Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Har min autistiska dotter ojämn begåvning?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Mamma katt frågar

Min vuxna dotter har högfungerande autism, add, depression och ojämn begåvning. Ibland är hon 26 år, ibland 46 och ibland bara 6 år om du förstår vad jag menar?

Hon är väldigt verbalt begåvad men samtidigt förstår hon inte vitsen med att spola på toaletten även om man förklarar varför. ”Det är onödigt, jag ska ju snart dit igen” säger hon. Detsamma gäller med att bära ut disken, plocka upp smutstvätt fr golvet eller annat som har med lgh att göra. Hon förstår helt enkelt inte vitsen med det. (Jag tänker att hon inte ska behöva ha ”ansvar” för en hel lgh, gruppbostad vore bättre).

Hon klarar inte av sin personliga hygien heller, hon har någon slags fumlighet inneboende i händerna. Samtidigt  ”leker” hon mycket och experimenterar med färger, växter, kemiska ämnen mm så köket ser ut som ett ”slakthus” speciellt när hon håller på med röd färg/växter. Hon tycker detta är jätteroligt och jag tycker att hon ska få ha roligt men det städas aldrig upp efteråt. Det är mögel i olika bunkar tex. Badrummet ser ungefär likadant ut. Väggar och tak är nerskvättade där också.

Hon har boendestöd men avbokar ofta eftersom personalen ”stressar” upp henne som hon säger. Dessutom ”kraschar” hon efter sina experiment och behöver sova mycket. Hon ”leker”/interagerar också med fåglar, matar dem och pratar bebisspråk med dem och också när hon pratar om dem OCH hon lever mest i sin egen värld.

Detta som jag beskrivit här;
Är det ett uttryck för ojämn begåvning eller är det något annat??
Har du något lästips om ojämn begåvning?

Paula svarar

För lästips om ojämn begåvning vill jag hänvisa dig till Tony Attwoods bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Han har skrivit ett helt kapitel om kognitiva förmågor vid autism där han förklarar hur ojämn begåvningsprofil kan yttra sig vad gäller kognitiva färdigheter. Många autister presterar väldigt bra på tester som mäter verbal slutledningsförmåga men sämre på de tester som testar visuell slutledningsförmåga, dock uppvisar vissa autister ett motsatt mönster, skriver Attwood.

Kan vara energikrävande för henne

Om det du beskriver är ett uttryck för ojämn begåvningsprofil eller inte går att diskutera. Vissa skulle kunna påstå att din dotter kan ha en dålig visuell slutledningsförmåga och därför har svårt att se när det är smutsigt. Men det måste inte handla om ojämn begåvningsprofil. Kanske tycker hon att det är energikrävande att städa och sköta sin hygien och därför väljer bort dessa aktiviteter? Att plocka undan och duscha kan ta mental energi av en autist, och därför kan hon ha bedömt att det inte är värt att lägga energi på det.

Normerna varierar

Dessutom måste man komma ihåg att det inte måste vara fel att bryta mot normer utan det kan istället indikera en förmåga att tänka utanför boxen. Jag har träffat människor från vissa länder i Sydamerika där normen är att duscha 2 gånger om dagen, och duschar man ”bara” en gång om dagen anses man vara äcklig, fick jag berättat för mig. Sedan finns det andra länder där normen är att duscha betydligt mer sällan. När mina föräldrar var barn på 1940- och 1950-talets Finland tvättade man sig på lördagar i samband med bastubad! Här i Sverige duschar många numera en gång om dagen, fast på den senaste tiden har man börjat prata om att man borde duscha betydligt mer sällan för klimatets skull. Så hur ofta man bör duscha finns det olika åsikter om, men vanligt är att om det finns någon som bryter mot hygiennormer orsakar det negativa reaktioner. Det intressanta är egentligen om din dotter luktar illa eller inte.

Är energimässigt onödigt

Jag måste tillägga att jag till viss del känner igen mig i din dotter. Ibland väntar jag nämligen också länge tills jag bär ut disken till köket, och jag orkar inte heller alltid plocka upp smutstvätt från golvet. Jag plockar dock alltid upp underkläder (trosor o s v) och finkläder, men däremot har jag ofta mysbyxor, pyjamas och strumpor liggandes på golvet även om de egentligen ska in i tvätten. Jag förstår varför många tycker att man borde plocka undan (=det ser trevligare ut), men jag anser inte att fördelarna överväger nackdelarna. Jag tycker att det energimässigt är onödigt att plocka undan i onödan om man absolut inte måste. Jag ser det så här: man lever bara en gång, och därför ska man leva för sin egen skull! Därför vill jag inte lägga energi på onödiga saker som gör mig utmattad.

Inte obligatoriskt att ha det städat

En gång i tiden diskuterade jag faktiskt detta med en psykolog på habiliteringen, och hon fick mig att förstå att det jag lärt mig om städning inte stämmer! Bor man själv är det inte alls obligatoriskt att ha det städat, och det är okej att ha det stökigt om man vill. Det enda undantaget är om lägenheten är en sanitär olägenhet för då kan det komma skadedjur, men det krävs väldigt mycket för att lägenheten ska klassas som en sanitär olägenhet förklarade psykologen. Så frågan är om din dotters lägenhet kan klassas som en sanitär olägenhet. Luktar det illa i hennes lägenhet? Finns det skadedjur? Kommer stänket gå att få bort den dagen hon eventuellt flyttar ut från lägenheten? Om det inte luktar illa hemma hos henne, det inte finns skadedjur och stänket kommer gå att få bort kan ni låta det vara, tycker jag!

Det är upp till henne

Vad gäller din dotters bristande hygienvanor är det svårt att veta hur ni ska agera. Många, även jag, tycker att det är äckligt att inte spola efter sig när man har varit på toaletten, och många kan störas av dålig kroppsodör. Men om hon bor själv är det hon som ska bestämma om hon ska spola efter sig eller inte. Om hon väljer att låta bli får hon dock vara beredd på att många inte kommer att vilja hälsa på hemma hos henne. Och om hon inte duschar kan hon även få svårt att få vänner då de flesta vill umgås med någon som inte luktar illa, men det kanske inte är viktigt för henne? Jag tycker att det är upp till henne om hon vill duscha eller inte, men luktar hon väldigt illa får hon vara beredd på att hon inte kommer att vara välkommen till sociala aktiviteter. Jag tror att det kan vara bra om någon kan förklara för henne på ett pedagogiskt sätt vilka konsekvenser bristande hygien kan ge.

Annorlunda är inte sämre

Att din dotter håller på med sina experiment och interagerar med fåglar kan vara ett uttryck för diagnoskriteriet ”begränsade intressen och beteenden”. Autismforskaren Svenny Kopp har sagt att autistiska kvinnor ofta har djur och andra levande varelser som specialintressen. Kanske har din dotter fåglar, kemiska ämnen och färger som specialintressen? Jag tycker att hon ska få ägna sig åt sina specialintressen så mycket hon vill för specialintressen är ofta meningen med livet för oss autister. Och om du tänker efter håller du kanske med om att vissa neurotypiker, det vill säga personer som inte har autism, också kan ha till synes väldigt udda intressen så som att festa och supa sig fulla. Autisters specialintressen är ofta ovanligare än neurotypikernas intressen, men annorlunda betyder inte samma som sämre!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

12 svar på ”Har min autistiska dotter ojämn begåvning?”

Tillägg fr Mamma katt.
Lgh är på gränsen till sanitär olägenhet. Ser nästan ut som en horder-lägenhet. Hantverkare och vicevärden vill helst inte gå in där. De pratar om ”sin arbetsmiljö”. Skvättet i taket går nog inte bort, det är blå indigofärg. Min dotter vill vara ren men vägen dit är för svår henne. Personalen stressar henne säger hon. Hon är ”i sin värld” och där är hon lycklig. Jag vill att hon ska vara lycklig, min fina, goa tjej.

Då förstår jag problemet! Om hyresvärden och hantverkare anser att hennes lägenhet utgör ”dålig arbetsmiljö” indikerar det att det finns ett problem. Jag tycker att du kan förklara för henne på ett pedagogiskt sätt varför det är viktigt att hålla en viss nivå på städningen. Hon kanske inte har förstått att detta är en grund för vräkning och att hon riskerar att bli av med sin lägenhet! Om hon förstår det kan det öka hennes motivation för att söka hjälp.

Att boendestödjarna stressar henne indikerar att de inte förstår henne. Boendestöd ska vara avlastning och inte belastning! Boendestödjarna ska inte tjata på henne för det kan öka hennes motstånd mot en förändring. Om hon har möjlighet att byta boendestödjare skulle det kunna vara ett alternativ. Annars kan ni fundera på om ni ska ansöka om ett LSS-boende!

Svara

Jag tycker det är rörigt med vad som är vad gällande boendeformer inom LSS. Tror att kommunen inte har full koll heller.
Jag vill hur som helst förtydliga en sak. Min dotter bor i egen lgh men inom LSS. Vet inte vad kommunen kallar det, kanske serviceboende? Personal kommer upp till henne tre gånger per dag men dottern avbokar ofta eller så sover hon. (sover mycket på dagen)Så dottern är redan inom LSS och har det bedrövligt där. Både med bemötandet och också omsorgen. Men du kanske redan förstod att hon har LSS?

Nej jag visste inte att hon hade LSS, men nu vet jag det! LSS ska ge goda levnadsvillkor. Boendepersonalen borde kunna anpassa sitt bemötande efter hennes behov. Jag tycker att ni kan ta upp problemet med biståndsbedömaren! Det låter som att insatsen inte alls funkar nu.

Du ställde ju frågan om din dotters problem handlar om ojämn begåvning. Nu när jag har mer information om henne så tycker jag att det absolut låter som att hon har ojämn begåvning! Det låter som att hon har stora svårigheter med sina ADL-färdigheter.

Förresten tog jag bort ditt för- och efternamn i båda kommentarer. Detta för att jag måste följa GDPR och därför inte har rätt att publicera känsliga uppgifter om en tredje part (i detta fall om din dotter för hon skulle kunna identifieras om jag publicerade ditt för- och efternamn). Därför ändrade jag ditt alias till ”Mamma katt”, detta eftersom du använde detta alias när du ställde läsarfrågan.

Svara

Vi har pratat med biståndsbedömmaren om problemet flera gånger men hon verkar inte förstå. Jag tycker mig märka att hon har väldigt dålig kunskap om npf i allmänhet och om ojämn begåvning i synnerhet. Hon har tidigare varit biståndsbedömare inom hemtjänst. Det känns som om min dotter är rättslös.

Vad tråkigt att biståndsbedömaren har dålig kunskap! Om ni vill skulle ni kunna kontakta biståndsbedömarens chef eller annars anmäla boendet till IVO. Boendet borde klara av att ge henne stöd på hennes villkor!

Svara

Men samtidigt viktigt att hon får saker förklarat, att bo i en soptipp är missär . I bland går den egna viljan för långt. De låter som en släkting jag hade men numera död. Blev sjuk så fort jag var där . Handlar om att även tänka på omgivningen, de andra boenden, de kanske vore de bästa med gruppboende

Ibland kan det vara ett stort etiskt dilemma för personalen att dra gränsen för när brukaren egentligen ska få bestämma. Självbestämmandet anses dock generellt sett vara viktigt just för att brukarens vilja inte ska bli överkörd. Men det bästa vore såklart om personalen skulle lyckas motivera personen för att släppa in personalen och låta dem hjälpa till med städningen. I så fall är det dock viktigt att brukaren känner sig trygg med personalen!

Svara

Min släkting hade autism men blev senare dement, alzheimers, de lät hen bestämma själv, hen ville inte duscha , trots hen låg i egen avföring , hen åt ingen mat mera än godis. Till slut blev de boende, hen dog när hen var 70 år. Var bara skinn och ben. Så menar den egna viljan är viktig men till en viss gräns.vissa kan man muta, kanske just med de hen tycker om. För äta och duscha är viktigt. Tänker så länge de ej är fara för ens liv så ska man få bestämma. Men i bland så är de ej så

Ja, sådana fall är svåra. Jag vet att vårdpersonalen ibland utsätts för svåra val och diskuterar just dessa typer av etiska frågor på sina utbildningar. Det är inte alls bra om en brukare skadar sig själv, men problemet är att även friska personer utan funktionsnedsättning ibland skadar sig själva genom att t.ex. äta onyttigt och röka. Men jag förstår självklart att det är mycket problematiskt när någon ligger i sin egen avföring och bara äter godis för det är självklart inte bra!

Svara

Och hen hade springmask några gånger och löss. När hen flyttade och lägenheten såldes så fick den totalrenoveras och hens anhöriga fick inte speciellt mycket för de. De är svårt men den egna viljan har en gräns . De är samma på psykiatrin att ge nån extravak, de kan kännas kränkande men om personen är självmordsbenägen så är de nödvändigt.
Likaså ha förvaltare och personen slösar och riskerar bli hemlös.

Ja, i vissa fall måste man tyvärr gå mot personens vilja. Det känns kränkande mot personen, men om alternativet är att personen begår suicid eller alternativt allvarligt skadar sig själv finns det tyvärr inte alltid något val.

Det låter inte alls bra att personen hade springmask och löss! 🙁

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *