Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Har barnet autism eller är hen bara flerspråkig?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Sima frågar

Jag har en fråga om ett yngre barn. Barnet är flerspråkigt och kan många ord på 3 olika språk frågar man barnet om vad hen heter så kan barnet inte svara på frågan. Hen leker inte heller riktigt på lekplatser eller inte så som ”andra barn” gör alltså är väldigt rädd för att gunga, väldigt rädd för att åka rutschkana, hoppa på studsmatta.

När andra barn kommer så är hen väldigt närgången alltså tittar väldigt nära i ansiktet så de ser lite älskligt ut. Hen tycker mer om att känna på skruvarna på en klätterställning. Hen har börjat gå lite balansgång. När hen fyllde två så var hen jätterädd för att blåsa ljusen. Hen tycker inte om att man sjunger för hen då blir hen arg. Så min fråga är kan detta vara autism/ Aspergers?

Paula svarar

Det kan absolut vara Aspergers syndrom/autism barnet har. Det finns många tecken som tyder på det, men som du säkert vet krävs det en utförlig npf-utredning för att fastställa om det verkligen handlar om autism eller om barnets egenheter beror på annat. Det som utåt sett kan verka som autism kan alltid bero på andra tillstånd alternativt ha psykosociala förklaringar eller bara handla om kulturella skillnader, men spontant skulle jag säga att många föräldrar som jag träffat på mina föreläsningar har rapporterat liknande egenheter hos sina autistiska barn som du gör.

Deiktiska pronomen kan vara knepiga

Vad gäller barnets språkutveckling så vet jag inte hur gammalt det berörda barnet är. Som du säkert vet brukar småbarn ha svårt för att greppa de deiktiska pronomenen ”du” och ”jag”. Om barnet i fråga är två år ser jag inte det som onaturligt att hen inte kan svara på frågan ”vad heter du?” För en tvååring kan det nämligen vara mycket förvirrande om jag svarar ”Paula” på den frågan men att någon annan svarar något helt annat på samma fråga. Är barnet däremot fem år är det såklart en helt annan femma!

Hur ser barnets flerspråkighet ut?

Jag vet inte heller vad som är barnets starkaste språk eller om hen kan alla sina behärskade språk lika bra och använder dem i många olika sammanhang. Numera menar många forskare att flerspråkighet i sig inte brukar ge ett försenat tal, men det kan självklart vara annorlunda med hens svenska om svenska/det språk som du tilltalar hen på skulle vara hens svagaste språk som hen använder relativt sällan. Därför är det omöjligt att veta om hens språkavvikelser beror på omständigheterna eller om hen har autism och/eller möjligtvis en språkstörning.

Språken måste användas ofta

Viktigt att veta är att flerspråkiga barn ibland kan uppvisa vissa språkliga avvikelser i vissa av sina språk. Om det språk hen använder mest inte skulle ha verbet ”heta” och du talar ett språk med hen som hen talar sällan är det inte omöjligt att hen har svårt att förstå betydelsen av det verbet. Jag har tidigare arbetat i en sverigefinsk förskola där vissa barn endast hade pratat finska en gång i veckan med sina morföräldrar innan de började hos oss, och därför var det helt naturligt att barnen inte alltid förstod vad jag sade till dem på finska, speciellt om det jag sade handlade om företeelser som inte hade förkommit hos morföräldrarna. För att ett flerspråkigt barn ska uppnå en god behärskning i alla sina språk krävs att det får använda alla sina språk ofta och i olika sammanhang!

Alla barn vill inte svara på frågor

Viktigt att nämna är också att jag vet barn med autism som förstår en fråga men inte vill svara på den, speciellt om personen som ställer frågan till hen inte är hens förälder. Jag hade själv sådana tendenser som barn. Jag förstod mycket väl vad vuxna sade till mig, men eftersom jag kände mig otrygg med de flesta vuxna förutom mina föräldrar och allra närmaste släktingar blev jag helt tyst i vissa situationer. För att fastställa om barnet förstår frågan kan det vara bra att en person som barnet känner sig trygg med ställer frågan till hen!

Nämns i diagnoskriterierna för autism

Att barnet känner på skruvarna på en klätterställning skulle absolut kunna vara ett autistiskt beteende och gå under ”begränsade intressen och beteenden”. Motoriska svårigheter är inte heller helt ovanliga vid autism vilket skulle kunna förklara hens balanssvårigheter. Att hen blir arg när man sjunger för hen skulle också kunna bero på autism och ha två bakomliggande förklaringar: kanske vet hen inte vad som förväntas av hen när andra sjunger för hen (=svårigheter med social interaktion) eller så kan det bero på sensoriska överkänsligheter, d v s att hen har svårt för ljud. Båda dessa drag nämns i diagnoskriterierna för autism.

Perceptuella avvikelser är vanliga

Slutligen har forskarna fastställt att tvärperceptuella upplevelser, även kallade för synestesi, kan förekomma hos personer med autism. Gunilla Gerland som i vuxen ålder diagnostiserades med autism beskriver i sin bok att när hon som barn kom i kontakt med smycken och knappar av metall så kändes det fysiskt så obehagligt att hennes mage vände sig ut och in. Kanske kan det bero på något liknande i detta barns fall när det kommer till att blåsa ljusen? Ett annat alternativ är att hen har svårt för värmen som ljusen utstrålar eller att hen har svårt för lukten vilket också klassas som perceptuella avvikelser som alltså också är vanligt förekommande vid autism.

Bra att kontakta BUP

Sammanfattningsvis tycker jag att mycket av det du beskriver onekligen låter autistiskt, men barnets egenheter skulle alltså teoretiskt sett också kunna ha andra förklaringar än autism. Jag föreslår att du lyfter dina misstankar hos BUP alternativt barnets föräldrar om du inte är närstående till barnet!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *