Kategorier
Paulas blogg

God jul!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I morse när jag vaknade hade jag nästan glömt bort att det var julafton. Jag log lite för mig själv eftersom jag aldrig hade kunnat glömma bort något sådant när jag var barn. På den tiden var julafton något väldigt viktigt, framför allt pga alla julklappar men även för att vi sov hos min älskade farfar eller så kom han hem till oss.

Men nu när jag är vuxen, är jularna annorlunda. Jag säger alltid till min familj och alla andra att jag inte vill ha julklappar. Varför det? Jo, för att jag har väldigt lite energi pga min Aspergers syndrom, och jag tycker att det är riktigt jobbigt att gå i affärer och leta julklappar. Jag skulle känna mig dum om jag fick julklappar utan att köpa något själv, och därför vill jag inte ha klappar alls. Då blir det inte så att jag bara tar och tar utan att ge något tillbaka.

Eftersom jag har extremt lite energi, vill jag alltid göra mitt liv så enkelt som det bara går. Om jag firade julen ensam, skulle jag aldrig äta julmat. Då skulle jag behöva avvika från mina rutiner: för det första skulle jag behöva gå i affären och köpa mat jag inte brukar köpa, vilket skulle betyda att jag skulle vara tvungen att tänka annorlunda och det skulle vara psykiskt ansträngande. Men det allra jobbigaste skulle vara att laga julmaten. Jag älskar kalkon och jag älskar risgrynsgröt, men jag skulle inte orka fixa sådan mat, det skulle helt enkelt inte vara värt besväret. Dessutom är jag rätt så nöjd med maten jag brukar äta på vardagarna så jag behöver egentligen ingen julmat. Men nu har jag sådan tur att min pappa fixar julmaten och jag får komma på ett serverat bord 🙂

Detsamma gäller julgran. Jag skulle aldrig orka köpa en julgran eller ens ta fram en plastgran och dekorera den. Men nu är det så att min pappa och bror dekorerar granen! 🙂 Egentligen bryr jag inte mig om jul och julgranar speciellt mycket och skulle absolut kunna tänka mig att fira jul utan en gran, men jag tackar inte nej om någon annan absolut vill göra jobbet. Jag är jättetacksam över att jag får fira juldagarna med min underbara familj.

Jag vill passa på att önska er en riktigt god jul, mina kära bloggläsare! Hoppas ni får fröjdefulla dagar med era nära och kära! 🙂

34 svar på ”God jul!”

God jul, Paula! Vil du gi julegave til noen som betyr noe for deg men som enda ikke har lest boka di, er det en kjempefin gave og energien med å lage den har du alt brukt. Jeg ville blitt kjempeglad for en personlig bok. I dag fikk jeg en bok om en katt, og jeg har aldri hatt noe forhold til katter, så jeg vet ikke hvorfor jeg fikk den. Men jeg har fått veldig mange andre fine pakker i dag. Jeg har som deg ikke så mye energi og alt blir overveldende så jeg åpner litt om gangen. Jeg har fått macroobjektiv til kameraet mitt og er kjempetakknemlig.

God jul, HL! Vad kul att höra att du fått fina julklappar. Det är sant att jag skulle kunna ge min bok till någon som ännu inte läst den, kanske kan det bli en födelsedagspresent till någon. Nu har iofs de flesta i min närmaste krets läst den redan, men någon annan gång kan jag kanske göra det 🙂 Jag är egentligen ingen djurmänniska men jag tycker alltid att det är intressant att läsa om djur, så jag skulle bli jätteglad om jag fick en bok om katter.

Svara

God Jul själv du,själv har jag inga julsaker mer än ett par adventsstakar och maten nyss var mer åt midsommarmat,allt för att vara tvärt emot traditionerna.Skönast är att slippa en tv apparat som står på hela tiden för att inte tala om KALLE ANKA,det värsta som finns i min värld.Jag har inte deltagit i julhetsen överhuvud taget,och i år så har min son valt detsamma som mig,vill han ha lite sällskap får han ringa mig så vi kan aspa tillsammans..hahaha

God jul, Thomas! Jag är som du och har inga problem med att gå emot traditionerna. I Sverige har ni lite andra traditioner än vi i Finland, vi äter t ex inte prinkorvar och köttbullar och vi kollar definitivt inte på Kalle Anka! För tre år sedan firade jag jul hos min dåvarande pojkvän i Sverige, och då fick jag svensk julmat 🙂

Skönt att du också sluppit julhetsen. Jag tycker att det är skönt att ta det lugnt, och jag njuter av den här föreläsningsfria perioden ordentligt. Jag tycker ju om att föreläsa, men ibland måste man få vila och ta det lugnt.

Svara

Jag älskar julafton men det behöver inte vara exakt samma julmat varje år. I år hade vi ingen sill till exempel.

Jag är nöjd med mina presenter, jag fick bland annat en rakapparat vilket jag hade önskat mig och ett häftigt ölglas med öra samt några andra användbara saker.

Apropå vad man ska köpa så är det svårt. Ibland förut så sa min mor att jag hon ville att jag skulle bränna en skiva åt henne med en lista låtar hon hade skrivit upp. Låtar eller skivor som inte fanns i affären längre men gick att ladda ner.

Förra året hittade jag ett soundtrack (alltså musik från en film) som jag alltid önskat fanns men inte trodde fanns. Det var på internet och det var förmodligen kompositören själv som lagt ut det. Det kommer aldrig säljas i skivhandeln, iaf inte i Sverige, men om det hade gjort det hade jag önskat mig det i julklapp, det skulle vara en fantastisk julklapp eftersom jag älskar musiken från den filmen. Nu har jag den visserligen men jag har den på datorn och på usb-minne, eftersom den bara finns gratis att ladda ner, inte köpa som skiva, även fast jag skulle vara beredd att betala 500 kronor för den.

Vi har nog sill varje jul, men jag äter inte det. Lutfisk äter jag däremot! 🙂

Vad kul att du var nöjd med de presenter du fick! Och att du kunde bränna en skiva till din mamma var bra, då slapp du ju gå in i affärer. Men om någon inte säger alls vad han/hon vill ha, är det svårt tycker jag! Sen vill jag även undvika att gå in i affärer om jag inte måste. Att beställa julklappar från nätet skulle vara lättare, fast det skulle iofs även ta energi att göra beställningar, bestämma vad man vill köpa och hämta paketen från posten.

Svara

Jeg liker DIsney på julaften, det var noe trygt med det for det var hvert år, tradisjon. Og trygt. Hjemme. I sofaen. Ingen krav, bare jeg og broren min som koste oss sammen med Disney.

Jag tittade alltid på Kalle Anka förr om åren men det känns som om tekniken har sprungit ifrån ankan i sjömanskostym. I dag finns det ett så stort utbud av underhållning att Kalle Anka drunknar i mängden.

Jag säger alltid till min familj och alla andra att jag inte vill ha julklappar. Varför det? Jo, för att jag har väldigt lite energi pga min Aspergers syndrom, och jag tycker att det är riktigt jobbigt att gå i affärer och leta julklappar.

Jag köpte alla julklappar i webbutiker i år. Därmed behvöde jag inte spendera en enda sekund i julhandeln.

Men nu är det så att min pappa och bror dekorerar granen!

Jag firar också jul med mina föräldrar och syskon men efter julafton är jag så mentalt trött att jag måste vila upp mig i flera dagar efteråt.

Jag vill passa på att önska er en riktigt god jul, mina kära bloggläsare!

God jul själv Paula!

Men din bror har väl också Aspergers syndrom? Varför orkar din bror dekorera granen men inte du? 😉

Webbutik låter definitivt mycket bättre! Däremot skulle det göra mig lite trött också, först skulle jag behöva bestämma mig för vad jag vill köpa till alla, sedan göra en beställning och till slut orka gå till posten för att hämta alla paketen. Det skulle definitivt ta mindre energi än att leta i vanliga affärer, men det allra lättaste för mig är att få slippa julklapparna helt och hållet.

Jag firar också jul med mina föräldrar och syskon men efter julafton är jag så mentalt trött att jag måste vila upp mig i flera dagar efteråt.

Jag förstår det! Jag blir själv inte trött efter att ha firat med mina föräldrar och min bror eftersom min familj inte är speciellt social, vi sitter vid bordet i kanske en kvart och sedan får alla göra vad man vill. Mycket Aspie-vänligt! 😉

Men din bror har väl också Aspergers syndrom? Varför orkar din bror dekorera granen men inte du? 😉

Haha, antar att det var ett skämt! 😀 Men kommer ändå svara på frågan för någon som läser detta kommer att kanske undra varför. Alla Aspergare är ju olika och olika saker tar energi. Jag är mycket mer social än min bror och klarar av saker han aldrig skulle klara av, som t ex att föreläsa, men å andra sidan klarar han av många saker jag inte klarar av. Han har inga svårigheter med att göra praktiska uppgifter, och han dekorerar gärna granen. Han är till skillnad från mig mycket praktiskt lagd och skulle aldrig behöva boendestöd 🙂

Svara

Ja det var en retorisk fråga.
Nu har jag sovit 12 h men är ändå trött i huvudet efter gårdagen. Det krävs nog 1-2 dagar i lugn och stillhet här hemma innan jag har återhämtat mig ordentligt efter julafton.

Jag tycker det är jobbigt att fira jul men jag tycker att det är värt besväret eftersom det är så sällan som alla i familjen träffas samtidigt. Så här dagen efter så förstår jag varför jag inte orkar med ett normalt socialt liv till vardags. Det får räcka med att träffa hela familjen på födelsedagar, julafton och några andra enstaka gånger under året. Jag tror inte att jag orkar mer än så särskilt inte om jag ska träffa vänner lite då och då också under året. Jag har verkligen sociala svårigheter så utmattad som jag blir av socialt umgänge.

Jag förstår dig! Det är många med Aspergers syndrom som blir utmattade av socialt umgänge. Jag kan ibland tänja på mina gränser lite om det t ex är fest som jag verkligen vill gå på, och i såna situationer kan det vara värt för mig att delta även om jag kommer att vara utmattad i några dagar. Men nuförtiden tackar jag nej till många evenemang just för att jag inte tycker att det är värt att må dåligt i flera dagar efteråt.

Jag tycker också att det kan vara värt påfrestningen om det är någontig jag verkligen vill. Det avgör jag från en gång till en annan men ofta är socialt umgänge inte värt besväret.

Jag tycker väldigt illa om julen pga. att saker ”ska” vara på ett visst sätt; tycker verkligen inte om traditioner. Har inte firat jul på många år nu och det är så skönt att slippa det. Påverkas dock ändå av eländet eftersom det är svårt att helt stå utanför samhället kring jul då det är mycket folk och hemsk julmusik i affärerna, hehe. Tycker allt kring julen känns så gammalt och ofräscht på något sätt. Tycker det är underbart en bit in januari då allt kring julen är förbi 😀

Jag gillar inte heller traditioner och gör inte saker bara för att man ”ska”. Men jag gillar julen ändå för jag gör saker på mitt sätt och stressar inte. En jul utan klappar och all hets och bara ta det lugnt känns perfekt för mig! Jag träffar min familj så sällan, så därför är det skönt för mig att få umgås med dem nu när alla är lediga. Men om julen skulle avskaffas, skulle jag inte bry mig och skulle lika gärna kunna umgås med dem någon annan dag 🙂

Svara

Det låter som en skön och avslappnad inställning! Eftersom julafton för mig är som vilken dag som helst tycker jag den är rätt onödig plus att många som är ensamma mår extra dåligt vid högtider. Läste att självmorden ökar på annandagen, nyårsdagen och midsommardagen 🙁

Läste att självmorden ökar på annandagen, nyårsdagen och midsommardagen

Det förvånar mig inte. Jag saknar ofta någon att dela livet med men just de dagarna du räknar upp brukar saknaden vara större än vanligt. Jag är och har som tur är heller aldrigt varit suicidbenägen så för min del är det inte värre än att jag känner mig lite mer ensam än vanligt just de dagarna.

Jag kan tänka mig att självmorden ökar på högtider och tycker att det är tråkigt att alla ensamma mår dåligt då 🙁

Jag har själv turen att inte bry mig om vad alla andra runt omkring mig gör, så jag kommer nog inte ha några problem med att fira jul ensam i framtiden den dagen mina föräldrar har gått bort (om jag inte har någon partner och om jag inte firar med min bror då, vill säga). Jag tycker att det är skönt att bara få ta det lugnt i några dagar. Men jag vet att många andra blir påverkade och jag tycker synd om dem. Om jag inte minns helt fel så är Sverige världens singeltätaste land och många är ensamma. Mina utländska bekanta undrar ofta om svenskar inte blir deprimerade av ensamheten, och tyvärr blir nog många det 🙁

Svara

Om jag inte minns helt fel så är Sverige världens singel tätaste land och många är ensamma.

Tänk om alla ensamma singlar har asperger!Det vore nåt det…haha

Det förvånar mig inte heller att många vuxna med Aspergers syndrom är singlar. Det ligger liksom i sakens natur. Om man har sociala svårigheter och dessutom har svårt för att orka med ett normalt liv så följer singelskapet som ett mejl i inkorgen.

Ja, exakt! Och lägg därtill att många har specialintressen som man vill syssla med och rutiner eller ritualer som man vill följa, vilket gör att vårt liv ibland kan se annorlunda ut. Jag känner att jag inte har speciellt mycket gemensamt med många andra människor, vilket har gjort att jag har svårare att hitta en partner. Visst, det finns människor i den här världen som jag har något gemensamt med, men de är inte speciellt lätta att hitta. Och om jag hittar en kille som jag har gemensamma intressen med, är det inte speciellt troligt att jag har turen att bli kär i just honom eftersom jag har överhuvudtaget svårt för att bli kär. Därför slutar det ofta med att jag blir kompis med killen.

Svara

För mig funkar tursamt nog mitt nuvarande förhållande bra. Min sambo och jag är både olika och lika och kan därför förstå varandra väl samtidigt som jag har fått jobba en del med att acceptera våra olikheter. Jag har tidigare haft tankar om att man måste tycka lika om i princip allt för att funka ihop, men det är ganska orealistiskt att ha en sådan inställning har jag märkt, och egentligen helt omöjligt. Han är väldigt omtänksam och stöttande mot mig och det gör ju såklart att relationen fungerar ännu bättre 🙂

Att din sambo är omtänksam och stöttande är det allra viktigaste! Vad bra att du hittat en så fin kille! 🙂

Jag har också märkt att man inte behöver vara lika i allt, men förut trodde jag att det skulle vara ett krav för att få ett förhållande att funka. Men idag gör det mig t ex inget om killen skulle gilla annan mat eller ha lite andra hobbies än jag. Däremot är det viktigt för mig att vi har samma grundläggande värderingar. Jag vill t ex inte vara tillsammans med någon som talar med en nedvärderande ton om andra människor, någon som har rasistiska åsikter, någon som inte har empati för andra osv. Och sen skulle jag även ha svårt för att tänka mig att vara tillsammans med någon som inte tror på Gud. Men när det gäller andra saker så kan vissa olikheter upp till en viss grad även vara bra! 🙂

Däremot är det viktigt för mig att vi har samma grundläggande värderingar.

Jag tycker också att det är viktigt att man delar grundläggande värderingar. Jag tror inte att det behöver vara ett problem att man är olika. Det kan tvärtom berika en relation men det handlar förstås om vilka olikheterna är och hur de inverkar på förhållandet.

Jag vill t ex inte vara tillsammans med någon som talar med en nedvärderande ton om andra människor, någon som har rasistiska åsikter, någon som inte har empati för andra osv.

Jag vill inte vara tillsammans med någon som inte kan acceptera att finnar är människor som skär näsan av andra människor med kniv när de är på fyllan.

Och sen skulle jag även ha svårt för att tänka mig att vara tillsammans med någon som inte tror på Gud.

Jag tycker att du har lite väl höga krav som begär att din partner ska tro på Gud. 😉 Räcker det inte med att din partner tror på spökfarfar?

Jag vill inte vara tillsammans med någon som inte kan acceptera att finnar är människor som skär näsan av andra människor med kniv när de är på fyllan.

😀

Jag tycker att du har lite väl höga krav som begär att din partner ska tro på Gud. 😉 Räcker det inte med att din partner tror på spökfarfar?

Att han tror på Gud är viktigare 😉 Jag kan inte riktigt förklara det, men tron är något jag vill dela i ett förhållande, precis på samma sätt som många andra vill bli sambo och dela ett hem med varandra. Jag tror inte att jag skulle känna mig själsligt lika nära en ateist, men jag vet inte. Men oftast dras jag ändå automatiskt till killar som tror på Gud utan att jag ens frågat dem om de gör det eller inte! Men iofs räcker det inte att han ”bara” tror på Gud, många som tror på Gud har helt andra uppfattningar än jag om religion. Det funkar ju inte om han t ex bombar människor i religionens namn 😉 Killen måste ha bra värderingar, det är det viktigaste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *