Kategorier
Paulas blogg

Att inte fungera i samhället

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I programmet ”Svenska fall för FBI” påstod Henrik Belfrage att personer med autism inte fungerar i samhället. Att väldigt många av oss med autismspektrumtillstånd inte fungerar i detta samhälle har han rätt i men har han tänkt på vad det möjligen skulle kunna bero på?

Idag har det blivit viktigare och viktigare att passa in i en mall. I arbetslivet ska man vara social, man ska kunna hålla flera bollar i luften samtidigt, och man ska kunna lite allt möjligt. Det är mycket teamwork och man ska vara lite ”allt i allo”. Men många av oss med Aspergers syndrom kan inte ”allt möjligt” utan vi är ofta specialister inom just vår nisch. Och är inte det logiskt att man då hamnar utanför?

Många får aldrig ens någon chans i arbetslivet. Det finns personer med Aspergers syndrom som både skulle kunna och vilja jobba, men när arbetsgivarna utnyttjar oss med funktionsnedsättningar som gratis arbetskraft istället för att erbjuda oss anställningar, får man aldrig ens någon chans att få en anställning. För det finns faktiskt arbetsgivare som utnyttjar detta. Varför betala lön när man kan få gratis arbetskraft?

Att utbilda sig till sitt drömyrke är inte heller alltid så lätt för oss med Aspergers syndrom när reglerna är så byråkratiska som de är. Alla har inte 100% arbetsförmåga utan endast kanske 25% eller 50%. Men tyvärr kan man enligt dagens regler inte vara student på halvtid och få 50% CSN och 50% sjukersättning, utan ska man plugga är det heltid som gäller om man vill kunna ha råd med mat och tak över huvudet under studierna.

Visst, CSN erbjuder möjligheten att få studiemedel på heltid om man pga en funktionsnedsättning endast klarar av att studera på deltid, men då kommer det ju ta dubbelt så lång tid att läsa ett program, vilket innebär att man samlar på sig dubbelt så mycket skulder som andra. Och om man endast har 50% arbetsförmåga, kommer man kunna endast arbeta 50% efter studierna, vilket i praktiken innebär att nästan hela ens framtida lön skulle gå till att betala tillbaka alla de lån som man tvingats ta pga sin funktionsnedsättning. Och därför kan många funktionsnedsatta inte alltid studera, helt enkelt för att man inte har råd.

Utanförskapet börjar oftast redan i skolan: trots att lagen garanterar hjälp för elever med speciella behov, efterföljs inte detta i många skolor. Därmed hamnar dessa elever utanför redan i tidig ålder: de blir hemmasittare eftersom de inte klarar av att uppfylla de krav som skolan ställer. Jag har ofta hört argumentet att man visst kan gå i skolan om man vill, men för många elever med Aspergers syndrom är det precis tvärtom: de vill gå i skolan men de kan inte. För att skolan inte klarar av att ta hänsyn till deras funktionsnedsättning.

Den här världen är helt enkelt inte anpassad efter våra behov, och så länge det är så kommer vi inte fungera. På samma sätt som de döva behöver skolundervisning på teckenspråk och de blinda behöver punktskrift för att kunna fungera, behöver vi med Aspergers syndrom också vissa specialanpassningar. Och eftersom detta inte erbjuds till oss, är det inte vi autister som skapat utanförskapet utan det är samhället!

12 svar på ”Att inte fungera i samhället”

Jeg er enig med deg Paula. Vi er annerledes, og må respekteres som annerledes. Vi må tas inn i varmen med åpne armer. VI kommer ikke til noen som ikke ønsker oss. VI trenger bekreftelse på at vi er bra nok som vi er.

Helene Harriette

Har du hört med CSN om möjlighet till utökat CSN vid funktionsnedsättning? Du kan ha rätt till full ersättning även att du studerar på deltid.

Paula skriver ju om det:

Visst, CSN erbjuder möjligheten att få studiemedel på heltid om man pga en funktionsnedsättning endast klarar av att studera på deltid, men då kommer det ju ta dubbelt så lång tid att läsa ett program, vilket innebär att man samlar på sig dubbelt så mycket skulder som andra. Och om man endast har 50% arbetsförmåga, kommer man kunna endast arbeta 50% efter studierna, vilket i praktiken innebär att nästan hela ens framtida lön skulle gå till att betala tillbaka alla de lån som man tvingats ta pga sin funktionsnedsättning. Och därför kan många funktionsnedsatta inte alltid studera, helt enkelt för att man inte har råd.

Kom att tänka på att man kanske kan få en andel av Aktivitets/Sjukersättning medan man studerar men enligt Försäkringskassan får man inget alls hur lite man än studerar, snacka om ett system som gjort för att förstöra funktionsnedsattas framtid…
Klarar man inte att studera heltid har man tydligen tre val i dagens samhälle: Skippa fortsatta studier efter gymnasiet, studera med CSN medel och var skuldsatt resten av livet eller svälta ihjäl medan man studerar. Finns ett fjärde alternativ beroende på hur rika föräldrarna är…

Ja eller hur? Det är ett helt sjukt system! Om man har en funktionsnedsättning som gör att man inte har 100% arbetsförmåga och man inte har turen att ha rika föräldrar, har man ingen chans att utbilda sig.

Svara

Hej Agnetha!

Det alternativet skulle inte passa mig av de anledningar jag skrev i inlägget, precis som Mats skrev. Då måste man ju ta dubbelt så mycket lån som andra eftersom det tar dubbelt så lång tid att läsa ett program i och med att man bara pluggar på deltid. Och då kommer man vara svårt skuldsatt för resten av livet i och med att man bara har 50% arbetsförmåga och aldrig någonsin kommer att kunna arbeta heltid. Enligt mig skulle det vara mycket bättre om man kunde få 50% sjukersättning och 50% CSN, då skulle man slippa bli svårt skuldsatt för resten av livet.

Svara

helt rätt helt sant här paula … jag håller fullständigt med dig .. jag tycker du borde sända en kopia till statsministern eller åtminstone utbildnings och skol ministern du kanske inte får ett svar som är förväntat på dina frågor eller så .. men att du bara får ett SVAR! visar nog dom tagit dig på allvar och diskuterat resonerat kring det du vill få fram

abropå det där om hur aspergers fungerar i samhället … många verkade reagera väldigt starkt på dom där uttalanden som gjordes och blivit förbannad arga ledsna .. det förstår jag faktist jag blev själv upprörd och många kompisar blev det också särskilt dom som har aspergers själva jag tänkte vilken jävla idiot är rätt psykiatrisk expert och sitter säger så där helt utan vidare liksom

Jag förstår att många tar åt sig! Själv orkar jag inte längre ta åt mig för jag är van vid att det finns mycket okunskap, men däremot reagerar jag på att media uttalar sig på det här sättet, de sprider ju helt falska myter om oss!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *