Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Ger autism fler svårigheter i efterföljande generationer?

Pucca frågar

Finns det forskning om autism över generationer? Jag var gift med en man som idag skulle ha fått en diagnos men som för ett halvsekel sedan endast sågs som en alkoholist efter en tid (pga självmedicinering mot svår ångest mm).

Vi fick barn, söner, varav två fick diagnoserna under skolåldern och i tidig vuxenliv. Autism är bara en av alla andra psykiska funktionshinder som mina söner har. Trots stora svårigheter har de, i alla fall periodvis, haft ett ”Svenssonliv” osv.

Idag har jag barnbarn, och alla flickorna har diagnoser och stora svårigheter i sin vardag, med tex för mig tidigare okända diagnoser som självskadebeteende, mutism mm. Jag själv har inga svårigheter alls, diagnosfri skulle vara ett sätt att beskriva mig och har varit en typisk ”hönsmamma”, kämpat i alla år, lyckats och självklart misslyckats med i min strävan att möjliggöra för dem att leva ” ett gott liv”. Så blir problemen större för varje generation?

Paula svarar

Jag har inte sett någon forskning på hur vanligt det är att svårigheterna vid autism blir större för varje generation när det finns flera autistiska personer i familjen. Det finns dock flera studier på att autism i hög grad är ärftligt. Redan på 1990-talet publicerades det en studie där forskarna konstaterade att familjemedlemmar till personer med autism ofta har autistiska drag. Även Christopher Gillberg skriver i antologin Barn- och ungdomspsykiatri att om det finns ett barn med autism i familjen så är det inte ovanligt att syskon och äldre släktingar till barnet också har utpräglade autistiska drag även om de kanske inte uppfyller diagnoskriterierna för autism.

Är inget ovanligt

Även andra diagnoser som adhd, Tourettes syndrom och språkstörning är vanliga i släktträd där autism förekommer, enligt Gillberg. Dessutom är det vanligt att familjemedlemmar till personer med autism har en atypisk utveckling och oftare lider av psykisk ohälsa än familjemedlemmar till neurotypiska personer, och dessa skillnader återfinns i första, andra och tredje gradens släktingar! Att dina autistiska barnbarn också har selektiv mutism och självskadebeteenden är alltså inget ovanligt.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Dagens skola ställer höga krav

Däremot har jag som sagt inte sett någon forskning på hur ofta barn till personer med autism/autistiska drag har fler diagnoser och svårigheter än sina äldre autistiska släktingar. Med detta sagt är det viktigt att komma ihåg att dagens skola ställer betydligt högre krav på sociala färdigheter och exekutiva förmågor än för bara några decennier sedan. Vi med npf-diagnoser saknar ofta dessa färdigheter vilket betyder att barn med npf sällan ges möjlighet att lyckas i skolan och bli inkluderade på det sätt som de önskar. Mot denna bakgrund tycker jag att det är logiskt att barn med autism/npf kan må sämre idag än för några decennier sedan och följaktligen utvecklar psykisk ohälsa i form av exempelvis självskadebeteenden och selektiv mutism.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Glöm inte bort ”friskfaktorerna”. Livslångt lärande (lär dig nya saker på egen hand eller i skolan), sluta röka, håll koll…

  2. Elon Musk är självdiagnosticerad med Aspergers syndrom. Jag tror inte att han har diagnosen ”på papper” men jag kan ha…

  3. Tack för att DU läser Paulas blogg! Det är jättebra att en sociologistudent läser Paulas blogg. Bloggen bidrar med ett…

  4. Det stämmer att traumatisk hjärnskada ökar risken för demensdiagnos. https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2014/11/traumatisk-hjarnskada-okar-risken-for-demens/ Men frågan är om risken för demenssjukdom ökar eller om…

  5. Det finns många sådana samband. T ex har medelålders stressade kvinnor större risk att drabbas av Alzheimer 40 år senare.…

  6. Usch så trist att läsa! Har aldrig själv haft boendestöd men jag upplever andra insatser på samma sätt! Är det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *