecka eller varannan) suger ut all min mentala energi (och gör att jag inte orkar hålla igång privata relationer). Samtidigt behöver jag stödet för att hålla ordning hemma.

Paula svarar

Jag beklagar din situation. Själv tycker jag till skillnad från dig att det finns fördelar med att ha två boendestödjare. Dels tycker jag att det är bra att om den ena boendestödjaren inte kan hjälpa mig med något jag vill ha hjälp med så är den andra kanske duktigare på det, dels tycker jag att det är bra att om den ena boendestödjaren är sjuk så kan den andra hoppa in som vikarie och dels känner jag att det är bra att två boendestödjare har insyn i varandra. Det sistnämnda minskar risken för att en av boendestödjarna t.ex. utnyttjar brukaren ekonomiskt, utövar makt eller gravt missköter sitt jobb på ett annat sätt. Du kan fundera på om du tycker att dessa saker kan vara en fördel, men om du inte håller med mig är det bra att du försöker få till en förändring.

SoL är en ramlag

Som svar på din fråga så utgår jag ifrån att du har boendestöd enligt socialtjänstlagen (SoL). Till skillnad från LSS är SoL en målrelaterad ramlag vilket innebär att kommuner har relativt fria händer för att utforma socialtjänsten och dess insatser så länge lagens målsättningsstadganden blir uppfyllda. Den enskilde har med andra ord inte någon oinskränkt rätt till några specifika insatser inom ramen för denna lag utan det är varje enskild kommun som har stort tolkningsutrymme vad gäller hur deras respektive SoL-insatser, däribland boendestöd, ska se ut. Därför kan du tyvärr inte kräva att boendestödet i din kommun utformas på ett sätt som passar dig eller att du alltid ska ha boendestöd på samma dagar och tider.

Bra att läsa prejudikat och litteratur

För att förstå socialtjänstlagen är det bra att läsa socialtjänstlagen, dess förarbeten, prejudikat från Högsta domstolen samt juridisk litteratur. En bok som förklarar socialtjänstlagens målsättningsstadganden är Juridik för socialt arbete. Trots att 3§ 3 SoL föreskriver att insatser som ges enligt socialtjänstlagen ska vara av god kvalitet förklarar författaren till ovannämnda bok att den enskilde inte kan utkräva någon specifik insats enligt socialtjänstlagen samt att samma stödbehov kan bemötas på olika sätt i olika kommuner. Därför kan en kommun ha beslutat att den enskilde har inflytande vad gäller utformningen av boendestöd samtidigt som en annan kommun kan ha bestämt att det är socialtjänsten som bestämmer.

Kan vara bra att överklaga

Med ovanstående sagt tycker jag att du ska prata med din biståndshandläggare och påtala problemet. Det är inte alls omöjligt att biståndsbedömaren kommer att lyssna på dig. Du kan även överklaga kommunens beslut om boendestödets utformning till förvaltningsrätten och hänvisa till din autismdiagnos och olämpligheten i att boendestödet inte tar hänsyn till dina behov som du har p.g.a. din autism (tyvärr inte alls troligt det kommer att hjälpa, men det kan vara värt ett försök!). Om du fortfarande inte får till en förändring kan du testa att ansöka om bostad med särskild service enligt LSS och se vad som händer. Vid LSS-insatser har den enskilde nämligen betydligt större möjligheter att påverka insatsernas utformning än vid SoL-insatser.

Medborgarförslag kan vara en idé

Därutöver kan du även testa att skriva till politikerna i socialnämnden i din kommun och förklara för dem på vilket sätt du inte anser att boendestödet är anpassat efter autister i kommunen. Om din kommun har infört möjlighet att lämna in ett medborgarförslag kan du även göra det och föreslå förändringar för boendestödet! Tänk på att det inte går att lämna in ett anonymt medborgarförslag så skriv i det eventuella medborgarförslaget endast information som du är bekväm med att lämna ut om dig själv.

En arbetsterapeut kan kanske hjälpa

Om du endast behöver boendestöd för att hålla ordning kan du slutligen fundera på om du istället för att ha boendestöd skulle kunna få hjälp av en arbetsterapeut från t.ex. habiliteringen för att skapa ordning hemma. Autismkunniga arbetsterapeuter kan i vissa fall komma med jättebra lösningar! För vissa autister är det betydligt svårare att skapa ordning än att hålla ordning, men när ordningen väl är skapad och varje sak har sin plats i lägenheten kan det i vissa fall bli lättare att behålla ordningen!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Hjälp, boendestödet anpassas inte efter min autism”

Tack för svar. Jag kan absolut se den teoretiska fördelarna. Ett argument (från boendestödsgruppen) är att den ena boendestödjaren ska kunna hoppa in om andra är tex sjuk. Tyvärr fungerar inte det särskilt ofta. Boendestödjare nr två har redan fullt schema med andra brukare. Så det blir ändå inställt eller vikarie.
Sen vet jag inte riktigt hur en boendestödjare skulle kunna utnyttja mig ekonomiskt (förutom att de lånar pengar av mig). Något som för min situation inte är troligt. Skulle inte falla mig in att låna ut pengar till dem. Men andra kan behöva den tryggheten.

Mitt problem är att både skapa och hålla ordning. En arbetsterapeut kan absolut hjälpa mig med att skapa ordning. Men den behöver jag även hjälp att hålla den.
Det hade ev fungerat bättre om min kommun/region hade mer stöd till autister än 10 samtal för att acceptera sin diagnos och en arbetsterapeut som kommer med praktiska råd som att sätta alarm.

Om boendestödjarna har ett fullt schema förstår jag att det inte funkar med vikarierandet! Jag har lärt mig med tiden att det är jätteviktigt att mina boendestödjare är timanställda istället för heltidsanställda just för att det ska finnas viss flexibilitet. Dock får jag sällan en vikarie på samma dag, men om en av boendestödjarna är sjuk eller har semester kan den andra oftast komma någon annan dag senare i veckan.

Jag vet inte var du bor, men bor du i Stockholm eller någon annan kommun som har LOV kan du välja en annan utförare om du är missnöjd med den du har nu! Olika utförare i Stockholm har lagt upp boendestödet på olika sätt och kan erbjuda lite olika saker.

Svara

Det stämmer att socialtjänstlagen grundar sig i den enskildes medbestämmanderätt, och detta regleras i socialtjänstlagens 1§ 1. Med detta menas bland annat att socialtjänsten inte kan tvinga den enskilde att ta emot insatser som han eller hon inte vill ha. Tyvärr betyder inte denna bestämmelse att den enskilde har rätt att bestämma hur boendestödet ska utformas, men däremot får en boendestödjare t.ex. inte gå hem till en brukare utan brukarens vilja så länge denne fått insatsen enligt socialtjänstlagen just p.g.a. medbestämmanderätten.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *