Kategorier
Läsarfrågor

Har autism och vantrivs på jobbet, hur får jag hjälp?

Desperat frågar

Jag har autism 1 och har stora svårigheter med det sociala på min arbetsplats, möten, fikaraster mm. vilket är mycket energikrävande för mig. Jag vantrivs på arbetsplatsen och upplever även att jag inte blir accepterad av vissa kollegor.

Nu skulle jag vilja ha hjälp att hitta ett annat arbete där jag inte behöver vara så social. Jag har sökt runt en del på nätet, men den enda hjälpen jag kan hitta, måste man vara arbetslös för att kunna få. Hur ska jag göra för att kunna få hjälp att hitta ett nytt arbete som jag kan trivas bättre med?

Paula svarar

Nu vet jag inte vad du jobbar med, men det enklaste skulle nog vara att du pratar med din nuvarande arbetsgivare och frågar om du skulle kunna få fler anpassningar på grund av din autism. Finns det möjlighet att du kan få skippa möten och annat socialt helt? Fikarasterna är du inte skyldig att delta i alls för en rast ska vara just en rast, inte en arbetsuppgift! Om du får dåligt bemötande av dina kollegor och din arbetsgivare på grund av att du inte deltar i fikarasterna trots att de vet om din autism utsätter de dig för diskriminering.

Du har rätt till anpassningar

Enligt diskrimineringslagen måste arbetsgivaren anpassa arbetsplatsen efter en arbetstagare med funktionsnedsättning förutsatt att de praktiska och ekonomiska möjligheterna finns. Frågan är om det verkligen är nödvändigt att du deltar i alla möten. Om du anser att dina kollegors dåliga bemötande av dig kan härledas till din funktionsnedsättning (autism) kan det vara diskriminering enligt diskrimineringslagens mening, och i så fall är din arbetsgivare skyldig att vidta åtgärder!

Du kan kontakta facket

Om din arbetsgivare ställer sig negativ till anpassningar och vägrar vidta åtgärder för att få kollegorna att bemöta dig på ett bra sätt kan du kontakta ditt fackförbund. Är du inte medlem i facket kan de såklart inte hjälpa dig, men det finns alltid möjlighet att anmäla arbetsgivaren till DO om du anser att arbetsgivaren brister i att göra arbetsplatsen tillgänglig för dig.

Du kan sjukskriva dig

Om du verkligen mår dåligt kan du sjukskriva dig alternativt säga upp dig på grund av hälsoskäl så att du slipper bli avstängd från a-kassan. Dock kan det alltid innebära en risk att säga upp sig och leva på a-kassa särskilt med tanke på Tidö-partiernas planer att försämra a-kassan så jag vet inte om det är en särskilt bra idé. Men då skulle du åtminstone bli arbetslös och förhoppningsvis få en SIUS-konsulent från Arbetsförmedlingen. Men som sagt är jag tveksam till att det är en bra idé att säga upp sig.

Du kan söka nytt arbete

Ett annat alternativ är att du söker nytt arbete på egen hand. Du kan skicka ansökningar till olika företag, och om/när du blir kallad till arbetsintervjuer kan du kontakta Arbetsförmedlingen så att din nya arbetsgivare kan få lönebidrag för att anpassa arbetsplatsen efter dina behov. Du kan fundera på om du vill berätta om din diagnos på anställningsintervjun eller inte. Enligt diskrimineringslagen får du inte bli missgynnad på grund av funktionsnedsättning vilket innebär att din autism inte är ett giltigt skäl för en arbetsgivare för att låta bli att anställa dig. Samtidigt tycker många att det är bäst att vänta med att berätta om diagnosen, men du får fundera på vad som är bäst för dig!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *