Kategorier
Okategoriserade

God jul 2021

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag för prick ett år sedan önskade er god jul trodde jag aldrig att jag så här ett år senare fortfarande skulle sitta hemma i min lägenhet. Jag utgick ifrån att jag skulle haft möjlighet att åka hem till mina föräldrar i Finland somras och att också detta god jul-inlägg skulle skrivas från Finland, men så blev det inte. Jag ville inte utsätta mina 70+-åriga föräldrar för smittorisk i somras, och då de ännu inte hunnit få en tredje spruta kände jag mig inte bekväm med att åka dit nu till julen med tanke på att omikron börjat härja inte minst i Finland men även i Sverige.

Frivilligt och ofrivilligt

Jag vet att det inte skulle funnits några praktiska hinder för mig att åka till Finland och mina föräldrar hade tagit emot mig glädje om jag hade åkt. Men jag ville inte åka eftersom jag tyckte att det var onödigt. Nu har det gått två år sedan jag träffade mina föräldrar sist och den andra julen i rad jag spenderar ensam. Så här lång tid har det aldrig gått tidigare mellan besöken hos mina föräldrar, men jag vill ta det säkra före det osäkra. Man kan väl säga att det både är frivilligt och ofrivilligt från min sida att spendera julen ensam. Frivilligt för att jag hade kunnat trotsa pandemin och åka till Finland i alla fall och frivilligt för att jag valde att spendera julen ensam i Stockholm istället för att t.ex. vara med min pojkvän och hans familj. Men å andra sidan ofrivilligt ändå eftersom jag brukar spendera julen i Finland och hade hemskt gärna åkt dit om det inte hade varit för pandemin!

Bejakar min autism

När jag berättar för folk att jag varken julpyntar eller äter julmat de gånger jag är ensam på julafton blir de ibland förvånade och undrar varför. Men det finns en anledning: när det gäller julmat orkar jag inte bryta mot mina rutiner och köpa en annan mat än den jag brukar äta till vardags. Då skulle maten se annorlunda ut än vad min vanliga mat brukar göra, det skulle bli fler förpackningar att slänga, jag skulle behöva sätta mig in i hur man t.ex. tillagar och skär lutfisk vilket jag absolut inte orkar göra! Det finns alltså många anledningar till att jag inte orkar skaffa julmat när jag är ensam. Det är enkelt för mig att följa samma rutiner, och att bryta mot dessa skulle bara komplicera min vardag alltför mycket. Att bejaka min autism innebär bland annat för mig att våga följa samma rutiner oavsett om det är vardag, julafton eller midsommar trots att jag kraftigt bryter mot normen.

Julpynt skulle ta energi

Vad gäller julpynt så skulle det bara ta energi av mig att julpynta. Med tanke på att det tar mental energi av mig att diska och plocka upp posten från hallgolvet vill jag att min vardag ska innehålla så få onödiga moment som möjligt. Och att plocka fram julpyntet för att sedan plocka undan det efter jul skulle bara dränera mig på energi som jag behöver till annat. Och det är bland annat för att min vardag är så energidränerande som jag har boendestöd! De flesta förstår inte hur det kommer sig att jag inte orkar städa och varför min boendestödjare städar min lägenhet, men grejen är ju att det inte är just specifikt städning som tar min energi. Det gör även alla onödiga moment i hemmet, bland annat julpynt. De flesta som är okunniga om autism tror att min bristande ork handlar om vitaminbrist eller liknande, men faktum är att försvagade exekutiva funktioner, automatiseringssvårigheter och liknande handlar om kognitiva svårigheter! Det är alltså av samma anledning som jag inte orkar julpynta som jag inte orkar städa så det handlar inte om vitamin- eller mineralbrist!

Älskar tystnad

Jag märker mer och mer att jag gillar tystnad. Och så här på julafton är många av mina grannar bortresta vilket gör att det är knäpptyst både i bostadshuset och i min lägenhet. Och då menar jag verkligen knäpptyst eftersom jag aldrig lyssnar på musik, tittar på TV eller hör på radio, aldrig! Det är också betydligt mindre trafik varför jag inte hör bilar i lika stor utsträckning. Trots att jag tycker om att spendera julen med mina föräldrar är det också underbart att sitta i tystnad hemma utan några måsten. Jag kommer bara ta det lugnt och bara njuta av tystnaden under dessa dagar! Fram till trettondagen kommer jag inte vara lika aktiv på bloggen men har ändå bestämt mig för att posta blogginlägg på måndagar vilket innebär att ni kommer att få ett blogginlägg på måndag nästa vecka och ett till på måndagen därpå. Och självklart kommer jag svara på era bloggkommentarer löpande.

God jul

Ha en god och fridfull jul allihopa! Och tack för att ni läser min blogg! ♥ 

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

12 svar på ”God jul 2021”

God Jul och Gott nytt år Paula! Jag håller med dig om julmat (har dock lite andra skäl). Jag åt ingen julmat idag, julafton, för första gången någonsin. Och det var intressant att se på Kalle Anka utan att vara så trött att jag nästan somnar p g a full mage.

God jul Lisa! Vad bra att du slipper må dåligt p.g.a. full mage idag. Just det ja, ni svenskar tittar ju på Kalle Anka på julafton! 🙂

Svara

Vi är nog flera som tycker att det tar energi! 🙂 God jul, tack själv för att du läser min blogg! Kram.

Svara

Har inte heller träffat min pappa på 2, 5 år nu p.g.a. pandemin, trots att han bor i samma stad…Det var några månader sen innan den startade också. Och nu ligger han på sjukhus p.g.a. att han inte ätit och druckit igen. Vi brukar prata varje dag och varje gång som han inte har ringt eller svarar, så vet man att något har hänt igen. Han borde egentligen inte bo ensam längre.

I mitt sinne så är det mina föräldrar som är i 40-årsåldern och jag i 10-årsåldern. Inte jag som är i 40-årsåldern och de i 70-årsåldern… Det kanske är för att jag har missat alla de där ”åldersritualerna” som man skulle göra i olika åldrar. Det fanns inga vänner eller någonting att växa ihop med, jag var alltid ensam och har alltid bara haft mina föräldrar i allt. Men man har väl ungefär samma personlighet hela livet också, som det sägs. Och jag har alltid känt mig rädd och otrygg och haft dåligt självförtroende. Troligen mycket för hur mitt liv har varit.

Men bry dig inte om det där med vad man ska och förväntas göra bara för att det är jul, eller vilken annan högtid på året det rör sig om. Gör precis vad du känner för, bara! 😉

Vad bra att du pratar med din pappa varje dag! Det är en trygghet för en äldre person att någon har koll när man bor själv. Mamma pratade också med mormor varje dag när hon var 90+ och bodde ensam och varje gång hon inte svarade i telefon (hon bodde på 3,5 timmars bilresa från mina föräldrar) så ringde mamma hennes granne som gick och kollade hur det var ifatt med mormor. När hon var 93 år fick hon äntligen hemtjänst och placerades sedan även på äldreboende!

Jag vet vad du menar när du säger att dina föräldrar i din hjärna är 40 år och du 10 år. Jag har på mina föreläsningar träffat många med funktionsnedsättningar som är i medelåldern som aldrig har flyttat hemifrån och som är beroende av sina föräldrar så du är absolut inte ensam om det! Jag tror precis som du skriver att det beror på att man missat de olika åldersritualerna och har utvecklats i en annan takt!

Haha nej, jag bryr mig inte om vad man förväntas göra på jul! Sedan tycker jag faktiskt att det är lite småmysigt att logga in på Facebook så här på juldagarna och se bilder på mina Facebook-vänners julgranar och glada familjebilder med barn som öppnar julklappar så jag har fått gratis julstämning på det sättet utan att behöva lägga energi på julpynt! 🙂

Svara

Det var inte näringsbrist min pappa hade, tyvärr, utan han har fått en stroke… Mina föräldrar är som sagt de enda jag har.

Om han klarar det här så önskar jag verkligen att han inte bodde ensam längre sen. Han verkar deprimerad och missköter sig så mycket och det har varit många kriser nu. Men det här är ju ändå det värsta.

Stroke? Åh, jag beklagar verkligen, det här är en svår tid för dig 🙁 Jag hoppas verkligen att han klarar sig! Det hade varit jättebra om han hade kunnat få plats på ett boende efter detta för det hade varit tryggare på alla sätt. Jag vet att du står dina föräldrar nära så jag förstår att du är orolig. Jag håller tummarna för att han klarar sig!

Svara

Hei Paula,
aika samalta kuulostaa kuin minun jouluni. Vuosi vuodelta vähemmän laitan mitään joulua. Vakioruuat itsekseen. Aattona kävin tyttärellä jouludinnerillä mutta eipä juuri muuta.
Hyviä välipäiviä sinulle ja kaikkea parasta tulevalle vuodelle niin paljon että varmasti riittää. Salminen(THL) sanoi että olisi viruksella jo lopun alkua. Ehkä pääset pian vanhempiasi tapaamaan Suomeen. Toivotaan niin.
Terveisin Ritva

Kiitos Ritva! Toivottavasti Salminen on oikeassa ja viruksella on alkamassa lopun alku. Keväällä minulla ei luultavasti ole aikaa käydä Suomessa, mutta kesällä tulisin mielelläni pidemmäksikin aikaa, jos tilanne vain sallii. Hyviä välipäiviä myös sinulle!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *