Kategorier
Paulas blogg

Föreläsning i Kägeludden

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår kväll var det dags att föreläsa om autism här i Esbo igen, den här gången i Kägeludden eller Keilaniemi som det heter på finska. Kägeludden är ett vackert ställe vid havet angränsande till Helsingfors och den allra sista tunnelbanestationen på Esbos sida innan tunnelbanan passerar gränsen till Helsingfors. Som ni vet befinner jag mig sedan 8 dagar tillbaka hemma hos mina föräldrar tillika mitt barndomshem i Esbo.

Tvåspråkig stad

Esbo klassas som en tvåspråkig stad med finska och svenska som dess officiella språk. Det är ca 7% av Esbos befolkning som har svenska som modersmål vilket räcker för att staden ska få ett tvåspråkigt status. Min familj är ju helt finskspråkig, därför har jag endast växt upp med finskan men det är alltså fullt möjligt att växa upp som svensk- eller tvåspråkig i Esbo! På grund av sitt tvåspråkiga status har alla Esbos förorter och gator såväl finsk- som svenskspråkiga namn som exempelvis Keilaniemi- Kägeludden och Matinkylä – Mattby (stället där jag föreläste i lördags).

Separata kunder

Och nej, gårdagens föreläsning hade ingenting med föreläsningarna som jag hade för förskolepedagoger i fredags och lördags att göra ifall ni undrar. Det är helt skilda kunder som inte känner varandra och inte har synkroniserat sina bokningar på något sätt. Att jag hade flera föreläsningar i Esbo så här tätt inpå varandra var ingenting annat än ett märkligt sammanträffande! Tur för mig att mina föräldrar bor i Esbo för annars hade det blivit ett tröttsamt resande fram och tillbaka.

Var en mindre tillställning

I fredags föreläste jag ju på finska, i lördags på svenska och gårdagens föreläsning var på finska igen! Det var en mindre tillställning med knappt 50 deltagare varav alla var yrkesverksamma som stöttar personer med Aspergers syndrom och autism på något sätt. Några var neuropsykiatriska coacher, ett relativt nytt yrke i Finland som möjligen liknar Sveriges boendestödjare lite men ändå inte. Tydligen kan det på många håll i Finland vara svårt att få hjälp av neuropsykiatriska coacher så det är nog inte lika utbrett som boendestödet i Sverige.

Fick skjuts endast på ditvägen

Eftersom pappa gick i pension för drygt ett år sedan, har jag blivit bortskämd med skjutsar för plötsligt har han all tid i världen att skjutsa mig överallt! Han skjutsade mig också till gårdagens föreläsning men däremot kunde han inte skjutsa mig tillbaka hem efter föreläsningen eftersom han skulle besöka en mässa. Därför fick jag ta tunnelbanan från Kägeludden till Mattby och sedan från Mattby en buss hem till mina föräldrar. Förut hade jag kunnat ta en direkt buss från Kägeludden till mina föräldrar relativt snabbt men nu går inte de bussarna längre.

Tunnelbanenätet är nytt

Jag vet inte om ni är bekanta med Helsingfors lokaltrafik men det här med att tunnelbanan går till Esbo är väldigt nytt. Det nya tunnelbanenätet mot Esbo togs i bruk förra (eller var det förrförra?) året. Det finns endast en tunnelbanelinje i Helsingfors och så länge jag kan minnas har den gått från Helsingfors centrum till östra Helsingfors. Men nu har den alltså utvidgats med 8 stationer västerut ända till Mattby i Esbo vilket är riktigt stort. Vissa älskar att tunnelbanenätet har utvidgats till Esbo medan andra hatar det. Själv tillhör jag de sistnämnda.

Hatar den nya västmetron

Anledningen till att jag hatar Esbo-tunnelbanan, även kallad för västmetron, är att resan från mina föräldrar till Helsingfors har försvårats och förlängts betydligt sedan västmetron togs i bruk. Förut kunde jag ta en direkt buss från mina föräldrar till Helsingfors men numera måste jag byta till tunnelbanan i Mattby vilket har gjort att min resa till Helsingfors har förlängts med ca 20 minuter! En annan anledning till att jag hatar västmetron är att både utsikten och själva tunnelbanan ser väldigt trista ut! Så här ser tunnelbanan ut från utsidan och så här från insidan.

Fick en obehaglig överraskning

När jag kom till Kägeluddens T-banestation efter föreläsningen, fick jag en mycket obehaglig överraskning. Stationens kiosk var stängd och det enda sättet att köpa biljetter på var via biljettautomaterna! Oftast lyckas jag inte få automaterna att fungera (jag skyller på min funktionsnedsättning här!) så jag funderade en stund på om jag skulle planka till Mattby och köpa biljetten där istället. Till slut bestämde jag mig för att ge automaten en chans.

Funkade till slut

Jag ville betala med sedlar men tyvärr tog automaten endast emot mynt, och självklart saknade jag 20 cent varför det var uteslutet med kontantbetalning! Tyvärr fanns det inte heller någon växelautomat vid stationen och mig veterligen inte heller någon matbutik där jag hade kunnat växla en 5-eurossedel till mynt. Men sedan kom jag på att mitt svenska kontokort säkert skulle fungera i Esbos biljettautomater och som tur var råkade jag ha med mig kontokortet. Jag testade att följa instruktionerna och ut kom en biljett! Jag kände mig som ett geni 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *