Kategorier
Paulas blogg

Falska myter om autismspektrumtillstånd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Att media sprider sina falska myter om oss med Aspergers syndrom och autism är förkastligt. I TV4:s program ”Svenska fall för FBI” gjorde Henrik Belfrage uttalandet att vi kan bli fixerade vid exempelvis att döda samt att vi inte fungerar i samhället. Nu har TV4 blivit anmäld.

Snälla TV4, vad baserar ni ert korkade uttalande på? Om ni hade haft kunskap om autismspektrumtillstånd, hade ni känt till att:

1) Det finns inga belägg för att personer med autismspektrumtillstånd skulle begå brott i högre utsträckning än människor som inte har autism.

2) Vi som lever med autismspektrumtillstånd löper snarare en stor risk att bli mobbade och utstötta. Vi riskerar alltså snarare bli offer än förövare.

3) Det finns otroligt mycket okunskap om psykiska diagnoser i samhället redan som det är, och med sådana här okunniga uttalanden bidrar ni till att vi blir ännu mer utstötta och diskriminerade.

4) Vi är helt vanliga människor, precis som ni neurotypiker. Anders Breivik är en norsk terrorist, betyder det att norrmän i allmänhet bli fixerade vid att bli massmördare? Om en person med astma begår en våldtäkt, kan man då dra slutsatsen att astmatiker löper en stor risk att bli våldtäktsmän? Nej, precis.

Snälla TV4, läs på lite innan ni uttalar er!

28 svar på ”Falska myter om autismspektrumtillstånd”

Bra skrivet!
Jag anmälde Tv4 och programmet, för jag blev så illa berörd. Har nog aldrig känt mig så kränkt, både för min egen del och för min dotter som också har ett flertal diagnoser.

Bra bra att du anmälde programmet, Lillan! Jag gjorde inte det den här gången, men tidigare har jag skrivit till media då de sagt korkade påståenden om Aspergers syndrom. Har aldrig fått svar. Jag förstår att du kände dig kränkt! Jag tyckte att det var en konstig formulering.

Svara

en annan tjej som föreläser om aspergers har tydligen hört av sig och krävt en offentlig ursäkt många har krävt att tv4 ger det och aspergers och autism förbundet med tråkigt nog så verkligen svartmålar man upp oss med aspergers i en så dålig negativ synvinkel vi har det redan jobbigt svårt nog som det är med att hela tiden vara på vår vakt emot ständig chargong diskrimineringar kränkningar utnyttjas såras lekas med är tråkigt när en privat personer gör det riktar sina egna olösta aggressioner och inre demoner och frustrationer på en och man blir måltavla och slagpåse men ännu värre är det med ett samhälle ett system som hjälper till att trampa på en och själva sänker en

riktigt bra gjort lillan ..^^ har många kompisar som reagerade starkt på det där jag med .. jag sa till mig själv vart har den där fånen fått sin psykologi/psykiatri kunskap och expertis ifrån egentligen det låter inte nå vidare expertaktigt att säga såna där saker inte usch fy

Du ska ha en eloge för att du gjorde någonting. Det finns alltför många människor som pratar om att göra någonting åt situationen men det är i handling man gör skillnad.

Vart anmälde du programmet? Granskningsnämnden? Här är mer information om att anmäla ett TV-program till Granskningsnämnden om någon är intresserad (tror det är bra om så många anmälnnigar som möjligt kommer in till Granskningsnämnden): http://www.radioochtv.se/sv/att-anmala/anmal-program/

Jag tror att de menar personer som tex John Ausonius och Peter Mangs. Men det är synd att de inte är tydliga med att berätta att människor med Aspergers syndrom i största allmänhet snarare är brottsoffer än brottslingar och oavsett vilket nästintill aldrig är mördare.

De påstod även att människor med Aspergers syndrom lever utanför samhället och det är ju ingenting annat än dagens sanning. Men jag tycker att de borde ha varit tydligare med att detta beror minst lika mycket på att de diskrimineras av samhället de lever i som på att de har diagnosen Aspergers syndrom.

Jag tycker TV4 borde lägga in en textruta i början och i slutet av programmet när de sänds i repris och passa på att förklara att uttalandet i programmet om människor med Aspergers syndrom endast gäller ett mycket litet antal av alla människor med Aspergers syndrom och att människor med Aspergers syndrom och att det inte stämmer in på människor med Aspergers syndrom i största allmänhet.

Jag kommer tyvärr inte ihåg vem John Ausonius är. När det gäller Peter Mangs så har jag för mig att han inte hade någon Asperger-diagnos på papper utan han misstänkte endast att han hade det, men jag kan ha fel.

Jag håller med om att de borde lägga in en textruta och informera människor bättre. Det finns neurotypiska mördare precis på samma sätt som det finns mördare med Aspergers syndrom, och om en person med Aspergers syndrom är seriemördare är hans intresse säkert att döda andra. Men sanningen är ju fortfarande att vi inte begår brott i högre utsträckning än andra och att vi löper en mycket större risk att bli offer snarare än förövare.

De påstod även att människor med Aspergers syndrom lever utanför samhället och det är ju ingenting annat än dagens sanning. Men jag tycker att de borde ha varit tydligare med att detta beror minst lika mycket på att de diskrimineras av samhället de lever i som på att de har diagnosen Aspergers syndrom.

Ja exakt, du har helt rätt! Och mitt nästa inlägg kommer att handla precis om det här. Hade först tänkt skriva om det i detta inlägg, men bestämde mig istället bemöta detta uttalande i nästa inlägg istället.

Svara

”När det gäller Peter Mangs så har jag för mig att han inte hade någon Asperger-diagnos på papper utan han misstänkte endast att han hade det, men jag kan ha fel. ”

Jag har för mig att det var tvärtom dvs att han har diagnosen Aspergers syndrom men att han påstod sig ha lurat utredningsteamet och att han säger sig egentligen inte ha Aspergers syndrom.
John Ausonius var den sk ”lasermannen”: https://sv.wikipedia.org/wiki/John_Ausonius

Jag har för mig att det var tvärtom dvs att han har diagnosen Aspergers syndrom men att han påstod sig ha lurat utredningsteamet och att han säger sig egentligen inte ha Aspergers syndrom.

Då var det säkert så som du skriver!

Lasermannen kommer jag faktiskt ihåg, men jag hade glömt bort vad han hette. Jag hade inte flyttat till Sverige än när han begick brotten.

Svara

Jag har för mig att John Ausonius blev diagnosticerad med narcissistisk personlighetsstörning men att han blev omdiagnosticerad med Aspergers syndrom under sin tid i fängelset.

Det är kanske inte så konstigt som det låter med tanke på vad psykologen och psykoterapeuten Sigvard Lingh säger här: https://www.youtube.com/watch?v=LiO1uN39D6k&t=7m34s

En enda gång reagerade Mangs och det var när kammaråklagare Håkan Larsson på en punkt hänvisade till det rättspsykiatriska utlåtandet. I det slås fast att Mangs har Aspergers syndrom.

Peter Mangs hävdar själv att han bara har låtsats lida av Aspergers syndrom. http://www.expressen.se/kvp/psykdomen-en-man-utan-normala-kanslor/

Men sanningen är ju fortfarande att vi inte begår brott i högre utsträckning än andra

Det kanske stämmer men är det isf hela sanningen?

Människor som lever i ekonomisk och social utsatthet brukar vara överepresenterade i brottsstatistiken. Varför gäller inte detta för människor med Aspergers syndrom? Är människor med Aspergers syndrom i grunden hederligare än människor utan Aspergers syndrom eller varför är inte människor med Aspergers syndrom överrepresenterade i brottsstatistiken när de oftare än sk normala människor lever ekonomiskt och socialt utsatta liv?

Det kan så klart vara så att människor som lever ekonomiskt och socialt utsatta liv inte är överrepresenterade i brottsstatistiken pga de liv de lever utan av andra bakomliggande orsaker men samtidigt så är det allmänt vedertaget i samhället att social och ekonomisk utsatthet är brottsgenererande faktorer.

Är människor med Aspergers syndrom överrepresenterade bland de som döms för mord? Du skriver om brott i största allmänhet men hur är det om man enbart studerar brottet mord? Är du säker på att människor med Aspergers syndrom inte är överrepresenterade där? Jag misstänker att människor med Aspergers syndrom är det men jag hoppas att vi inte är det.
Sedan tycker jag att det är viktigt att skilja på vilka mördare som var diagnosticerade med Aspergers syndrom innan brottet och vilka som blev det efter brottet.
Jag misstänker att samhället ibland använder diagnoser som en efterhandskonstruktion för att förklara brottslighet men det utesluter så klart inte att brottslingarna har diagnoser som de blir diagnosticerad med först efter att de har begått brott.

Men oavsett vilket så är det ändå på det sättet att människor med Aspergers syndrom endast undantagsvis gör sig skyldiga till brott och framförallt till så allvarliga brott som mord.

Vad jag kan se i sveriges officiella statistik så finns det ingen information om brottslingars eventuella funktionsnedsättningar.
Dessutom är det alldeles för få som döms för mord, ca 100 per år, för att man statistisk ska kunna säkerställa om en funktionsnedsättning är mer representerad än en annan.

Dessutom är det alldeles för få som döms för mord, ca 100 per år, för att man statistisk ska kunna säkerställa om en funktionsnedsättning är mer representerad än en annan. Man får titta på statistiken från flera länder. Det blir dessutom mer intressant om sambanden gäller oberoende av land. Men man får hålla sig till domar från 90-talet och framåt eftersom diagnosen knappast ställdes på personer på 80-talet och innan.

100 mord/år de senaste 15 åren innebär 1 000 – 1 500 morddomar. Det borde räcka för att se om människor med Aspergers syndrom är överrepresenterade eller inte i brotsstatistiken. Problemet ligger nog snarare i att det som du skriver är svårt att hitta statistik på hur många av de dömda personerna som har funktionsnedsättningar och särskilt Aspergers syndrom.

Den här har jag hittat om ämnet:

http://www.dn.se/insidan/forskaren-ingen-bevisad-koppling-till-vald%5C

Människor som lever i ekonomisk och social utsatthet brukar vara överepresenterade i brottsstatistiken. Varför gäller inte detta för människor med Aspergers syndrom? Är människor med Aspergers syndrom i grunden hederligare än människor utan Aspergers syndrom eller varför är inte människor med Aspergers syndrom överrepresenterade i brottsstatistiken när de oftare än sk normala människor lever ekonomiskt och socialt utsatta liv?

Du har rätt! Och nej, vi med Aspergers syndrom är inte ett dugg bättre än andra. Precis som neurotypiker så är vissa av oss goda och andra onda människor. Jag förstår absolut vad du menar, men däremot skulle jag aldrig i sådana här situationer säga offentligt att vi som lever i utsatthet kan vara mer benägna att begå brott än andra för det skulle bara spä på fördomarna ännu mer. Och mitt mål är att det ska bli tvärtom och att vi blir mer inkluderade i samhället, även om vi tyvärr har långt dit.

När jag föreläser för skolchefer, lärare osv, använder jag gärna detta som argument och säger att ju mer man anpassar skolgången till människor med funktionsnedsättningar, desto mer pengar kommer det att spara i längden. Jag tror absolut att vissa som hamnat snett i livet kan ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i botten och att det blivit fel eftersom de inte fått det stöd de behövt. Och därför är det viktigt att stöd och hjälp sätts redan i tidig ålder. För övrigt är jag övertygad om att ju mer fattigdom och klasskillnader det finns, desto mer otryggt kommer samhället bli för det kommer då bara bli mer och mer extremism och brott.

Svara

Tack för länken men jag vet inte om jag blir så mycket mer klok av den. Forskaren säger:

– Riskfaktorerna verkar vara desamma som för dem som inte har något autismspektrumtillstånd. De viktigaste är manligt kön, missbruk och annan psykisk ohälsa, säger Niklas Långström.

Hur hänger det ihop? Män är ju överrepresenterade bland de som blir diagnosticerade med Aspergers syndrom. Enbart den anledningen borde ju innebära att människor med Aspergers syndrom är överrepresenterade i brottsstatistiken jämfört med hela befolkningen. Det kanske är så att män med Aspergers syndrom är underrepresenterade i brottsstatistiken jämfört med normala män?

Hur hänger det ihop? Män är ju överrepresenterade bland de som blir diagnosticerade med Aspergers syndrom. Enbart den anledningen borde ju innebära att människor med Aspergers syndrom är överrepresenterade i brottsstatistiken jämfört med hela befolkningen. Det kanske är så att män med Aspergers syndrom är underrepresenterade i brottsstatistiken jämfört med normala män?

När jag läste det, tolkade jag det som att män begår fler brott än kvinnor om man bara tittar till könet och inte diagnoser och att personer med Aspergers syndrom som grupp inte begår fler brott än neurotypiker. Men du har helt rätt i att det isåfall borde vara så att Asperger-män inte begår lika många brott som neurotypiska män om det stämmer. Jag tänkte inte på det förrän du sa det!

”och att människor med Aspergers syndrom och”

Det blev nog några ord för mycket där men jag tror att mitt budskap framgår ändå.

Jag vet inte vad som hänt med mig men förut la jag märke till sådana här ”fel” direkt. Nu fick jag leta efter det och det tog lite tid innan jag hittade. Jag har nog blivit lite mindre aspig när det gäller stavningen 😉

Svara

Nu fick jag leta efter det och det tog lite tid innan jag hittade. Jag har nog blivit lite mindre aspig när det gäller stavningen

Jag tror inte du behöver oroa dig för att du håller på att bli normal. Du är nog bara utmattad.

Ett sent inlägg (2017) 😀 Vill bara lägga till något i ämnet.

När man som Aspis växer upp kan människor och omvärlden kännas oförståelig..kaosartad. För att förstå så frågar man, tex föräldrar. Därigenom skapas förhållningsregler (hur man gör/inte gör och varför, vad som är rätt/fel och varför osv) För majoriteten av Aspisar så skapar dessa förhållningsregler ordning och reda i en omvärld som kan vara svår att navigera i.

Då detta är SÅ viktigt, så blir det vi lärt oss ”hugget i sten”. Om vi tex lärt oss att det är fel att ljuga, kommer vi tala sanning medan en neurotypisk kanske väljer att ljuga ifall en sanning skulle såra någon. Om vi lärt oss att man inte får slå någon, så kan det, i värsta fall leda till att vi inte försvarar oss fysiskt när vi blir utsatta för övergrepp eller våld. Om vi lärt oss att vissa beteenden är olagliga, så blir även dessa ”regler huggna i sten”.

Vidare så kan vi ha svårt att förstå att andra INTE lever efter de regler vi lärt in. Detta kan, i värsta fall, leda till att vi blir missledda, manipulerade och utnyttjade av ”vissa typer av människor”. När (om) vi lär oss att andra inte alltid följer våra förhållningsregler, så blir världen krånglig igen. Vi måste lära oss navigera efter det vi lärt OCH efter andras ”kaos”. Det kan lätt hända att man då väljer att dra sig undan från omvärlden.. Att man känner ensamhet, hopplöshet, blir deprimerad mm Den största faran vid depression är självmord, inte mord.

Om majoriteten kände till detta, skulle de kanske inte i första taget, tänka Asperger/benägen att begå brott.

Angående att ”mest män som har diagnosen Aspergers”; Den överrepresentation av killar/män beror på att kunskapen om hur Aspergers yttrade sig hos tjejer/kvinnor, var bristfällig. Det kvinnliga könet är svårare att ”fånga upp”, då de oftast blivit kameleonter/de smälter in, ingen misstänker att något är ”udda” med dem (att de skulle ha något funktionshinder), de ”flyger under radarn” så att säga. När en kvinna får diagnosen, sker det ofta pga att hon söker hjälp för samsjuklighet (tex ångest, depression, sömnstörning, matstörning mm)

För vidare info, rekommenderar jag varmt, boken Den kompletta guiden till Aspergers syndrom, av Tony Attwood

Mvh Aspiskvinna, 44 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *