Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Har autism, varför tjatar min NT-omgivning på mig?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Bure frågar

Jag blev diagnostiserad nyss med autism/aspergers och får aktiv hjälp. Men min NT omgivning som inte vet om detta säger indirekt att jag ska söka efter ”livscoach” eller gå med en kurs om retorik. Jag tar illa upp men säger inget. Varför blir man tillsagd om detta? NT personerna som säger detta är ansvariga för att jag inte fick hjälp som barn/ungdom. Så jag tog beslutet själv att söka hjälp utan deras vetskap pga deras dåliga insyn.

Paula svarar

Utan att veta något närmare om din omgivning undrar jag om det ändå inte kan vara så att de menar väl. De kanske tror att ditt liv skulle bli bättre om du fick hjälp. Det är faktiskt inte alls ovanligt att föräldrar lägger sig i sina vuxna barns liv. I sin ivrighet att hjälpa barnet kan föräldrar ha en tendens att tjata på ett sätt som gör att det vuxna barnet känner sig överkört. De kan ha missförstått dig när du var ett barn och missat att du skulle varit i behov av stöd. Detta i sin tur kan ha varit anledningen till att de aldrig såg till att du fick hjälp. Mina föräldrar tvingade mig att gå till skolan trots att jag mådde dåligt där eftersom de uppriktigt trodde att det skulle vara mitt bästa.

Kan vara psykiskt våld

En annan möjlighet är att din omgivning medvetet trycker ner dig och utövar psykiskt våld mot dig i syfte att få dig att känna dig värdelös. I så fall kan detta ha varit varit anledningen till att de såg till att du inte fick hjälp som barn. Ett sätt att utöva våld i nära relation är nämligen att hindra offret från att få hjälp eftersom det möjliggör för förövarna att utöva makt över offret. Men eftersom jag inte vet något om din situation vet jag inte vad din omgivning har för motiv.

Prata med dem

Jag tycker att du ska tala om för din omgivning att du blir sårad och ledsen av deras beteende och att du inte vill att de lägger sig i ditt liv. Säg att du vill bestämma över ditt eget liv och att du vill att de respekterar det. Om du tycker att det är svårt att säga det kan du istället skriva ett mail! Om du misstänker att de menar väl innerst inne, försök att hålla en trevlig ton!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *