Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Följande 4 kommentarer avslöjar att någon saknar autismspecifik kunskap

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Precis som jag har konstaterat i ett äldre blogginlägg så finns det en del människor som påstår sig veta vad Aspergers syndrom och autism innebär när de egentligen inte förstår oss aspergare på djupet. Dessa människor kanske har jobbat med autistiska personer i flera år men saknar ändå relevant kunskap. Många gånger är det dock enkelt att upptäcka på personens kommentarer om han eller hon faktiskt har autismspecifik kunskap eller inte. Ibland går det mycket snabbt att avslöja personen. Följande 4 kommentarer är mycket avslöjande:

1. ”Jag vet att barnet har asperger. Men det är ändå ingen ursäkt för föräldrarna att låta bli att uppfostra barnet.” Visst kan man ha Aspergers syndrom och vara ouppfostrad, precis på samma sätt som man kan vara neurotypiker och ouppfostrad. Men en person med autismspecifik kunskap vet om att de allra flesta autistiska barn är uppfostrade samt att en utomstående aldrig kan bedöma vilka krav som är rimliga att ställa på ett specifikt barn! En utomstående kan därför omöjligen veta om barnet är uppfostrat eller inte.

2. ”Det syns inte på dig att du har asperger. Du måste ha en mild form.”Det finns en anledning till att endast specialistläkare har en befogenhet att diagnosticera autism. En person med autismspecifik kunskap känner till att det inte går att bedöma på endast personens utseende eller genom att prata med personen om personen har autism eller inte, och inte heller hur pass omfattande svårigheter personen har.

3. ”Så är det för alla.” Men nej, alla människor blir inte lika utmattade och trötta av alla intryck och alla människor behöver inte boendestöd! Visst, man behöver inte ha en neuropsykiatrisk diagnos för att bli utmattad för det finns även sjukdomar som gör att man kan känna samma slags utmattning. Men det är en otroligt stor skillnad på trötthet och trötthet och svårigheter och svårigheter!

4. ”Jag tycker att det är otroligt lätt att förstå dig och läsa av dina känslor genom ditt kroppsspråk.” Men de allra flesta människor har svårt för att förstå mig. Problemet är bara att människor som saknar äkta kunskap ofta tror att de har förstått mig! En person med autismspecifik kunskap känner till att när det aldrig går att veta med säkerhet om man har förstått en annan person korrekt eller inte så blir det ännu svårare när samtalspartnern har Aspergers syndrom eller autism!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *