Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Har en person med autism svårt att uttrycka känslor?

Aha frågar

Jag undrar om det kan vara svårt att uttrycka sina egna känslor om man har autism?

Paula svarar

Svaret är ja, en person med autism kan absolut ha svårt att uttrycka sina egna känslor (observera dock att alla autister är olika)! Psykologen och autismforskaren Tony Attwood har skrivit ett helt kapitel om känslor i sin bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Han nämner bland annat att vissa autister har svårt med känsloreglering, det vill säga att när känslorna väl kommer så är de väldigt starka. Vissa autister kan inte vara ”lite arga” utan de är antingen inte alls arga eller väldigt arga.

Inte ovanligt med psykisk ohälsa

Vad svårigheterna med känsloreglering beror på är inte riktigt känt menar Attwood, men han nämner att släktingar till personer med autism har en högre förekomst av psykisk ohälsa än den övriga befolkningen. Detta skulle teoretiskt sett kunna göra att autister har en genetisk benägenhet för starka känslor, skriver han. Han hänvisar till forskning som pekar på att personer med autism ofta har avvikelser i amygdala, den del av hjärnan som bland annat styr känsloreglering.

Vissa autister har alexitymi

Attwood hänvisar vidare till studier som har visat att alexitymi inte alls är ovanligt hos personer med autism, ett tillstånd som bland annat kan innebära svårigheter att identifiera känslor och uttrycka dessa i ord. Och här kan jag flika in att man numera även har börjat prata om dålig förmåga till interoception, det vill säga bristande förmåga att uppfatta signaler från ens inre, och detta är inte alls ovanligt vid autism!

Autistens känslor kan sakna nyanser

Attwood nämner vidare att en person med autism kan ha ett begränsat ordförråd för att beskriva emotioner och att dessa ofta saknar nyanser. Han förklarar att många neurotypiker kan känna sig ledsna, förvirrade eller svartsjuka men att vissa autister bara upplever ilska i situationer då neurotypiker känner dessa olika emotioner. Enligt honom kan en autist ofta känna igen grundläggande känslor så som stark sorg eller glädje men kan däremot ha svårare att identifiera subtila känslouttryck. Och detta känner jag själv igen!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Andra har påverkat mig

Det som inte direkt har underlättat för mig är att andra har talat om för mig hur jag borde känna i olika situationer. När jag exempelvis har uttryckt att jag mår riktigt dåligt av vissa sociala sammanhang som jobbmöten har jag fått till svar att ingen vill bli utesluten ur arbetsgemenskapen och att alla innerst inne vill delta i sådana sammanhang! Och när jag under Covid-pandemin tyckte att det var skönt att vara isolerad trodde vissa att jag mådde dåligt utan att förstå det själv.

Är äldre och klokare nu

Tack och lov är jag äldre nu och har förstått att andra kan tillskriva mig känslor som jag inte har, men tyvärr lyssnade jag på andra människor när jag var yngre. Jag trodde att de visste bättre än jag vad jag kände i olika situationer vilket gjorde mig förvirrad kring vad jag egentligen kände och inte kände!

Allt beror inte på alexitymi

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att det finns autister som egentligen vet innerst inne hur de känner men inte vågar uttrycka känslorna. Det kan bero på att de har varit mobbade och förtryckta och har lärt sig att deras känslor saknar betydelse. Andra kan ha reagerat negativt när autisten har haft helt andra känslor än omgivningen. Autisten kan vara rädd för att få ett negativt bemötande och/eller bli utskrattad om hen skulle uttrycka sina känslor. Att en autist har svårt att uttrycka känslor kan alltså ibland bero på detta!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

5 svar på ”Har en person med autism svårt att uttrycka känslor?”

”Och när jag under Covid-pandemin tyckte att det var skönt att vara isolerad trodde vissa att jag mådde dåligt utan att förstå det själv.” Själv är jag ensammare nu än någonsin, men eftersom jag är 41 gör det inte lika mycket. Jag är glad att jag hade stort socialt liv när jag var ung.

Fel, tycker jag är för ensam. Förresten Paula har du helt slutat använda facebook?

Jag har en professionell Facebook-sida där jag delar mina blogginlägg. Vem som helst är välkommen att gilla och följa sidan och skriva autismrelaterade kommentarer på denna sida (använder dock inte den för privata meddelanden).

https://www.facebook.com/minasperger

Vad gäller min privata Facebook-sida så förklarade jag i ett inlägg i februari 2023 varför jag bestämt mig för att sluta använda min privata Facebook för chatt, privata kontakter m m. Detta inlägg publicerade jag på min privata Facebook-sida och det är synligt för alla mina Facebook-vänner. Har även tagit bort möjligheten att skriva på min vägg. Jag skriver alltså inte privata meddelanden på Facebook men använder flitigt min officiella Facebook-sida där alla mina följare är välkomna att skriva offentliga kommentarer som har med autism att göra!

Svara

Ok tänkte bara eftersom du inte skrev grattis på min födelsedag nyligen som du alltid gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *