Kategorier
Autism och trötthet

Energibortfall

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Efter föreläsningar brukar jag vara rätt så trött! Speciellt i slutet av föreläsningssäsonger är jag helt utmattad eftersom jag överansträngt min kropp och hjärna i flera månader. När jag är utmattad, har jag ofta mobilen ljudlös och ligger bara helt utslagen i soffan.

Jag vet att många som har Aspergers syndrom eller autism känner sig trötta eftersom en vanlig vardag kan ta otroligt mycket energi från oss. Mina tips för att spara på energi:

1. Gör bara det du måste! Vi människor har ofta en tendens att ställa alldeles för höga krav på oss själva. Vi inbillar oss att man måste ha ett perfekt städat hem, kvälls- och nattmänniskor får inte leva efter sin biologiska rytm för duktiga människor går minsann upp tidigt på morgnarna osv. Men det är viktigt att komma ihåg att alla människor inte mår bra av att gå upp klockan åtta på morgnarna. Själv brukar jag bestämma träffar endast senare på eftermiddagarna eller tidigt på kvällarna. På det här sättet mår jag så otroligt mycket bättre!

2. Kom ihåg att det är helt okej att dra ner på sociala kontakter, och man behöver inte tacka ja till exakt allt! En bra vän förstår att man inte alltid orkar träffas. Tidigare stressade jag enormt mycket varje gång jag besökte Finland för alla vill alltid träffa mig, men nyligen bestämde jag mig att jag inte behöver träffa exakt alla trots att jag endast besöker Finland några gånger om året. Det är ju inte meningen att jag ska stressa när jag har semester, utan semestern är till för att jag ska må bra! Igår träffade jag min gamla barnflicka Jutta, men annars tvingar jag inte mig själv att träffa exakt alla hela tiden när jag är i Finland.

3. Ät nyttigt! Det sägs att många med Aspergers syndrom och autism inte tål gluten och mjölkprodukter. Jag har märkt att jag börjar må dåligt och blir trött om jag äter alltför mycket gluten, så jag beställer alltid glutenfritt bröd när jag äter ute. När det gäller mjölkprodukter har jag däremot inte märkt någon skillnad med mitt mående beroende på om jag äter det eller inte, men glutenfri kost har däremot gjort en enorm skillnad! Jag gör t om min morgongröt på glutenfria havregryn. Jag äter inte heller vitt socker och försöker även undvika tillsatser, sötningsmedel, halvfabrikat osv.

Dessutom får jag energi när jag äter ingefära och kokosolja. Jag äter en bit av rå ingefära varje morgon, och ibland lägger jag en matsked kallpressad, ekologisk kokosolja på min morgongröt. Jag har personligen Kung Markattas kokosolja, men det fungerar nog med vilket märke som helst, bara oljan är kravmärkt och kallpressad. Det råder olika åsikter kring huruvida det är nyttigt med kokosolja eller inte, men jag tror personligen att det är nyttigt. Det var ganska länge sedan jag åt det sist, men igår bestämde jag mig för att börja med den vanan igen eftersom det faktiskt gör mig piggare, t om så pass att jag inte kan somna om jag äter det på kvällen.

26 svar på ”Energibortfall”

1. Gör bara det du måste!Det gör jag verkligen,just nu har jag en period när jag är vaken hela nätter och lägger mig 06.00 typ,men jag kan gå upp 09.00 sen.Skönt att inte ha grannar som jag stör nattetid eller dom mig,jag kan ju spela när jag vill på natten eller spika och borra
2. Kom ihåg att det är helt okej att dra ner på sociala kontakter, sociala kontakter har jag inte mycket,jag bor ju så till att det är väl besvärligt att besöka mig,men det är inga problem för mig att vara ensam..har massor att pyssla med om jag vill eller har lust
3. Ät nyttigt!Det har jag hållit på med ett bra tag nu,och jag har nyligen börjat köpa glutenfritt.Mjölkprodukter har jag tagit bort sedan i somras,och märker att mina leder är mycket bättre och har inte så ont nu

Jag vänder ofta på dygnet vilket leder till att jag är vaken om nätterna och sover på förmiddagarna. Det finns forskning som pekar på att skiftarbete ökar risken för sjukdomar som tex cancer. Den typen av forskning får mig att vilja ha en mer normal eller åtminstone regelbunden dygnsrytm.

Oj, kan tänka mig att du är trött om du sover så lite! Men vad bra att du inte har grannar så du kan göra vad du vill på nätterna 😉 Jag önskar att jag klarade mig på lite sömn, men jag behöver tyvärr rätt så mycket sömn.

Bra att du har börjat äta nyttigt! Jag tycker att nyttig kost gör en enorm skillnad, jag började må psykiskt och fysiskt mycket bättre sedan jag ändrade min kost.

Svara

Kokosolja är jättebra! Det jag läst om det är att det ska vara nyttigt. Jag använder det både i mat, till kroppen och håret 🙂

Ja, det är underbart med kokosolja! Man kan ha det i ansiktet, hårtopparna, hårbotten, händerna, fötterna och hela kroppen. Man kan använda det som deodorant eller t om borsta tänderna med det även om jag aldrig provat det själv. Om man steker mat med kokosolja, bör man dock inte använda kallpressad olja utan den som inte har kokosmak, men om man vill äta det pga de nyttiga ämnena bör man ha kallpressad olja. Jag har ätit det i några dagar nu och tänker fortsätta.

Svara

t om borsta tänderna med det även om jag aldrig provat det själv.

Jag har inte haft någon tandsten sedan jag gick över till att borsta tänderna med skokräm. Dessutom har jag blivit av med det där bländande vita leendet som så många människor bär runt på dagarna i ända. Det skulle inte förvåna mig om det går att äta skokräm också men det har jag aldrig testat så det låter jag vara osagt.

Skokräm, vilken bra idé, haha! 😀 Och bra att du blivit av med dina vita tänder i samma veva 😉 Om Mats försvinner någon dag så vet vi vad det beror på: han har ätit för mycket skokräm!

Svara

Förr i världen så innehöll skokräm alkohol så det åt en del alkoholister gärna på smörgåsen och blev lite på fyllan samtidigt…

Jag vet inte om jag tror på det men om det är sant som du säger så lär vi oss att man aldrig ska underskatta betydelsen av att äta skokräm. Även om alkoholoen är borttagen ur skokrämen så kan man inte utesluta placeboeffekten så inget hindrar att ni brer ett fett lager skokräm på frukostsmörgåsen i morgon.

Mitt hår mår mycket bättre med kokosolja i, märker stor skillnad! Som tandkräm är det nog bäst att hålla sig till flourtandkräm för att undvika karies.

Mitt hår har blivit mycket lättare att ha att göra med nu när jag använder kokosolja, det är stor skillnad!
Som tandkräm är det nog dock bäst att hålla sig till flour för att undvika karies.

Jag och många andra renlevnadsmänniskor ser fluor som ett gift och jag ifrågasätter fluor mycket starkt. Därför köper jag fluorfri tandkräm i hälsokostaffärer. Men jag tänker ofta annorlunda än normen och ifrågasätter ofta vad forskare, läkare, tandläkare osv säger. I Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier står det ”Förmåga att hålla fast vid egna teorier eller perspektiv trots att fakta talar emot”, och jag antar att denna egenskap visar sig hos mig på det här sättet 😉 Men jag förstår att många andra vill använda fluor och tycker att det är bra, och jag respekterar det fullt ut! Skulle aldrig försöka påtvinga andra människor mina övertygelser.

Vad bra att ditt hår har blivit bra av kokosolja! 🙂

Svara

Ända sedan jag har varit liten, har jag haft en tendens att få tandsten, och detta har inte förändrats sedan jag slutade med fluortandkräm. Enligt tandläkaren är det ärftligt. Men hål får jag inte, däremot fick jag mer hål förut när jag använde fluortandkräm men det har säkert inte med tandkrämen att göra! Jag har läst på olika diskussionsforum om människor som inte använder fluor alls och deras tänder verkar må jättebra. De använder helt andra metoder som kokosolja osv. Men dessa metoder skulle tandläkare inte vara överens om 😉

Måste förresten tillägga att jag använder vissa andra gifter, som t ex nagellack och plast, och det gör inte de flesta riktiga hälsofreaks. Så jag lever inte alls lika naturligt som många tror! 😉

Svara

Det finns nagellack som har mindre gifter än andra, men jag tror personligen inte att de är giftfria men säkert mindre farliga. Tidigare använde jag inte ens nagellack, men för några år sedan började jag med det igen! 😉

Jag är en riktigt nagellacksmissbrukare faktiskt. Tycker det är så snyggt med nagellack att jag alltid har någon färg på naglarna 😛

Jaa, det är riktigt snyggt! 🙂 Jag har bara använt rött nagellack den senaste tiden, tycker att det är så snyggt med rött och det matchar så bra med mitt röda läppstift. Många människor har undrat om jag aldrig tröttnar på rött men hittills har jag inte gjort det 😉

Mitt hår har blivit mycket lättare att ha att göra med nu när jag använder kokosolja, det är stor skillnad!

Jag drömde faktiskt härom natten att jag gnuggade in en hel näve kaffepulver i håret när jag stod i duschen. Jag gjorde detta för att det tydligen skulle vara bra för håret. Samtidigt som jag stod där i duschen och gnuggade in kaffepulvret och såg det upplöst pulvret rinna ut med vattnet i golvbrunnen så var jag orolig att kaffepulvret skulle missfärga mitt hår. Vad ska jag dra för slutsatser av drömmen jag drömde? Om jag frågar en psykoanalytiker så betyder nog drömmen att jag längtar efter analsex med min egen mamma men om jag frågar Paula så är drömmen nog ett bevis på att min farfar har förlåtit mig för att jag var så ledsen den där gången när farmor och farfar bjöd på mat att jag förstörde hela middagen. SJälv vet jag inte varför jag drömde så tokigt som jag drömde. Det är ju kokosolja man ska ha i håret och inte kaffepulver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *