Kategorier
Paulas blogg

Grattis Misa 25 år

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår var det dags för oss anställda att börja fira Misas 25-årsdag på Radisson Blu Royal Park Hotell i Solna, och idag fortsätter firandet. Misa AB är alltså en arbetsinriktad daglig verksamhet för personer som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden, och Misa Kompetens som jag är anställd hos är ett systerbolag till Misa AB. Vi anställda hos Misa Kompetens var självklart med i firandet.

Lennart Jönsson öppnade dagen

Misas ägare och grundare Lennart Jönsson öppnade dagen, och han sammanfattade Misas historia lite kort. Han berättade att Misa som alltså funnits sedan 1994 hade mött motsånd i början eftersom deras tanke var att erbjuda personer med funktionsvariationer daglig sysselsättning. Det hade ifrågasatts varför personer som fått ”lov” att slippa arbeta skulle integreras i sysselsättningar. Varför kunde de inte bara lämnas ifred hemma?

Många med funktionsvariationer hade visat sig vara fullt arbetsdugliga

Men Lennart hade stått på sig, och sedan hade idén utvecklats till att inte bara erbjuda deltagarna hjälp med att hitta dagliga sysselsättningar utan även vanliga lönearbeten. De anställda på Misa hade upptäckt att många deltagare både kunde och ville arbeta, så varför skulle fullt arbetsdugliga människor inte få betalt för det de gjorde? Idén var ny i början, men Misa växte och sedermera har andra arbetsinriktade dagliga verksamhet startats som följt efter i Misas fotspår.

Jag påverkas inte alltid av samhället

Därefter tog beteendevetaren, pedagogen och författaren Lena Skogholm över och föreläste om hjärnan. Det fanns saker som jag inte kände igen mig i så mycket så som att vi människor påverkas otroligt mycket av andra människor och deras beteenden. Jag sticker ofta ut med mitt annorlunda beteende för jag brukar sällan ta efter andras beteenden, vilket nog beror på min Aspergers syndrom. Jag skulle ljuga om jag påstod att jag aldrig påverkas av andra människor för det gör jag nog, men jag tror ändå att jag påverkas i mindre grad än många andra.

Firandet fortsätter idag

Tyvärr kunde jag inte ta in så mycket mer av föreläsningen för jag brukar tappa fokus väldigt fort. När jag lyssnar på föreläsningar, brukar jag ta in 5% av det som sägs och 95% går mig totalt förbi. Jag tar inte in ny information genom att lyssna eller genom att se på TV/filmklipp utan endast genom text. Jag brukar också bli trött rätt så fort, och därför fick jag åka hem efter lunch trots att firandet skulle fortsätta ända fram till kvällen. Idag fortsätter firandet!

#Misa25

2 svar på ”Grattis Misa 25 år”

Trevligt 🙂
Misa gör ett viktigt arbete tycker jag och tycker det borde finnas fler sådana verksamheter också i samhället.
Vad fint klädd du är, du har en bra klädsmak tycker jag.
Snyggt med tröjan och kjolen .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *