Ulrika frågar:
Hej,
Jag jobbar i en högstadieskola. Vi har en het diskussion angående hemklassrum/ämnesklassrum. Jag vet att du har skrivit en artikel om att du är positiv till det och det är kanon. Jag håller med dig till fullo och tycker att alla skolor borde ha hemklassrum. Tyvärr behöver jag mer ”bevis” till mina kollegor… Vet du någon bra forskning som bevisar detta? Jag har googlat och letat i uppsatser men hittar inget konkret….
Tacksam för hjälp.
Paula svarar:
Hej Ulrika!
Ja, tyvärr krävs det ofta ”bevis” för att man ska bli tagen på allvar. Jag har tyvärr inte hittat någon forskning på detta och tror inte att det finns, men jag har personligen svårt att tänka mig att ett hemklassrum inte skulle vara bra. Varför skulle elever må bra av att hålla på och byta klassrum liksom? Visst, det är väl bekvämt för lärarna att eleverna kommer till ”deras” klassrum, men vad vinner eleverna på det? Du kanske kan ställa dessa frågor till dina kollegor!
Har dåliga erfarenheter
Det framgår inte av din fråga om du syftar på alla elever eller specifikt på autistiska elever. Men när det gäller autism kan jag berätta av egen erfarenhet att det var otroligt jobbigt för mig att behöva byta klassrum i högstadiet och gymnasiet då jag hade svårt att hitta. Ofta vågade jag inte gå på toaletten då jag var rädd för att inte hitta tillbaka. Gunilla Gerland och Liane Holliday Willey är andra autistiska författare som skrivit böcker om sin uppväxt, och båda har haft otroligt svårt att hitta. Gerland hade svårt att hitta i skolan och Holliday Willey tvingades ofta skippa föreläsningar på universitetet då hon inte hittade till rätt sal.
Diagnoskriterierna borde vara bevis nog
Genom att titta på diagnoskriterierna för autism borde man enligt mig också kunna dra slutsatsen att det är ”bevisat” att hemklassrum är av yttersta vikt för autistiska barn. I diagnoskriteriet B2 framgår att vissa med autism insisterar på att ingenting ska förändras i vardagen och att en autistisk person kan ha svårt med omställningar. Och ett byte av klassrum är ju såklart en stor omställning! Jag hoppas verkligen att dina kollegor lyssnar på dig för jag är alldeles övertygad om vikten av ett hemklassrum!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Eller att alla har plikt i relation till sina medmänniskor, och inte för sig själv! Då slipper vi det här…
Dom där människorna låter riktigt hemska. Jag tycker att det kollektiva ansvaret måste återföras, alltså att samhället, civilsamhället eller politiken,…
Jag skrev det här i en annan tråd men tycker att det är ganska lämpligt här också! ”Har läst idag…
Visst ska man försöka påverka sin omgivning i positiv riktning men man får också vara uppmärksam på de oemottagliga. För…
Min omgivning*
Jag kan identifiera mig med att ha gått igenom saker och att komma ut starkare ur dom! Jag också hålla…
Livet kan ibland vara lite av ett helvete och sen dör man i slutet och utifrån den utgångspunkten så kan…
Det låter väldigt rimligt det du säger Olle
@Jakob Om det är en socioekonomisk sak man inte kan lösa så tillhör det livets lite tråkigare realiteter. Befinner mig…
@olle Jag tycker det är intressant att du säger att vissa problem inte kan lösas, och att för vissa är…
4 svar på ”Finns det forskning om vikten av ett hemklassrum?”
”Tyvärr behöver jag mer “bevis” till mina kollegor… Vet du någon bra forskning som bevisar detta?”
Finns det forskning som bevisar att alternativet till hemklassrum är bättre? Vad har dina kollegor för ”bevis”?
Mycket bra fråga! Vad har kollegorna för belägg för att ett ämnesklassrum är bäst för eleverna?
För att verkligen kunna diskutera huruvida hemklassrum är det bästa för en skolas elever bör man titta på hur skolan fungerar i övrigt och vad man som elev kan gå miste om vid införandet att hemklassrum. Om lärare har sina egna ämnesklassrum finns det ofta tid för läraren att möta upp enskilda elever efter lektionen om det finns behov av det. Ofta finns det elever som enskilt vill fråga sin lärare något de inte vill ta upp i helklass. Dessa samtal försvinner när läraren ska stressa iväg till ett annat klassrum då det finns få andra utrymmen i skolan där lärare prata ostört med sina elever. Det är också lätt för elever att hitta och söka upp lärare de vill prata med om de vet var de finns mellan lektionerna. Detta gynnar relationen mellan lärare och elever då eleven känner att läraren har tid för dem. I lärares gemensamma arbetsrum är elever ofta inte välkomna då det där kan pågå diskussioner om till exempel bedömning av elevarbeten. Vid provtillfällen kan du också låta eleverna skriva i lugn och ro med vetskapen om att en annan lärare står utanför och väntar. Ämnesrum ger också läraren en annan möjlighet att möblera och inreda klassrummet på ett sätt som passar undervisningen och ämnet. Det är också positivt för eleverna om lärare haft tid på sig att förbereda sin undervisning och lektion på bästa sätt. Om läraren har ett eget ämnesrum kan denne i lugn och ro skriva på tavlan och tydliggöra lektionens innehåll för eleverna och eventuellt lägga fram material till eleverna istället för att lägga ställtiden på springa runt med en korg med material och dyka upp med andan i halsen. Längre ställtid behövs mellan lektionerna då lärare ska byta klassrum mellan lektionerna vilket också leder till längre skoldagar. Det är också ofta positivt för eleverna att fysiskt röra på sig mellan lektionerna istället för att sitta still. Efter att ha arbetat på en skola med hemklassrum vet jag också att det är svårt att motivera eleverna till att lämna sitt klassrum mellan lektionerna vilket resulterar i onödiga argumentationer och konflikter mellan elever och lärare eller till stillasittande trötta elever. De som vill införa hemklassrum missar ofta hur stark kopplingen är mellan lärares arbetssituation och elevernas välbefinnande, lärande och resultat.
Intressant, tack för att du delar med dig av dina synpunkter. Det låter som att du har erfarenhet av detta och kanske till och med jobbar som lärare.
Mot bakgrund av dina argument låter det logiskt att majoriteten av elever gynnas av att läraren har ett eget ämnesrum. Däremot är jag fortfarande tveksam till att detta gynnar autistiska elever. För autistiska elever kan det vara ångestfyllt och energikrävande att byta klassrum. Och jag själv mår dåligt av att röra på mig på ställen där det finns folk (t.ex. skolan) eftersom jag är så mentalt utmattad. Jag mår bäst av att sitta stilla då. Men självklart är alla autistiska elever olika och alla funkar inte som jag. Alla behöver individuella lösningar!
Jag funderar på om man skulle kunna lösa de problem du nämnde på något sätt om elever har autism och svårt att byta klassrum. Kanske förkortade lektionstider för autistiska elever så att lärarna hinner byta mellan olika klassrum? Alla autistiska elever orkar ändå inte vara i skolan hela dagar och behöver förkortade dagar och återhämtning. Kan autistiska elever få kontakt med läraren på andra sätt, kanske via mail, om de behöver fråga något? Självklart förstår jag att lärarna inte ska arbeta obetalt och svara på mail på sin fritid men jag funderar bara på om det skulle kunna finnas en lösning.
Faktum är att många autistiska elever mår dåligt i skolan idag och får inte tillräckligt mycket stöd med motiveringen att det är omöjligt att ordna stödet och anpassningarna av organisatoriska skäl, t.ex. p.g.a. skäl du angav ovan. Jag säger inte att det är lärarnas fel och lärarna ska självklart inte få en sämre arbetsmiljö. Jag vet att lärarjobbet är redan stressigt som det är. Men jag funderar på om det skulle kunna finnas andra lösningar.