Kategorier
Läsarfrågor

Kommer min nya chef ha förståelse för min autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nina frågar

Jag fick för drygt ett år sedan diagnoserna add och autism nivå 1. Jag är relativt högfungerande när det kommer till min autism, speciellt när jag befinner mig på arbetsplatsen. Jag gillar mitt jobb och trivs väldigt bra med mina kollegor (de känner till mina diagnoser). Jag utför mitt arbete utmärkt, har dock en del sjukdagar av diverse anledningar. Jag jobbar på ett boende och vi har något som kallade resurspass, man får då jobba på annan avdelning än sin egna. Än så länge så har jag inte fått resurspass, då jag diskuterat ett antal gånger med min chef att jag ej klarar av detta.

Får ångest och oro, vilket leder till att jag istället sjukanmäler mig om resurspass läggs på mitt schema. Jag har min trygghet på min egna avdelning, där jag kan rutinerna och jag känner till kunderna och deras behov. Nu vill man lägga ner boendet jag jobbar på för kommunen ska spara pengar. Än så länge är det ”bara” ett förslag men allt lutar mot att det är ett beslut som kommer gå igenom. Personal och kunder kommer då får flytta till ett annat boende i kommunen där det finns lediga lokaler.

Saken är den att ingen vet hur det kommer att bli eller när detta kommer ske. Personalgruppen kan komma att splittras och de stackars kunderna kan bli utplacerade där det finns plats. Alla får nämligen inte plats på det ”nya” boendet. Samtidigt kommer vi förmodligen få en ny chef (igen) och helt nya rutiner.  Jag känner en stark oro över detta. Nuvarande chef säger bara att vi ska försöka tänka positivt men har ingen övrig info om den eventuella flytten.

Men kommer den nya chefen ha förståelse över mina diagnoser? Hur blir det med resurspass? Nya kollegor/nya rutiner? Vart kommer jag hamna? I och med att jag jobbar på en särskild avdelning så finns det en liten förhoppning om att hela vår avdelning, med personal och kunder, kommer få flytta tillsammans och i samband med det behålla ”vår grupp”.  Men inget är säkert i nuläget och allt är väldigt oklart.

Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till allt detta, det är en stor förändring och jag känner mig orolig och stressad. Jag har fått hjälp av arbetsterapeut där denne skrivit som en liten beskrivning/”intyg” för att min nuvarande chef ska förstå mina diagnoser bättre när kommer till arbetet (Resurspass/rutiner/trygghet). Men är ändå orolig över att en eventuell ny chef inte kommer ha förståelse över detta. Mycket som rör sig i mitt huvud just och arbetsglädjen är inte lika påtaglig längre.

Kan man få ytterligare stöd av arbetsterapeut om t ex den nya chefen inte har förståelse trots mitt ”intyg”/beskrivning? Har du något tips på hur man som mig, som har autism/add, kan förhålla sig till en så här stor förändring? Försöker tänka positivt och hålla hoppet uppe men det är svårt. Mina kollegor och anhöriga krigar på. Vi protesterar men ingen lyssnar. Men en sak vet jag, om jag hamnar på en helt ny avdelning och allt vad det innebär så går jag ner i arbetstid (jobbar heltid nu). En sådan förändring kommer ta hårt på mitt psykiska mående men även fysiskt.

Inte så mycket frågor egentligen men skulle bara behöva lite stöd av någon som har förståelse över min oro/stress när det kommer till förändringar.

Paula svarar

När vi människor hamnar i stressiga situationer använder vi oss av olika copingstrategier för att hantera stressen. Man brukar skilja på probleminriktad coping och emotionellt inriktad coping där det första syftar på copingstrategier där människan försöker förändra sin emotionella upplevelse av situationen. Det sistnämnda syftar istället på strategier där hon försöker hitta praktiska lösningar på problemet.

Öva på att slappna av

Om vi börjar med emotionellt inriktad coping skulle du kunna distrahera dig med andra aktiviteter och lära dig olika avslappningsmetoder. Själv tycker jag att det är avstressande att ligga på en spikmatta medan andra föredrar mindfulness- eller andningsövningar vilket inte alls funkar för mig, men alla vi är olika! Att ta ut en löptur i skogen kan också vara avstressande. Försök också påminna dig själv om att vi människor varken kan påverka vissa saker eller stoppa alla förändringar. Genom att protestera (skriv gärna också insändare i tidningar!) har ni i alla fall gjort det ni kunnat. Men även om en förändring inte skulle gå att stoppa brukar saker och ting lösa sig ändå.

Alla förändringar är inte negativa

Vidare är det viktigt att hålla i minnet att inte alla förändringar är av ondo. Faktum är att vissa förändringar leder till försämringar och andra till förbättringar. Jag var själv sjukt orolig när vi skulle få en ny chef för jag funderade på om det skulle leda till en försämrad arbetssituation för min del. Min oro visade sig dock vara helt obefogad för det skedde inga förändringar i min arbetssituation under det första året. Under det andra året skedde det istället stora positiva förändringar i och med att den nye chefen fattade beslutet att jag inte längre behövde delta i jobbmöten. Tidigare hade deltagandet varit obligatoriskt för mig vilket jag hade mått dåligt av, men den här förändringen förde alltså med sig positiva saker! Dock förstår jag att du är orolig för att gå ner i deltid, men jag hoppas att du är med i a-kassan så att du slipper gå ner alltför mycket i inkomst.

Prata gärna med skyddsombudet

Vad gäller probleminriktad coping så har du redan tagit det första steget genom att ta kontakt med en arbetsterapeut. Om det skulle uppstå problem och den nye chefen skulle vägra ta till sig att du inte kan ta resurspass kan du absolut be om nya intyg! Du kan även be om ett läkarintyg som komplement. Känner du dig bekväm med det kan du även ta upp frågan med skyddsombudet på din arbetsplats för det ingår i hens uppgiftsområden att se till att arbetsmiljön blir så bra som möjligt för alla. Det framgår dessutom av 2 kap. 1 § andra stycke arbetsmiljölagen att arbetsgivaren ska anpassa arbetsförhållandena efter de anställdas individuella förutsättningar. Då du har autism och adhd ska din arbetsgivare alltså ta hänsyn till dina begränsningar. Om du skulle tvingas gå ner till deltid mot din vilja, meddela också arbetsgivaren att du är intresserad av att gå upp till heltid igen så fort tillfället erbjuds.

Gå gärna med i facket

Slutligen kan du gå med i facket om du redan inte är medlem hos dem. Om din arbetsgivare skulle bryta mot bestämmelserna i diskrimineringslagen genom att vägra anpassa arbetsplatsen efter dina behov kan facket prata med arbetsgivaren och möjligtvis även driva fallet i domstol så att du slipper göra det själv. Av ekonomiska och praktiska skäl har inte arbetsgivaren alltid möjlighet att genomföra vilka anpassningar som helst, men att du ska slippa ta resurspass borde inte vara för mycket begärt. Facket kan vara en stor trygghet i sådana här situationer!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *