Kategorier
Okategoriserade

Glad midsommar 2022

Idag är det midsommarafton igen så jag passar på att önska er alla glad midsommar! Min pojkvän ville gärna att vi skulle äta på en pizzeria idag (jag äter ju inte pizza men däremot kebab) men många ställen brukar ju ha stängt på midsommaraftnar. Det var mycket oklart vilka ställen som skulle ha öppet och vilka som skulle ha stängt vilket gjorde mig orolig igår.

Ville ha en plan

Anledningen till min oro var att jag inte gillar överraskningar. Som äkta autist ogillar jag starkt att leva efter mantrat ”vi tar dagen som den kommer”! För mig vore det otänkbart att gå runt och kolla ifall någon pizzeria har öppet idag eller inte. Det allra värsta tänkbara scenariot för mig skulle vara att jag låter bli att äta innan och tvingas gå runt i stan hungrig utan att hitta ett enda öppet matställe jag gillar. Därför ville jag veta redan igår om vi skulle äta ute idag eller inte.

Ringde flera telefonsamtal

Av ovanstående anledning överraskade jag min pojkvän genom att ringa till flera olika pizzerior igår och fråga dem om de skulle ha öppet idag på midsommarafton eller inte. Han vet hur mycket jag ogillar att ringa, men grejen är att jag ogillar överraskningar och bristen på planering ännu mer än vad jag ogillar telefonsamtal. Det var absolut inte roligt att ringa och det är inget jag skulle orka göra regelbundet, men däremot funkade det för mig igår. Detta för att jag skulle kunna skydda mig själv från överraskningar.

Skulle inte klara det kontinuerligt

Det sjuka är att jag funderade över om jag skulle våga skriva ovanstående på bloggen eller inte. Tänk om min biståndsbedömare läser detta och tänker: ”Jaha, nu klarar Paula av att ringa samtal så nu kommer jag dra ner på hennes boendestödstimmar.” Men det är sjukt att jag ska behöva tänka så. Att jag klarar av att ringa telefonsamtal någon gång betyder ju inte att jag kommer att klara av det kontinuerligt.

Dagsformen varierar

På motsvarande sätt skulle det vara helt befängt att påstå att någon som behöver viktväktarnas hjälp för att gå ner i vikt bör uteslutas från viktväktarna på grund av att att hen klarade av att äta nyttigt i måndags och tisdags! Det är en sak att klara av något någon enstaka gång och en annan att klara av samma sak regelbundet. Människans förmågor och dagsform varierar ju från dag till dag vilket självklart även gäller oss med autism.

Glad midsommarafton

Hoppas ni alla får en härlig midsommarafton och får njuta av det härliga sommarvädret! Jag tänkte också passa på att berätta att min semester börjar nästa vecka vilket innebär att jag fram till mitten av augusti endast kommer att posta nya inlägg på fredagar. Om dessa fredagsinlägg sedan kommer att vara svar på läsarfrågor eller ”självständiga” blogginlägg beror på om jag får läsarfrågor eller inte. Det kan hända att jag utöver ovanstående också kommer att posta ett svar på en läsarfråga på någon ytterligare veckodag om jag skulle få väldigt många läsarfrågor, men vi får se! Däremot kommer jag svara på bloggkommentarer löpande, d v s även på andra dagar än fredagar.

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

20 svar på ”Glad midsommar 2022”

Jag känner igen mig i det du skriver om hur jobbigt det är att ringa telefonsamtal. När det har varit som värst har det varit en riktig plåga och ofta har jag skjutit upp att ringa in i det längsta för att jag inte orkat eller varit ”respektabel” den dagen.

När jag var sjukskriven för utmattningsdepression var det mycket att ta tag i och många samtal som skulle ringas till Försäkringskassan, vården, arbetsgivaren osv.

Jag fick anstränga mig till det yttersta och förbereda mig noga för att det inte skulle uppstå oklarheter eller problem och förhoppningsvis undvika otrevliga överraskningar längre fram som kanske skulle resultera i ännu fler samtal.

Tack för att du driver den här bloggen Paula! Den är till stor hjälp och tröst för mig i hur jag ska ta mig an livet i fortsättningen och hur jag ska forma min nya identitet!

Ha en trevlig midsommar och en trevlig semester! 😊

Tack, hoppas du hade trevlig midsommar! 🙂 Vad roligt att höra att bloggen hjälper och har hjälpt dig.

Jag känner igen det du beskriver. Samtal måste skötas vid rätt tillfälle och vissa dagar funkar det inte alls. Det är därför mina boendestödjare ringer de allra flesta av mina samtal. De gånger jag inte har mina boendestödjare till hands sköter jag mina samtal själv. Tack vare att jag slipper ringa de flesta telefonsamtal sparar jag energi till de gånger jag måste ringa själv. Annars hade det aldrig funkat!

Svara

Jag hatar också att ringa samtal och prata i telefon med folk jag inte valt själv, som tidigare skrivet. Mest för att folk har varit så otrevliga och jag inte kan försvara mig och hugga tillbaka, det har jag aldrig kunnat. Så jag vägrar också nu. Föredrar att kommunicera via mail.

I Finland den här dagen tände de en brasa ute på vattnet istället för Midsommarstång som vi har i det här landet, såg jag i ett TV-program för några år sen. Är det traditionen där? 🙂

Just det här var den bästa tiden på året när man var liten i alla fall! När man hade sommarlov och slapp skolan och kunde göra vad man ville. Jag älskade Midsommarhelgen med firande, lekar, dans kring stången och allt! Nu är jag inne varje dag året om p.g.a. pandemin och går bara ut mitt i nätterna eller på tider när det är så få andra ute som möjligt. Det är konstigt hur allt kan ändras.

Det stämmer att vi i Finland alltid har en midsommarbrasa! Det här med en midsommarstång är för mig något exotiskt och annorlunda. Midsommarbrasorna brukar tändas på kvällen i Finland, vissa så sent som vid 22-tiden men sedan finns det andra brasor som tänds vid typ 18-19-tiden för småbarnens skull. Det känns som att man i Sverige istället firar midsommar på dagtid, men det där är säkert olika!

Jag hoppas att de framtida mutationerna av Covid kommer att bli ofarligare så att du vågar vistas ute i framtiden. Jag vet att du i dagsläget vill undvika att exponera dig för viruset för din mammas skull vilket jag verkligen kan förstå! Jag vet att du hållit ut i 2,5 år och att du tycker att situationen är jobbig. Jag hoppas verkligen att det kommer att bliannorlunda i framtiden!

Svara

Det är ironiskt för det var precis såhär jag inte hade tänkt leva… Jag har inte tid längre. Istället lever jag mer passivt än någonsin. Men alternativet är ju ännu värre. Allt handlar om riskbedömningar nu. Önskar verkligen att det blir som du skriver, så fort som möjligt.

Jag förstår att du har det jobbigt nu och att du haft det länge p.g.a. Covid. Jag vet att du absolut inte hade tänkt leva så här. Vi får som sagt hoppas på att detta elände får ett slut snart!

Svara

Jag har ca 4 timmar boendestöd i veckan, och enligt beslutet ska de hjälpa mig med allt som behöver göras i ett hem som t.ex. städning, undanplockning och sådant. Mina biståndsbedömare har sagt att de inte lägger sig i hur vi använder boendestödstimmarna så länge de hjälper mig med saker som får min vardag att fungera.

Svara

Ringde själv runt till kaféer i veckan då jag ville veta i förväg om de var öppna nu under midsommar. Det var av samma anledningar som du beskriver:)
Telsamtal kan jag ringa under speciella omständigheter bara.. Lite svårt att förklara för andra varför det går för mig att ringa ibland men oftast inte. Har lite att jobba på den punkten då jag vill ha möjighet att kunna förklara mig vid behov..

Hoppas du får en skön helg och ledighet och känner att du kan koppla av lite.

Mvh kritan

Tack, hoppas du också hade en trevlig midsommar och en avkopplande midsommarhelg 🙂

Jag känner igen mig i att ofta vilja förklara mig när jag inte blir förstådd, men samtidigt har jag dubbla känslor inför det. Å ena sidan upplever jag att mitt liv underlättas när jag förklarar mig, självklart under förutsättning att motparten förstår mig. Samtidigt känner jag också att det vore skönt att slippa känslan att man är skyldig andra en förklaring, och det är något som jag själv försöker jobba på!

Svara

Hej

Jag tycker inte heller vi ska behöva förklara oss så himla mycket. Men ang telsamtal så bottnar nog behovet att kunna förklara främst i behovet av självförståelse samt att jag skulle känna mig mer trygg och det gör jag när jag förstår varför vissa saker är mer utmananade för mig än för andra. Då minskar också behovet att förklara mig för andra. Jag planerar inte att förklara behovet till ”alla”, nej helst inte till någon.. Men skönt att kunna o m jag skulle vilja någon gång:)..

Okej, jag förstår hur du menar! Och ärligt talat tycker jag själv att det är väldigt skönt att förstå varför jag fungerar som jag gör 🙂 Det en skön känsla när jag läser om någon annans känslor och upplevelser och får en känsla av igenkänning.

Svara

Det du berättar från din vardag ger oss flera AHAupplevelser och hjälper till att förstå vår son bättre oxå
Tusen Tack för att du delar med dug🙂

Tack själv för att du läser min blogg. Vad roligt att det jag skriver hjälper er! 🙂

Svara

Glad midsommar! Vad har du gjort hittils i sommar? Ska du till Finland nåt? Jag åker till Oslo den 10e med familhen och blir borta i fyra dagar.

Glad midsommar i efterskott! Jag har mest njutit av sommarvärmen men även föreläst väldigt mycket fram till mitten av juni samt haft jobbmöten. Vi får se vad mer jag hittar på i sommar men det blir en kortare resa till Finland i alla fall 🙂

Trevlig resa till Norge, hoppas ni får det roligt!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap