Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Hej Finland igen, det var inte länge sen

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I torsdags var det dags att anlända till Finland. Det var inte länge sen jag var här sist för jag spenderade ju ett par veckor i Finland i samband med julledigheten. Jag hann alltså bara vara hemma i Sverige i några veckor innan det bar av mot Finland igen.

Det blev en färjeresa med Viking Line från Stockholm till Helsingfors. Som vanligt promenerade jag från Skatuddens färjeterminal till Helsingfors centrum för att sedan ta tunnelbanan till Mattby i Esbo där pappa mötte mig och skjutsade hem mig. Alltså inte hem till mig utan hem till mina föräldrar tillika mitt barndomshem.

Stannar här ett tag

Jag kommer att stanna i Finland i ett par veckor eftersom jag har saker för mig här, kommer att berätta mer för er sen! Därför missade jag också fredagens jobbmöte på Misa Kompetens. Dock gjorde det ingenting för såväl chefen som alla andra vet om att jag är bortrest och chefen är införstådd med att jag kommer att stanna hos mina föräldrar i Finland ett tag. Men ni behöver oroa er, jag har med mig jobbdatorn här och kommer därför sköta bloggen som vanligt under tiden jag är borta!

Föreläste om autism på finska

I fredags höll jag en föreläsning om autism för finskspråkiga förskolepedagoger i Esbo som ligger strax väster om Helsingfors. Föreläsningen var på finska. Allt var lite speciellt då jag är både född och uppvuxen här i Esbo så jag föreläste alltså i mina barndomstrakter. Föreläsningslokalen låg dessutom mycket nära mitt barndomshem där jag alltså bor för tillfället. Klockan 11:10 sa jag hejdå till mamma i hallen, och strax därefter slängde jag mig i pappas bil för det var han som skjutsade mig till föreläsningslokalen.

Satt i föreläsningssalen efter 10 minuter

Väl framme letade jag upp en vaktmästare och frågade honom om han kunde låsa upp föreläsningssalen. Vi gick upp en våning och han låste upp dörren. När jag satte mig ner, kollade jag på klockan och såg att hon var bara 11:20! Och klockan hade alltså varit 11:10 när jag hade lämnat föräldrahemmet och sagt hejdå till mamma. Helt otroligt att pappa hade både hunnit köra mig och att jag hade hunnit leta upp en vaktmästare på endast 10 minuter! Och nej, det var inte klockan som gick fel utan det var lokalen som låg väldigt nära föräldrahemmet.

Lördagens föreläsning var på svenska

I lördags var det dags för samma föreläsning som jag hade hållit i fredags men den här gången på svenska! Föreläsningen var för Esbos finlandssvenska förskolepedagoger eller dagvårdspersonal som man tydligen säger på finlandssvenska. Föreläsningarna gick bra. Dock är inte finnar kända för att vara speciellt pratiga av sig så ingen ställde frågor under fredagens frågestund, och i lördags kom det bara en fråga. Men jag vet ju att finländare är mer tystlåtna av sig än vad svenskarna brukar vara så jag var beredd på det. Det viktigaste var att de lyssnade 🙂

Paula Tilli – föreläsning om autism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *