Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Föreläsning i förmodligen Sveriges finaste ort

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har jag föreläst i förmodligen en av Sveriges finaste orter, nämligen Övertorneå eller Matarenki som orten heter på tornedalsfinska. Om man kan bli kär i en ort så har jag nu blivit det i Övertorneå och alla ställen runt omkring. Det var riktigt fint med fjäll och en massa skogar. Jag som har som specialintresse att plocka blåbär undrade naturligtvis om det fanns blåbär i skogarna, och ja, tydligen finns det massor! 🙂 Då var jag såld!

Tidigare skrev jag till er att jag var glad över att äntligen få föreläsa i Lappland, och då kommenterade en bloggläsare att Övertorneå tyvärr inte ligger i Lappland. Jag var lite besviken men det gjorde ändå ingenting: jag tog nämligen en snabb tur över gränsen till finska Övertorneå, eller Ylitornio som det heter på finska, och finska Ylitornio ligger i Lappland, eller Lappi som vi kallar det på finska. Så nu kan jag säga att jag har varit i Lappland idag 🙂

Den här gången föreläste jag på svenska (har nämligen föreläst nästan bara på finska under de senaste månaderna), trots att majoriteten av åhörarna var talare av tornedalsfinska, eller meänkieli som de kallar sitt eget språk. Jag upptäckte att jag inte förstod exakt allt som sades på meänkieli, och jag hade förstått ännu mindre om jag inte hade kunnat svenska: språket är nämligen blandat med svenska ord och uttryck. Men kommunikationen gick ändå någorlunda bra: jag talade riksfinska till människorna, och de svarade mig på meänkieli.

Iris Hadar vars personal jag föreläste för berättade att de även kommer i kontakt med finska personer med Aspergers syndrom som kommit till Övertorneå över gränsen. Här i Sverige är det arbetsförmedlingarna i kundernas hemkommuner som ansvarar för och finansierar stödet man får hos Iris. Men tyvärr har inte de flesta finnar fått något stöd beviljat i den finska hemkommunen, så de får i princip klara sig själva. I Sverige har däremot arbetsförmedlingarna en skyldighet att bevilja stöd till personer med Aspergers syndrom om de saknar arbete, men om stödet sedan fungerar eller inte är en annan fråga. Om man är finsk och behöver stöd, är alltså det bästa att flytta till Sverige och folkbokföra sig här.

20150224_115438 20150224_115836

20150224_115848 20150224_120032

5 svar på ”Föreläsning i förmodligen Sveriges finaste ort”

Hej Paula,
tack för en mycket intressant föreläsning i Övertorneå. Det var inte bara iris Hadar personal du föreläste för, de flesta av oss var personal (flest yrkeslärare) på Utbildning Nord 🙂 Det skulle vara toppen om du kom upp igen, då det var många som inte hade möjlighet att delta den här veckan.
Ha det bäst 🙂

Hej Katja!

Tack själv för att jag kunde komma och föreläsa för er! 🙂 Och tack för förtydligandet. Jag blev själv lite virrig efteråt och hade glömt bort om ni som arbetade i skolan också arbetade hos Iris Hadar eller inte.

Vad roligt att du uppskattade föreläsningen! Jag skulle jättegärna komma och föreläsa för er igen någon gång.

Ha det bäst du också! 🙂

Svara

Ja, Sigtuna var och är naturligtvis fortfarande jättefint! 🙂 Däremot var det inte lika exotiskt för mig att föreläsa där eftersom jag kan åka dit från Stockholm rätt så fort. Men om jag hade bott närmare Övertorneå, hade jag säkert tyckt att det hade varit spännande att föreläsa i Sigtuna. För det är ju fint där!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *