Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Därför litar jag inte på människor som säger sig ha autismspecifik kunskap

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom och autism kan ibland komma i kontakt med vård- och boendestödpersonal. Precis som inom alla andra yrken händer det ibland att dessa personer avslutar sin tjänst och vi får en ny kontaktperson. Vem som helst skulle förmodligen tycka att det är jobbigt men för oss aspergare kan sånt vara ännu jobbigare.  Vi har ju en till sak att oroa oss för, nämligen hur mycket den nya personen vet om Aspergers syndrom? Inte sällan får vi ett svar som lyder i stil med: ”Ingen fara, min efterträdare vet vad Aspergers syndrom är för något så du behöver inte oroa dig.”

Men det är precis det jag gör. Oroar mig. När någon säger sig veta vad asperger är för något kan det i princip betyda vad som helst! Det kan betyda att personen har hört talas om ett autistiskt barn som inte pratar och tror sig därmed veta att autism är synonymt med inget språk. Det kan betyda att personen har läst en tidningsartikel om en seriemördare med asperger och tror sig veta att vi är kallblodiga mördare. Det kan också betyda att personen har i sitt yrke kommit i kontakt med en person med Aspergers syndrom och tror sig veta att alla aspergare är exakt som den personen. Och det kan också betyda att personen är extremt påläst och läst både forskning samt inifrånberättelser om ämnet och förstår exakt vad asperger och autism kan innebära.

Det som jag alltid funderar mest på är hur personen har förvärvat sig kunskapen. Har personen endast gått en 7,5 poängs högskolekurs inom psykiatrisk vård, har han eller hon förmodligen endast skrapat på ytan när det gäller kunskap om NPF-diagnoser. Har personen tidigare arbetat med en eller två personer med diagnosen så oroar jag mig för att personen kommer att tro att jag kommer att funka precis som den klienten. Har personen lärt sig kunskapen genom att läsa några enstaka böcker skrivna av forskare saknar personen förmodligen det viktiga inifrånperspektivet. Har personen däremot flera anhöriga med diagnosen eller har skaffat sig kunskap på ett annat relevant sätt så kan det kännas mer betryggande för mig för då finns det en chans att personen faktiskt kommer att förstå mig.

Att säga att man vet vad Aspergers syndrom är för något säger inte speciellt mycket! För det kan betyda allt från att kunskaperna är väldigt ytliga till att veta hur diagnosen kan yttra sig hos en specifik individ till att förstå det mesta exakt och precist. Så nej, jag oroar mig inte i onödan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *